domingo, 9 de febrero de 2014

# 66
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Dimecres, 05 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Us expliquem

Ja podeu trobar al web de la XESC les presentacions dels 13 Fòrums, així com els criteris d’una bona actuació transformadora de l’entorn, que hem construït entre tots i totes tenint en compte les vostres actuacions dins i fora de l’aula.
Els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Ensenyament i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya impulsen el II Premi escola, agricultura i alimentació ecològica, conjuntament amb l’Associació Vida Sana i amb la col•laboració de l’editorial Graó. Hi poden optar els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya que hagin desenvolupat un projecte o una experiència relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològica al llarg del curs escolar 2012-2013. El termini de presentació dels projectes acaba l’1 d’abril a les 14 hores.
L'Associació Vida Sana i la Fundació Triodos impulsen un premi al millor projecte d'hort escolar ecològic per a centres educatius de tot l'estat espanyol en tres categories: educació infantil, educació primària i educació secundària, per a cada una de les quals hi ha un primer premi de 1000 €, un segon de 500 i un accèssit de material per a l'hort escolar. Els projectes s’han de presentar de l'1 de juny al 15 de juliol de 2014.
El Servei d’Educació Ambiental en col•laboració amb les assessories del Programa escoles verdes esta fent una revisió dels recursos educatius que figuren al web del Departament de Territori i Sostenibilitat i una subclassificació dels diversos temes ambientals. El primers que es van revisar van ser els de mobilitat sostenible; ara s’ha fet la revisió dels d’energia.
El CDMA és un centre especialitzat ubicat a la planta -2 de la Biblioteca de Biologia de la Universitat de Barcelona, que aplega llibres, revistes i estudis sobre temes de medi ambient. És obert a tots els ciutadans i ofereix serveis i recursos d’informació; s’hi poden concertar visites de grups escolars de segon cicle per familiaritzar l’alumnat amb la documentació més especialitzada, amb vista a dur a terme, per exemple, treballs de recerca.
Amunt
 

:: Les escoles parlen...

A l'escola Les Cometes hi ha un hort que gestionen alguns alumnes amb Pla Individualitzat de català i/o matemàtiques de cicle mitjà i cicle superior. També treballen l'hort a cicle inicial i van tenir la iniciativa de recollir l'aigua d'una canalera amb un cubell gran per a regar l'hort. Aquesta instal•lació té un sobreeixidor per a l'excedent i una aixeta per omplir les regadores o posar-hi una mànega de regar. Ara, només ens cal esperar que plogui!
Nadal és temps per a ser solidaris i a l’Escola Mare del Diví Pastor volem seguir lluitant contra la pobresa infantil amb la satisfacció de col•laborar  per un món millor. Gran part dels objectes en venda a la II Fira Solidària de Nadal, feta l’11 de desembre al pati de l’escola, els van crear els nostres alumnes utilitzant material reciclat. Mitjançant aquests petits actes creatius col•laborem d’una manera fàcil i positiva en la construció d’una societat sostenible i solidària, valors bàsics per la nostra escola.
El novembre de l’any passat, el programa “El Medi Ambient” de TV3 va emetre un reportatge sobre el seguiment del cens de nius de culblanc que fa l’alumnat de tercer a la colònia del Mont Calvari, prop del port d’Arenys (culblanc és el nom que reben les orenetes cuablanca al nostre poble). A l’escola Sinera col•laborem amb l’Institut Català d’Ornitologia i sensibilitzem la població sobre la importància d’aquests fantàstics ocells, que són beneficiosos per a nosaltres en ser uns insecticides naturals de primer ordre.
Dins de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i en connexió amb l'àrea de Coneixement del Medi, els nens i nenes  de segon vam anar a veure el 22 de novembre la deixalleria de Santpedor. Ens van explicar què s’hi recollia i ens vam adonar que fem molts residus i que hem de tenir clar on s'han de llençar. Per exemple: no hem de llençar l'oli a l'aigüera de casa, perquè va a parar als rius i hi fa una capa sobre l'aigua; els peixos poden beure oli brut, no poden respirar i es moren.
Al llarg del primer trimestre, l’alumnat de l’aula oberta va elaborar un arbre de Nadal amb palets reciclats. El procés va ser completament mecànic i artesanal: traslladar i desmuntar els palets, clavar les fustes al tauló, pintar les lletres, collar-lo a la façana de l’Institut i il•luminar-lo. A més, els vint valors que hi havia inscrits (pau, esforç, educació, llibertat, bellesa, creativitat, generositat, justícia, compassió, humilitat, amistat, consciència, alegria, esperança, …), i que volem que estiguin presents a les nostres vides, van ser proposats entre totes les tutories d’ESO, batxillerat i cicles.
Amb el grup de tallers de cicle mitjà hem collit les olives de l’olivera i hem fet conserva. Alguns avis i àvies ens han fet arribar la seva recepta i nosaltres hem agafat una miqueta de cada una i hem fet la nostra.
L’institut de Deltebre ofereix aquest curs aquesta optativa trimestral —que està sent un èxit— a l’alumnat de 2n d’ESO. Podeu veure’n els continguts accedint com a visitants al curs moodle creat amb aquesta finalitat,. Hi trobareu molts recursos i documents per a treballar sobre l’eix conductor de la bicicleta.
El passat 19 de desembre, i per segon any consecutiu, els i les alumnes de primària de l’Escola La Candela de Valls han realitzat una activitat d’intercanvi de joguines. Aquesta iniciativa, sorgida i dinamitzada per l’AMPA, pretén que, en arribar les dates nadalenques, els infants aprenguin a valorar tant les joguines que tenen a casa com els regals que probablement rebran per aquestes dates.
Us mostrem algunes de les actuacions i decoracions nadalenques que les escoles verdes de Tarragona han realitzat amb motiu de les festes. Feu-hi una ullada; estem segures que us sorprendran i us donaran molt bones idees per a  les properes festes de Nadal!
Fa 15 anys que el Consell Comarcal del Gironès fa papereres de cartró per al reciclatge i les distribueix a escoles, entitats i empreses. Alumnat d'una vintena de centres educatius de la comarca ha participat en un concurs per triar un logotip per a les papereres. Xènia Morales, alumna de sisè de l'escola verda Lacustària de Llagostera, n’ha estat la guanyadora i la seva la classe ha estat premiada amb una visita guiada a un espai natural del Gironès.
Amunt
 

:: El racó de l'alumnat

Al Il Fòrum d’Escoles Verdes de Lleida, fet a Juneda el 10 de desembre, l’Escola Sant Gil de Torà va presentar tres àlbums que representen les 3R i  on hi ha recollides totes les activitats ambientals fetes al centre al llarg dels anys. La nostra feina no es limita però a les tres erres conegudes, sinó que s’estén a altres tres: respectar, reflexionar i responsabilitzar-se. Els àlbums, els vam presentar també a un concurs mediambiental estatal i hi vàrem quedar primers. Al fòrum, vam intercanviar amb altres escoles experiències potencialment aplicables a la millora del nostre centre; la que ens va agradar més va ser una sobre mobilitat sostenible, on cada cicle escollia un vehicle no contaminant i en feia un treball.
Avui, dia 11, hem anat a l'hort i hem plantat el planter que van portar l'Iris i la Júlia del Fòrum d'Escoles Verdes de Juneda: una escarola, una ceba, bròquil i dos tipus de cols. També hem posat el compost que van portar els nens i nenes de tercer i quart de l'abocador de Castellnou de Seana. Ens ho hem passat molt bé.
Amunt
 

:: Fem xarxa

Des de l’escola bressol vam proposar al professor de tecnologia de l'Institut d'Auro de Santpedor que alumnes de secundària ens fessin casetes de fusta perquè els ocells vinguessin a fer-hi el niu. Alumnes de l’Institut van venir a l’escola i ens van passar un documental dels ocells, el seu hàbitat i el seu so; desprès, vam sortir al pati a penjar les caixes niu, juntament amb les menjadores que ja teníem, elaborades amb materials reutilitzats.
Projecte adreçat a alumnat de secundària dels centres adherits a la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), consistent a participar en les tasques de manteniment i gestió dels espais naturals del Delta del Llobregat.
Nom de l’activitat: Cens d’aus hivernants
Espai on es durà a terme: espais naturals del Riu Cal Tet (Prat de Llobregat)
Data: 13 de febrer de 2014
Participants: mínim 10 persones; màxim 50.
Poden participar-hi entre 4 i 6 persones de cada centre.
Horari previst: de 10 a 14 h.
Reserva de places: Cal omplir aquest formulari 
Data límit d'inscripció: 11 de febrer de 2014
Dades de contacte: seaprat@elprat.cat / 93.479.45.11
Amunt
 

:: Compartim projectes amb les entitats

SUBMON és una plataforma de serveis ambientals marins que realitza projectes de conservació, estudi i divulgació del medi marí. Desenvolupa tres línies de treball, especialitzades i complementàries, amb les quals dóna un servei integral en l'elaboració de projectes relacionats amb la conservació i gestió del medi marí. Us volem donar a conèixer el seu projecte de custòdia marina: Canyons del Maresme  i les activitats educatives  que us ofereixen en el marc d’aquest projecte.
Amunt
 

:: Agenda

Participa amb els teus amics i familiars en una jornada ludicoesportiva, alhora que aprens coses sobre la problemàtica dels residus de piles i la importància de fer-ne una gestió correcta. La inscripció és gratuïta, sempre que el dia de la cursa cada equip porti com a mínim 20 piles gastades. Data: 23 de febrer
Lloc: INEFC de Barcelona. Av. de l’Estadi, 12-22 .
Les places són limitades. Termini d’ inscripció fins al 17 de febrer.
Més informació i inscripcions al web.
Del 7 al 9 de març, tindrà lloc a la ciutat de Lleida la 16a edició de la Fira Natura, dedicada al medi ambient i a la qualitat de vida.
L'Associació de Naturalistes de Girona, Mou-te en Bici i l'Oficina Verda de la Universitat de Girona volen demostrar que anar en bici està de moda. Per això han impulsat una desfilada de moda i bicicletes oberta a tota la ciutadania per a dissabte 22 de febrer. Aquesta campanya ha estat guardonada per la Comissió Europea entre les divuit millors propostes de promoció de la mobilitat urbana sostenible.
Destaquem-ne la projecció: "Curtmetratges d’Energia del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient" , que es farà dijous 13 de febrer, a les 19 hores.
DONDE VIVE JOBITO: En Jobito no pot seguir jugant a causa dels efectes del mal ús de recursos i energia que fan els seus veïns.
CIRCULAR: Una sèrie d’accions imprudents i aparentment insignificants té grans conseqüències al món. Per aturar-les és necessari adonar-nos que tot el que fem té un efecte.
BIENVENIDO A LA TIERRA és un viatge a través d’un planeta fet de cartró que funciona en perfecte equilibri. L’ésser humà hi arriba amb grans idees i la capacitat de controlar l’energia, però el seu consum es descontrola. Què podran fer per recuperar l’equilibri?
Hi col•labora l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA).
L’exposició presenta un seguit de materials didàctics per apropar les famílies als ratpenats de casa nostra i a la seva naturalesa. Una App-3D interactiva per a nens i adults, 10 panells informatius, reproductors d'ultrasons, etc. guiaran el visitant a través d'un breu recorregut que desvetllarà els secrets d'aquests éssers que conviuen amb nosaltres. Del 17 de gener de 2014 al 4 de gener de 2015.
Nivell bàsic: dissabtes 22 de març, 29 de març i 12 d’abril
Nivell avançat: dissabtes 19 d’abril, 26 d’abril, 3 de maig i 10 de maig
Lloc: Hort de l’Espigall, masia Can Draper (L’Ametlla del Vallès)
 
Fruit de la col•laboració entre l’A-FAD i el Museu Molí Paperer de Capellades (Anoia), l’exposició presenta el paper com un material que prové del medi natural, que hi torna transformat i que, en  morir, tanca el cicle retornant a la natura. La mostra pretén ensenyar el ric ventall de possibilitats d’aquest material camaleònic a l’hora d’emprar-lo en l’art i l’artesania.

Lloc: Museu Molí Paperer de Capellades. C. Pau Casals, 10, Capellades (Anoia)
Horari: de dilluns a dijous de 9 a 18 h. De divendres a diumenge i festius de 10,30 a 14,30 h.
Amunt
 

:: Recursos

A les Terres de l’Ebre, s’ha obert al públic un nou equipament amb dues exposicions permanents sobre la costa i la mar ebrenca: una dedicada a la gran biodiversitat marina i l’altra a la seva importància en la navegació al llarg de tota la història. Les escoles verdes de les Terres de l’Ebre hi hem contribuït amb la plantació dels espais enjardinats del seu entorn durant l’acció del nostre fòrum.
El CREAF ha volgut celebrar els seus 25 anys d’història amb un vídeo sobre la seva trajectòria. En 10 episodis independents però enllaçats, el document repassa les fites científiques més importants.
Us presentem una publicació que recull les activitats d’agroecologia escolar del Pla de dinamització educativa de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, que s’ofereixen als centres escolars des de fa uns cinc anys. Ha estat un esforç col•lectiu entre la UAB, l’Associació Agroecològica de Collserola l’Ortiga, Argelaga Serveis Ambientals SL i l’Ajuntament de Sant Cugat. Estem segurs que us pot ser de molta utilitat!
El Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat de l’AMB ofereix aquest curs una nova activitat sobre energia, adreçada al públic escolar, concretament a CSP i ESO: “Funcionem amb renovables?”

Es tracta d’una activitat dinàmica en la qual els participants aprendran mitjançant el muntatge i posterior observació del funcionament de quatre maquetes que representen quadre fonts energètiques diferents (solar tèrmica, solar fotovoltaica, hidroelèctrica i eòlica). Les reserves es poden fer a través decompartim@amb.cat o al telèfon 938 515 158.
 Projecte creat i desenvolupat en col•laboració entre l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Obra Social "la Caixa", que apropa el coneixement sobre els mars i els oceans a l'àmbit educatiu mitjançant diverses propostes didàctiques. A partir d'una plataforma virtual, es podrà accedir als continguts educatius i participar activament en el projecte, tant des dels centres escolars com des de l'àmbit particular.
La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins  (CRAM) dóna un nou impuls educatiu al centre creant AulaCRAM: un conjunt de propostes educatives per a fomentar entre els escolars la preservació del medi marí. Hi ha propostes des d'educació infantil fins a batxillerat.
SEO/BirdLife ha creat una aplicació amb una informació completa sobre  les àrees importants per a la conservació de les aus (IBA – Important Bird Areas). Aquí podreu localitzar sobre el mapa qualsevol espai IBA,  obtenir-ne una descripció general i veure les dades sobre les espècies d’ocells que s’hi poden observar.
Fruiters retrobats a punt per plantar. Des de Cultures Trobades han fet pública la llista de fruiters llestos per a ser escampats aquest hivern. Si us interessa plantar-ne cap, podeu contactar amb l’entitat per a recollir-ho. S’entreguen en arrel nua i sense reserva prèvia.
Aquesta sèrie d’animació centrada en la ciència i la tecnologia té l’objectiu de fomentar les vocacions científiques i el talent innovador entre els  joves de 10 a 14 anys. Els protagonistes hauran d’emprar coneixements científics per sortir del videojoc Electrònia on han quedat atrapats. El projecte comença amb quatre capítols pilot de tres minuts de durada, que van acompanyats de material didàctic, aplicacions i jocs.
Llavors de paper ens fa partícips del respecte per la natura; un valor que en recorre les pàgines, per descomptat, impreses –com tots els llibres d’Edicions Bromera– en paper ecològic i amb el certificat FSC, una garantia màxima de la gestió forestal sostenible. El resultat és aquesta faula bellíssima i commovedora que ens convida a plantar la nostra pròpia llavor per protegir els tresors vius amb què compartim la Terra.
A fi de sensibilitzar els escolars d’educació primària i donar-los informació, el Servei de Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa del Departament de Territori i Sostenibilitat ha elaborat cinc exemplars d’un taller de prevenció de la contaminació acústica, que els centres educatius poden demanar en préstec als Serveis Territorials. Cada taller consta d’una maleta orella gegant “Edward’s Ear”, amb sonòmetre, i de tot el material pedagògic necessari per dur-lo a terme de forma autònoma.
Amunt

No hay comentarios: