jueves, 20 de marzo de 2014

# 83
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 18 de març de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López Chocarro, van signar l’Acord de col·laboració per a l’establiment del marc d’actuació que ha de regir la prestació d’assistència jurídica gratuïta per a aquest any 2014.

El Departament de Justícia destinarà aquest any una subvenció de 5,9 milions d’euros a finançar les actuacions de representació segons els mòduls de compensació econòmica, els quals mantenen els imports de l’any passat, i també a finançar la despesa de gestió col·legial.

Més informació
El Departament de Justícia, amb la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa i la Universitat de Barcelona, ha posat en marxa el programa europeu Cercles, per a la prevenció de la reincidència i per a la reinserció en la societat d’interns condemnats per delictes sexuals que es troben en règim obert o de llibertat condicional.

El programa Cercles compta amb un grup 15 voluntaris que, sota la supervisió d’un professional, ofereix suport a un delinqüent sexual i controla, alhora, la seva adaptació a la vida en llibertat, amb la finalitat que es mantingui allunyat de les situacions de risc de reincidència.

Més informació
Recerca Cercles
El president de la Generalitat, Artur Mas, va lamentar, durant la seva intervenció en el ple monogràfic sobre la pobresa que es va fer al Parlament, que en la lluita contra la pobresa i les desigualtats «estem carregats de responsabilitats, però despullats d’instruments vitals». El Govern va dotar amb 850 milions d’euros el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, que inclou un pla d’acció amb 148 actuacions fins al 2016.

Per la seva banda, el Departament de Justícia destinarà 137 milions d’euros a la lluita contra la pobresa, concretament en els àmbits de l’accés a la justícia, als col·lectius vulnerables (famílies afectades per desnonaments) i a la inclusió de persones excloses.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, van signar un Acord marc de col·laboració per a la creació de punts d’orientació jurídica municipals. Aquest acord té com a objectiu establir punts d’orientació jurídica, destinats als usuaris dels diferents municipis de la demarcació de Barcelona, per atendre consultes derivades de la situació de crisi o relatives als compliments contractuals i a les hipoteques d’habitatge, així com per prestar serveis d’atenció a la dona, entre d’altres.

Més informació
La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Maria Josep Feliu, va comparèixer a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats per informar del posicionament del Govern de la Generalitat respecte a la modificació del Codi penal que s’hi està tramitant. Durant la compareixença, Maria Josep Feliu, es va mostrar crítica amb les contínues modificacions que dificulten la planificació dels serveis de l’Administració de justícia i de l’execució penal i provoquen provisionalitat, i va manifestar que considera «innecessària aquesta reforma».

Més informació
El Departament de Justícia ha posat en marxa un pla de treball de reforç per donar suport als registres civils de Catalunya més sobrecarregats i fer front a l’allau de jures de nacionalitat després que el Ministeri de Justícia posés en marxa un pla intensiu de tramitació dels expedients de nacionalitat acumulats a la Direcció General dels Registres i del Notariat des de l’any 2010. Aquest pla intensiu ha comportat una allau d’expedients a tot l’Estat, uns 500.000 aproximadament, dels quals 145.000 correspondrien a Catalunya.

Més informació
El conseller de Justícia, en resposta a una pregunta parlamentària sobre quin és el capteniment del Govern en relació amb les recents reformes legals que va adoptar el Govern de l’Estat en l'àmbit de la justícia i respecte de la situació actual de la justícia a Catalunya, va assegurar que «les reformes del Govern de l’Estat allunyen l’Administració de justícia dels ciutadans, minoren la tutela judicial efectiva i rebaixen el concepte de justícia gratuïta que nosaltres tenim».

Més informació
Els responsables de l’Àrea Tècnica de la Cort Penal Internacional de la Haia van visitar la Ciutat de la Justícia per conèixer la implantació de la tecnologia RFID a l’Arxiu Central i a la seu de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, amb l’objectiu de fer servir aquesta tecnologia, desenvolupada i implementada pel Departament de Justícia, per modernitzar aquest organisme.

Més informació
El conseller de Justícia va pronunciar la conferència «El dret a decidir», dins el programa del diploma de postgrau en resolució de conflictes públics i mediació comunitària de la Universitat de Girona. En aquest marc, el conseller Gordó va exposar tota una sèrie d’idees «des del punt de vista polític, des del punt de vista del dret i des del punt de vista dels valors», alhora que va reiterar que el compromís del Govern «és el de fer que el poble català tingui l’última paraula».

Més informació
El proper 1 d’abril tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà la victimització d’infants i joves en risc. S’hi presentaran els resultats d’una recerca que ha recollit la victimització d’un grup de joves ingressats en centres de protecció a la infància i l’adolescència i d’un altre que ha estat atès per Justícia Juvenil.

Per assistir-hi, cal formalitzar la inscripció en línia fins al 30 de març.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: