jueves, 13 de marzo de 2014

#0320
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 13 de març de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra: El 77% dels europeus creu que la política agrícola comuna ( PAC ) beneficia tots els ciutadans de la UE.

  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
La cabana bovina de Catalunya és de de 563.863 caps, xifra que s'ha mantingut pràcticament estable (+0,2%) en el període comprès entre el novembre de 2013 i el novembre de 2012, segons les darreres dades obtingudes pel DAAM.
L'indicador ISC acaba l'any 2013 amb una evolució positiva, respecte al del mes de novembre, per a tots els sectors, excepte per al conill: boví d'engreix (12,14 punts percentuals (p.p.)), conill (-7,93 p.p.), llet (28,01 p.p.) i pollastre d'engreix (26,44 p.p.). Tots els sectors, excepte el del pollastre d'engreix, tenen valors per sobre de la mitjana: boví d'engreix (160,09 p.p.), conill (144,03 p.p.), llet (146,62 p.p.) i pollastre d'engreix (85,06 p.p.). Pel que fa als valors de l'indicador ISC del mes de desembre del 2013 respecte als del mateix període de l'any anterior, mostren una variació anual positiva per a tots els sectors: boví d'engreix (68,18 p.p.), conill (49,03 p.p.), llet (120,39 p.p.) i pollastre d'engreix (10,20 p.p.).
L'indicador ISC de la setmana 10 es manté constant respecte al de la setmana anterior, a causa del manteniment de preus i costos, i segueix amb un valor per sobre el de la mitjana (105,30 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (- 3,92 p.p.).
La cotització del porcí s’ha establert per a dues setmanes, una pràctica insòlita que es justifica per l’expectació al voltant del resultat dels contactes relatius a l’obertura del mercat rus.
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
El mes de desembre els cereals es mantenen excepte la farina de soja, que disminueix, i els pinsos tendeixen a l'alça; la majoria dels adobs s'incrementen. S’observen baixades clares en les cotitzacions de l’energia.
Al llarg del mes de febrer, en el mercat de futurs de Chicago destaquen especialment la sostinguda pujada de la soja i el manteniment a l'alça del blat i del blat de moro.
Amunt
 

:: Observatori de la Llet de Catalunya

Observatori de la llet de Catalunya
Tant les entregues de llet com el número de caps sacrificats augmenten al llarg de l’any 2013, en relació a les dades del 2012, tot i que els animals s’han sacrificat amb un pes inferior. Pel que fa als preus, el 2014 comença amb una lleugera disminució del preu de la llet i del dels vedells frisó, en canvi augmenta en el cas de les canals del vedell creuat i es mantenen en totes les categories de la vedella creuada, respecte el darrer mes de l’any 2012. Pel que fa al comerç internacions, metre la taxa de cobertura de la llet i productes lactis al 2013 és inferior a la del 2012, la dels productes de boví de carn del 2013 és superior a la dels 2012. I nivell de consum, la societat catalana segueix consumint més llet i derivats lactis i menys carn de vedell i anoll al 2013, respecte al 2012.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya, d’Europa i també mundial.
Catalunya
Les exportacions van disminuir un 6,6% interanual a Catalunya el desembre de 2013. Tots els tipus de béns van registrar decrements: béns de consum (−0,9%), béns intermedis (−8,3%) i béns de capital (−18,7%).
Espanya
Ja podeu accedir a les dades del mes de febrer.
Europa
L'opinió pública europea respecte  l'agricultura europea i la política agrícola comuna sembla que dóna suport als principals objectius adoptats en la reforma de la PAC de novembre 2013:  Els europeus estan d'acord que l'agricultura i les zones rurals són molt importants per al futur i creuen que és legítim que es segueixi dedicant una part significativa del pressupost europeu a l'agricultura i el desenvolupament rural.
Els preus de la llet i els carnis es mantindran a l’alça durant 2014, malgrat la recuperació de la producció. S’espera que baixin més els preus dels productes per alimentació animal. Les existències de cereals estaran per sota de la mitjana a causa d’unes exportacions de nivells rècord.
El volum de vendes al detall el mes de gener respecte del mes de desembre de 2013 puja un 1,6% a la zona euro. L’1,1% correspon a aliments, begudes i tabac.
Món
Els preus d’exportació dels cereals han experimentat una pujada generalitzada al llarg del mes de febrer davant la preocupació per les condicions atmosfèriques en algunes regions productores, i algunes dificultats logístiques, segons el Consell.
El primer pronòstic de la FAO relatiu a la producció mundial de blat de 2014 se situa en els 705 milions de tones, que, si bé representa una disminució de l‘1,6% respecte de la collita rècord de 2013, seguirà sent la segona collita més gran de tots els temps. Pel que fa a les previsions del comerç d’arròs per a l’any 2014, no han variat des de desembre, i es mantenen en els 38,3 milions de tones. Aquest nivell suposaria un 3% més que l’estimat actualment per a 2013 i mantindria el rècord de 2012.
L’índex del mes de febrer registra un pujada del 2,6% respecte del mes de gener d’enguany. Els olis, cereals i lactis són els aliments que més han incrementat els preus.
Amunt

No hay comentarios: