lunes, 17 de marzo de 2014

# 77
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 14 de març de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Dia internacional de les Dones

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones
El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a Barcelona i va destacar que “el sistema de valors sòlid que es practica a la societat catalana, basat en el tracte i el pacte, l'hem atresorat en bona part gràcies al paper de la dona en la nostra societat”. Per això va demanar que “no ens equivoquem al pretendre masculinitzar el seu paper, perquè el que li convé a la societat és una feminització del conjunt del seu funcionament”.
La consellera de Benestar Social i Família va participar en l'acte del Dia Internacional de les Dones celebrat al Parlament de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va participar en l’acte institucional que es va celebrar al Parlament de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Munté va assegurar que, com a societat, “ens cal un compromís major en fer visibles les propostes de les dones, des de les que poden passar més desapercebudes, fins les més transgressores, les iniciatives de transformació social, de defensa dels drets humans, de la democràcia, les que han abanderat moviments en defensa dels drets polítics i civils”.
8 de març, Dia de les Dones en 2'
Amunt
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, condemna l’homicidi d’una dona del barri de Gràcia de Barcelona, així com la brutal agressió a una dona de Barcelona, presumptament a mans de la seva parella i exparella, respectivament. Gatell subratlla que "fets tan colpidors com aquests ens han de fer reflexionar i avançar en la creació de nous models de relació entre homes i dones basats en el respecte, el reconeixement a la llibertat i la resolució pacífica de conflictes.
Línia 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista
El telèfon 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista va atendre l’any 2013 un total de 9.050 trucades, amb una mitjana de 754 mensual, i un 22% són realitzades per un familiar o una persona propera. Segons la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, es tracta d’una dada positiva perquè mostra que “l’entorn està sensibilitzat, que hi ha rebuig de la societat contra les situacions de violència masclista, solidaritat i suport a les víctimes i que ja no es consideren situacions de l’àmbit privat de la parella”.
"Fes un pas contra la violència masclista"
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones van organitzar una acció ciutadana i participativa a Barcelona, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Es va instal·lar una cabina de fotografia instantània a la qual es convidava els vianants que es fessin una fotografia testimonial contra la violència masclista i la compartissin a través de les xarxes socials sota l'etiqueta #DiaDones.
L'Ajuntament de Salou, el Mercat Municipal i l'Associació Comercial Salou 365 dies obert tot l'any col·laboren amb l'Institut Català de les Dones en la campanya de divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista per incrementar el seu coneixement entre les dones que puguin necessitar aquest servei.
Professionals de diversos àmbits reflexionen al voltant de la situació actual de la violència masclista a les comarques gironines
Coincidint amb el desè aniversari de l'aprovació de la Llei 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, una seixantena de professionals es van reunir per debatre i compartir la seva experiència. Els grups de treball van valorar positivament la llei penal, els jutjats especialitzats i els protocols i convenis sota els quals es treballa, així com una major conscienciació i sensibilització social i una millora de la prevenció, la detecció i l'atenció a les víctimes des de la xarxa de professionals.
Amunt
 

:: Subvencions

Aquesta convocatòria de subvencions de l'Institut Català de les Dones s'adreça a entitats privades sense ànim de lucre per a la realització de projectes per promoure la igualtat efectiva de dones i homes. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 3 d'abril de 2014.
L'Institut Català de les Dones convoca subvencions a ens locals per finançar les despeses derivades de l'elaboració, la implementació o el desenvolupament de polítiques de dones. La tramitació és realitza a través de l'Eacat. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 2 d'abril de 2014.
Amunt
 

:: Formació

Les sessions formatives, que s'adrecen a professionals de primer i segon nivell dels serveis socials, tenen lloc a Vic els dies 14, 21, 28 de març i 4 d'abril de 2014.
El curs, que s'adreça al personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració local implicat en l'elaboració i gestió d'expedients de subvencions, convenis i contractes públics, té lloc el 20 i 21 de març a la seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya a Barcelona.
Amunt
 

:: Treball

Inauguració de la jornada "La igualtat salarial en la negociació col·lectiva"
La jornada La igualtat salarial en la negociació col·lectiva, en el marc del Dia europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes, va tenir lloc amb l'objectiu de sensibilitzar i impulsar mecanismes que acabin amb l’esquerda salarial de gènere entre homes i dones, que ha crescut en els darrers anys a Catalunya. L'any 2010 es va situar en el 16,9% mentre que el 2011 va pujar al 19,8%, segons dades de l'Idescat. A la zona euro el percentatge es va reduir del 16,5% al 16,4%, i a la Unió Europea es va mantenir en el 16,2%.
Amunt
 

:: Recerca

Alumnes i representants de centres d’ensenyament secundari que han estat guardonats amb els Premis de Recerca Jove
Els guardons de la quarta edició dels Premi Reginó al millor treball de recerca a l’ensenyament secundari sobre temes de gènere i al centre educatiu que més ha potenciat l’interès en aquesta temàtica formen part dels Premis Recerca Jove que atorga la Secretaria d’Universitats i Recerca. L’Institut Cultural del C.I.C de Barcelona ha estat guardonat per la seva promoció de treballs sobre temàtica de gènere i les alumnes Andrea Llamas i Marta Negre, de l’Institut El Cairat d’Esparreguera, han obtingut el premi al millor treball de recerca.
Amunt
 

:: Homenatge

Reconeixement a Victòria Sau
El passat 6 de novembre de 2013 ens va dir adéu una brillant escriptora i psicòloga, Victòria Sau. Ha estat, sens dubte, una de les figures claus del feminisme a Catalunya i a l’Estat espanyol i per això, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l'Institut Català de les Dones, organitzen el 17 de març un acte en la seva memòria en què entitats, institucions i persones vinculades puguin reconèixer públicament el llegat de la seva obra i el buit que ha deixat la pèrdua de la seva persona.
Amunt
 

:: Cultura

Conferència "Les dones del 1714"
L'Institut Català de les Dones i la revista Sàpiens van organitzar la conferènciaLes dones del 1714, a càrrec d'Eva Serra, historiadora i professora emèrita de la Universitat de Barcelona. En el marc de la commemoració del Tricentenari, Sàpiens ha publicat un reportatge sobre l'actuació de les dones en els fets de 1714, on recupera testimonis femenins, explica la història de les combatents disfressades de soldat o la batalla de Montjuïc, l'episodi més significatiu d'una revolta pensada i executada per dones.
Inauguració de l'exposició "Dones il·lustradores"
L'Institut Català de les Dones, la Diputació de Barcelona i la Universitat de Vic organitzen a Barcelona l'exposició Dones il·lustradores, produïda pel Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la Universitat de Vic, que es pot veure al vestíbul de l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7) fins al 28 de març de 2014. En el marc de la inauguració de l'exposició va tenir lloc una taula rodona sobre Reconeixement a la il·lustradora Mercè Llimona (1914-1997) amb motiu del centenari del seu naixement.
Amunt
 

:: Món local

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar a la cloenda del "Girls' day"
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Reus va atendre l’any passat 325 dones, que van requerir un total de 976 atencions. El nombre de dones usuàries en situació de violència masclista va ser de 141, que representa un 43% del total de dones ateses. La presidenta de l'Institut Català de les Dones també va participar en la cloenda del Girls' day, una jornada de la Universitat Rovira i Virgili per promocionar els estudis d'enginyeria entre les estudiants de 3r d’ESO de la demarcació de Tarragona.
La presidenta de l'ICD visita els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones ubicats a la ciutat de Granollers
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va realitzar una visita als dos Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Granollers. El SIAD municipal va atendre l’any passat 251 dones, amb un total de 639 atencions, mentre que el SIAD del Consell Comarcal del Vallès Oriental, en va atendre 144, que van requerir 516 atencions. El 74% de les dones ateses pel SIAD de Granollers i el 83% de les dones ateses pel SIAD comarcal travessen situacions de violència masclista.
Amunt
 

:: CNDC

Seminari d'Economia en el Grup de treball Dones Grans del CNDC
El Grup de Treball Dones Grans del Consell Nacional de Dones de Catalunya va organitzar el segon dels seminaris programats de la temporada 2013-2014. Sota el títol Economia. Són justes les estructures actuals? Els bancs i les banques alternatives, va començar amb la conferència de Lluís Serrallonga, enginyer i professor d'Economia, seguit per un debat sobre temes que afecten les dones grans: necessitats econòmiques específiques, estructures actuals, prestacions socials, el reconeixement social i possibles actuacions o solucions.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Presentació de l'informe "La dona i la seva percepció de la política"
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar a la presentació de l'informe La dona i la seva percepció de la política, de Tània Verge, professora de Ciència Política i agent d'igualtat a la Universitat Pompeu Fabra. Gatell va afirmar que "calen noves articulacions de la governança i s'ha de fugir de la falsa igualtat, també en la política, on encara avui existeixen desigualtats. Hem de continuar treballant per reconèixer la tasca política de moltes dones".
El 39,2% dels anuncis de joguines que van veure els infants i els adolescents catalans en la darrera campanya de Nadal contenien estereotips de gènere, segons l'Informe elaborat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Aquesta xifra, tot i que és alta, suposa el nivell més baix de la presència d'estereotips des de l'any 2001, el primer que es disposen dades.
Premis Compromís Democràtic 2014
El Departament de Governació i Relacions Institucionals ha obert la segona convocatòria del Premi Compromís Democràtic per a l’any 2014, amb l'objectiu de reconèixer experiències reeixides del món local i de les entitats sense afany de lucre que contribueixen a l’enriquiment i a la millora de la qualitat democràtica del municipi o de l’entitat, a través de la participació ciutadana, la transparència i la rendició de comptes. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 5 d'abril.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Remedios Varo i Uranga: l’encontre dels seus dibuixos amb el surrealisme francès
Cortès i Giner, Eva. Remedios Varo i Uranga: l’encontre dels seus dibuixos amb el surrealisme francès. Barcelona: Arola, 2013
Aquesta obra es l’adaptació de la tesi doctoral de l’autora on analitza els dibuixos surrealistes de l’artista Remedios Varo realitzats durant els anys que va viure a París i els primers de la seva vida a Mèxic, on es va exiliar el 1942. Per mitja d’entrevistes, l’autora ha inclòs el parer de persones molt properes a l’artista i que van tenir un paper molt rellevant en la cultura mexicana com Ida Rodríguez, Juliana González, Federico Álvarez Arregui i Norah Honra. Amb aquest estudi, Eva Cortès fa una important aportació que ajudarà a difondre el valor de l’obra de Remedios Varo en el 50è aniversari de la seva mort.
La estrella
Aranda, Alberto (dir.) La Estrella. Cameo films, 2010 [DVD]
Aquesta pel·lícula, debut en llargmetratge de l'Alberto Aranda, és un drama amb alguns tocs de comèdia on es tracten temes socials com ara la immigració o la violència masclista. Estrella (Ingrid Rubio) és una noia de barri, que es desviu pels seus i als qui contagia la seva alegria. El Salva (Marc Clotet), el seu promès, somnia amb una feina que li permeti sortir de l’extraradi. L'Estrella i el Salva duen tant temps junts que no poden imaginar les seves vides l'un sense l'altre... La nit en què ambdós celebren l'anhelat ascens del Salva, que canviarà les seves vides, la Trini (Carmen Machi), la millor amiga de l'Estrella, irromp a casa seva escapant dels maltractaments del seu marit. La vida de l'Estrella es converteix en un viatge ple d'alegries i tristeses, arribant a oblidar-se de si mateixa de tant preocupar-se pels altres. Al final l'Estrella s'adonarà que ha d'agafar les regnes de la seva vida i lluitar per la seva pròpia felicitat.
Virginia Woolf i el Grup de Bloomsbury
Pessarrodona, Marta. Virginia Woolf i el Grup de Bloomsbury. Barcelona: Ara Llibres, 2013
En aquesta obra, l’autora aprofundeix en el fascinant món del Grup de Bloomsbury, que reunia alguns dels intel·lectuals i artistes britànics més destacats des de principis del segle XX fins a començaments de la Segona Guerra Mundial: escriptors com E.M. Foster o T.S. Eliot; pintors com Roger Fry o Duncan Grant; filòsofs com Bertrand Russell; economistes com John Maynard Keynes; figures com la ballarina Lydia Lopokova i l’aristòcrata Lady Ottoline Morrel, i evidentment, les incomparables germanes Stephen, Vanessa Bell i Virginia Woolf.
La passió de Marta Pessarrodona per aquests personatges, alguns dels quals va arribar a tractar, i per aquella època, es veu reflectida en aquest llibre que n’és el seu homenatge personal a Virginia Woolf i el Grup de Bloomsbury.
Amunt

No hay comentarios: