miércoles, 5 de marzo de 2014


# 82
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 04 de març de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presentar al Parlament el Projecte de llei del Protectorat de fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública. Aquesta iniciativa legislativa del Govern, que ha iniciat el seu tràmit parlamentari, atorga al Protectorat les potestats inspectora i sancionadora respecte de determinades conductes, alhora que en fa responsables els membres dels òrgans de govern i les persones que exerceixen funcions de direcció.

Durant la presentació, el conseller va remarcar que el nou text «defineix amb major claredat les funcions de control i supervisió de l’Administració per garantir el correcte exercici del dret de fundació, així com el manteniment dels supòsits de declaració d’utilitat pública de les associacions».

Més informació
El Departament de Justícia ha començat a gestionar les comunicacions amb els ajuntaments que tenen jutjat de pau, de manera telemàtica, mitjançant el portal EACAT, portal de les administracions públiques catalanes. Un total de 898 jutjats de pau que hi ha a Catalunya podran justificar les subvencions que anualment atorga el Departament de Justícia a través d’una nova eina de comunicació creada expressament en aquesta plataforma.

El procés, que estarà operatiu a partir de la convocatòria de 2014, pretén millorar la gestió dels tràmits per a l’atorgament de les subvencions. Amb aquest nou sistema de comunicació directa i oficial es guanyarà agilitat en la gestió, escurçant els terminis de tramesa i resposta de les notificacions que calgui fer als ajuntaments.

El Departament de Justícia ha atorgat aquest any 1.682.875 euros als municipis de Catalunya on hi ha jutjat de pau, per tal d’ajudar a sufragar les despeses de funcionament d’aquests òrgans judicials.

Més informació
Subvencions atorgades
Subvencions per als jutjats de pau
El Departament de Justícia ha estat distingit amb el premi Catalunya 2014 Societat de la Informació, VI edició, en la categoria d’Administració electrònica, pel sistema e-justícia.cat per a la presentació telemàtica de demandes. El jurat va valorar que el 99 % de la documentació judicial que es registra d’entrada a l’Administració de justícia es presenta en format electrònic.

Més informació
El conseller de Justícia va inaugurar el 1r Congrés dels Procuradors de Catalunya, que, sota el títol Propostes estratègiques per a una execució civil més eficaç, va organitzar el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, a Esadefòrum.

Durant la seva intervenció, Germà Gordó va destacar que els procuradors de tribunals tenen «la capacitat per introduir innovacions significatives en els models de lideratge i modernització dels processos de gestió i millora que la societat requereix».

Més informació
El 27 de febrer va tenir lloc la segona reunió plenària de la Taula sobre Desnonaments, que és un fòrum de debat i de cooperació entre l’Administració i la societat civil, que té per finalitat promoure i vehicular mesures concretes urgents per a les persones afectades pels desnonaments i formular propostes de modificacions legislatives dins l’àmbit de les competències de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta segona reunió plenària de la Taula sobre Desnonaments, Administració, societat civil i afectats han debatut els diferents objectius i línies de treball que posteriorment tractaran les comissions, com ara la definició d’un mapa de convenis, serveis i ajuts per a la prevenció i gestió de les situacions de risc de pèrdua d’habitatge en els casos de vulnerabilitat social, o bé, més en general, la proposta de noves actuacions immediates per atendre les persones afectades pels desnonaments. Entre d’altres mesures en estudi, a més de la possibilitat d’establir mesures normatives per evitar el sobreendeutament de persones i famílies o de crear mecanismes de segona oportunitat, s’ha valorat l’oportunitat de confeccionar un mapa de convenis de cessió de pisos per habitatge social, tant de la Generalitat de Catalunya com de les entitats del tercer sector o dels municipis.

La Taula sobre Desnonaments es va crear el 17 de setembre de l’any passat pel Govern de la Generalitat en resposta a un mandat del Parlament de Catalunya. Hi participen, a més de diferents departaments de la Generalitat, entitats del tercer sector, entitats municipalistes, organitzacions de consumidors, sindicats, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya i diverses entitats bancàries.
El conseller de Justícia va participar en la inauguració de la jornada tècnica La Mediació de Conflictes en Riscos i Assegurances, organitzada per I’INESE, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Durant la seva intervenció, el conseller va destacar el paper de la mediació perquè «permet generar espais que possibiliten la resolució de conflictes, que, a través de la justícia, trigaria mesos o anys». Així mateix, va recordar que la Llei 5/2012, de mediació en assumptes civils i mercantils, ha obert a escala estatal nous camps d’actuació, més enllà de la mediació familiar i penal, de la mateixa manera que abans ho havia fet la Llei catalana 15/2009, de mediació en l’àmbit de dret privat, la qual va ser pionera en la introducció de la mediació en els conflictes civils i empresarials.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en la presentació del curtmetratge Share, del Col·legi d’Advocats de Granollers, que exposa els perills de la xarxa i alerta de les conseqüències legals de l’assetjament i la violència de gènere a les xarxes socials. Durant la presentació, Germà Gordó va alertar que «algunes actituds a les xarxes socials van contra els drets humans més elementals» i que «ens hem d’acostumar a denunciar i a portar als tribunals determinades actituds a la xarxa, i fora d’ella».

Més informació
Un total de 32 alumnes de dret de les comarques de Tarragona han iniciat el Programa de pràctiques universitàries del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada a les oficines judicials en diferents òrgans judicials de les ciutats de Tarragona i Reus. Acompanyats per vuit tutors, els alumnes faran pràctiques en les jurisdiccions penal, civil, mercantil, violència sobre la dona, audiència provincial i servei de comunicacions, notificacions i embargaments.

Més informació
El proper 18 de març el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada acollirà III Jornada de Justícia Restaurativa, que en aquesta edició se centrarà en les pràctiques restauratives que poden complementar o anar més enllà de la mediació. La Jornada abordarà tècniques com el conferencing o els cercles restauratius per valorar-ne les virtuts i reflexionar sobre les condicions necessàries perquè es pugui fer efectiva la seva implementació en l’àmbit de la justícia penal.

Per assistir-hi, cal formalitzar la inscripció en línia fins al 16 de març.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: