martes, 11 de febrero de 2014

# 76
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 10 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va condemnar l’homicidi de dues dones, a Amposta i Calella, i va expressar el seu condol a les famílies de la víctimes. Gatell va reiterar el suport del Govern a les dones que travessen situacions de violència masclista, així com el compromís d’avançar en la seva protecció, la coordinació i els mecanismes de prevenció i detecció precoç. Gatell va subratllar que "la lluita contra la violència masclista i la seva eradicació és una prioritat pel Govern de la Generalitat de Catalunya”.
Infografia -Programa d'intervenció integral contra la violència masclista
El Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, aprovat pel Govern, estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Les línies estratègiques del Programa, que estarà vigent fins al 2015, són la sensibilització i prevenció, la detecció, atenció i recuperació i les estructures de coordinació.
La consellera Neus Munté en una interpel·lació al Parlament de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va destacar, en una interpel·lació al Parlament de Catalunya, que “la nostra voluntat és mantenir i reforçar tots els programes i operatius de suport a les dones i prioritzar el suport a aquelles dones que pateixen violència masclista”. Munté va expressar l’oposició al desenvolupament de lleis que afecten l’avenç del dret de les dones, per exemple, l’infrafinançament de la Llei de la dependència, la reforma de la Llei de pensions o la reforma de la Llei de la salut sexual i reproductiva.
Protocol d'actuacions per prevenir la mutilació genital femenina
El compromís amb la defensa dels drets dels infants i de les dones i el perfil interdisciplinari del personal de l’Administració pública que té més contacte amb els col·lectius d’ètnies practicants són dues peces clau en la prevenció de la mutilació genital femenina a Catalunya. Aquesta complementarietat i col·laboració es concreta per mitjà de les més de 70 taules locals i comarcals de prevenció de possibles casos, que compten amb la participació de personal del món de l’educació, la medicina, el treball social i els cossos policial.
Sessió formativa RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella a Girona
Girona va acollir la darrera sessió de formació sobre valoració de risc de casos de violència masclista, que va anar a càrrec de Margarida Saiz, tècnica de l'Ajuntament de Barcelona. L'eina s'adreça a professionals que atenen dones en situació de violència masclista i serveix per valorar les possibilitats que es produeixi un acte violent greu de manera imminent per part de la seva parella o exparella. La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Girona, Josefina Surina, va presentar l'acte.
7a Àgora Jove “Desterrant desigualtats: Joves lliures de violències masclistes i discriminacions de gènere"
La 7a Àgora Jove Desterrant desigualtats: Joves lliures de violències masclistes i discriminacions de gènere va comptar amb la participació de la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, que va presentar diversos recursos sobre violència masclista adreçats a joves. L'Àgora Jove, organitzada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, té com a finalitat articular un nou model de participació i treball en xarxa per avançar en la creació d'un discurs entorn diferents àmbits de la realitat juvenil actual.
Jornada de presentació del Protocol de violència masclista a les Terres de l'Ebre
Uns 45 professionals de l'advocacia adscrits al torn de violència van assistir a la jornada de presentació del Protocol per a l'Abordatge de la Violència Masclista a les Terres de l’Ebre, que va tenir lloc al Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa. Durant la sessió també va tenir lloc la presentació de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte. La coordinadora de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls, i el director dels serveis territorials de justícia a les Terres de l’Ebre, Joan Juan Aixa, van presidir la jornada.
Amunt
 

:: Associacionisme

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir l'acte d'homenatge i reconeixement a les associacions de dones de Catalunya
Nou entitats van ser homenatjades en l'acte de reconeixement a les associacions de dones que durant l’any passat van complir vint-i-cinc anys de trajectòria. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va destacar que “les entitats de dones són eines indispensables per al progrés i el benestar de tota la societat” i va recordar que “la societat no sempre ha valorat prou les entitats de dones com a cambres pròpies on les dones han pogut compartir i aportar sabers i experiències, laboratoris d’emprenedoria i de creació de talent femení”.
L'associació Odame visita el Centre de documentació
Representants de l'Associació de Dones Emprenedores Odame van visitar el Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones, en el marc dels actes de celebració del seu 20è aniversari. Posteriorment es van reunir amb la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell. Al llarg d'aquests 20 anys d'experiència l'entitat ha portat a terme, entra altres, la tasca d'acompanyar dones emprenedores amb assessorament, formació empresarial i xarxes de contactes.
Amunt
 

:: Dia internacional de les Dones

Dia Internacional de les Dones
En el marc de la commemoració, el proper 8 de març, del Dia Internacional de les Dones, l'Institut Català de les Dones organitza actes institucionals a l'Alt Pirineu, Barcelona, la Catalunya central, Girona, Tarragona, Lleida i les Terres de l'Ebre, en el transcurs dels quals es llegirà la Declaració institucional del Govern del Dia Internacional de les Dones.
Amunt
 

:: Cultura

Les dones del 1714
L'Institut Català de les Dones i la revista d'història Sàpiens organitzen el proper 25 de febrer, a les 18 hores, a la sala petita del Born, una taula rodona sobre la perspectiva de gènere i la participació de les dones en els fets de 1714. Intervindrà, Quim Torra, director del Born Centre Cultural; Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens; Eva Serra, historiadora i Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones.
Mercè Llimona, il·lustradora
Lola Anglada, Mercè Llimona, Aurora Altisent, Maria Rius, Roser Capdevila, Fina Rifà, Pilar Bayés, Lluïsa Jover, Carme Solé, Violeta Denou, Montserrat Ginesta i Marta Balaguer són les protagonistes de Dones il·lustradores, que vol visibilitzar la tasca d'una selecció d'il·lustradores del segle XX. S'inaugurarà el 4 de març, a les 18.30h, i seguidament hi haurà la taula rodona Reconeixement a la il·lustradora Mercè Llimona (1914-1997), amb motiu del centenari del seu naixement. Es podrà veure fins al 28 de març a l'Espai Francesca Bonnemaison.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, la catedràtica d'Història de la Universitat de Barcelona i coordinadora de l'exposició, Mary Nash, i la presidenta de l'associació Dones Lid, Joaquima Alemany, davant alguns dels panells de la mostra
La catedràtica d'Història de la Universitat de Barcelona i coordinadora de l'exposició, Mary Nash, va conduir la visita guiada a l'exposició Itineraris de vida: dones compromeses a Catalunya, una mostra que recupera i difon la memòria 12 dones que van ser invisibles i silenciades durant el període de la Guerra Civil i el franquisme. La seva recuperació contribueix a la memòria col·lectiva cívica i democràtica des de l'equitat de gènere. L'exposició es pot veure a la seu de l'Institut Català de les Dones a Barcelona fins al 20 de febrer.
Amunt
 

:: Treball

La igualtat salarial en la negociació col·lectiva
Aquesta sessió formativa, que tindrà lloc el 26 de febrer al Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, comptarà amb l'expertesa i coneixements de Raquel Serrano, professora titular de Dret Laboral de la Universitat de Barcelona. Serà un format de taller, amb continguts eminentment pràctics, basats en casos reals que han arribat als tribunals i en exemples de clàusules d’igualtat i no discriminació salarial contingudes en convenis col·lectius vigents. Aquest acte s'emmarca en la celebració del Dia Europeu per la Igualtat Salarial.
Empreses catalanes de referència registren els seus plans d'igualtat
Els sectors de l’automoció, la indústria alimentària, l’atenció a les persones i el lliure exercici professional compten amb una empresa de referència en el Registre de plans d’igualtat. SEAT, Borges, la Fundació Pública Residència Geriàtrica Sant Josep i l’estudi d’arquitectura Pere Puig han estat les primeres inscrites. Entre les mesures incorporades, cal subratllar les relacionades amb l'organització del temps de treball i la conciliació de la vida personal i laboral, la creació de protocols de prevenció de l'assetjament, i la promoció de l'equilibri de dones i homes en determinades categories i àrees professionals.
Amunt
 

:: Món local

Reunió de treball de representants dels SIAD de Tarragona
En la sessió de treball de representants dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la demarcació es va fer una valoració de les dades dels SIAD 2013 i dels tallers Imatge positiva, que es van dur a terme a finals de l'any passat. Aquestes reunions es fan periòdicament per fer un seguiment dels tretze SIAD que hi ha a les comarques de Tarragona, fer propostes de millora dels serveis i facilitar l'intercanvi d'impressions. Hi va participar la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Tarragona, Lídia Bargas.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Capítol de gènere, a càrrec de la sociòloga Sara Moreno i Colom, dins la part que fa referència a Diferències i desigualtats de l'Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 - Les diferents vivències de la joventut. L'objectiu d’aquest capítol és donar resposta a la pregunta de si existeix igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones que formen part de la generació de joves a inicis del segle XXI, així com analitzar les condicions de vida i les possibilitats d’accés als recursos (educació, ocupació, temps, participació, salut) de la joventut a Catalunya des de la perspectiva de gènere.
La Unitat de Patologia Mamària (UPM) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acaba de rebre l'acreditació de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM), una distinció que, fins ara, no tenia cap centre sanitari de la demarcació de Girona i que certifica un alt nivell d'excel·lència i qualitat assistencial.
El perfil d'usuari del Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari respon a una dona llatinoamericana en situació d'atur, de menys de 30 anys, amb més de tres anys de residència a Catalunya i que pretén homologar una titulació de ciències socials i jurídiques.
Assistents del congrés BOBCATSSS 2014 Barcelona visiten el Centre de documentació
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va explicar el funcionament del Centre de documentació a un grup d'assistents al Congrés BOBCATSSS 2014: Library (r)evolution: Promoting sustainable information practices sobre biblioteconomia, informació i documentació. L’edició de 2014 és organitzada pels alumnes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i de la Swedish School of Library and Information Science de la University of Borås, Suècia.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Aung San Suu Kyi. Llibertat sense por i altres escrits
Aung San Suu Kyi. Llibertat sense por i altres escrits. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle Editorial, 2013

Aquest llibre aplega els discursos més contundents, les cartes més emotives, les entrevistes més directes i els escrits més reflexius de Aung San Suu Kyi. Premi Nobel de la pau i líder del poble birmà, Aung San Suu Kyi va viure sota arrest domiciliari durant gairebé dues dècades, es va enfrontar als governs militars i va fer arribar la seva veu inspiradora al poble oprimit de Birmània i a tot el món
Arasa i Carot, Cinta. Missió Trobairitz!
Arasa i Carot, Cinta. Missió Trobairitz!. Barcelona: Anima llibres, 2013
Una nit, poc abans del Gran Concurs de Trobadors del Llenguadoc, un escamot d’ombres misterioses envaeix els carrers de Tolosa. L’endemà moltes parets apareixen plenes de poemes escrits amb tinta violeta. Ni les seves autores, dones poetes fins aleshores desconegudes, en saben res. Qui deuen ser aquests petits éssers que han posat en marxa un pla per fer sentir la veu de les trobairitz?
Aquest llibre, per infants a partir de 8 anys, vol donar-los a conèixer les trobairitz, poetes catalanes i occitanes que en el segle XII ja intentaven que la seva poesia fos reconeguda.
Nunez, Sigrid. Siempre Susan: recuerdos sobre Susan Sontag
Nunez, Sigrid. Siempre Susan: recuerdos sobre Susan Sontag. Madrid: Errata Naturae, 2013
L’autora, casada amb el fill de Susan Sontag, relata els seus anys de convivència amb aquesta dona que gracies seu estil tan personal i la seva desbordant intel·ligència es va convertir en una de les grans icones de la intel·lectualitat nord-americana. Per Nunez, Sontag era 'una mentora natural'. En aquestes emotives memòries explica, amb una gran agudesa, l’ambient quotidià i acadèmic que envoltava a Sontag, la seva vida emocional i intel·lectual o l’afecte i les reaccions que aquesta extraordinària dona causava quan publicava un nou llibre, impartia una conferència o, simplement, entrava en una habitació.
Amunt

No hay comentarios: