martes, 4 de marzo de 2014

# 125
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 4 de març de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El balanç de l'Any Espriu diu en xifres que hi han participat 1.377.826 persones en les 779 activitats que s'han desenvolupat. Han augmentat per 5 les vendes de llibres de l'autor en relació al 2012. Segons el conseller Mascarell: "L'any Espriu ha servit per enlairar la conciència col·lectiva sobre el que significa Salvador Espriu". Durant aquesta commemoració s’han fet conferències, simposis o jornades; exposicions; espectacles d’arts escèniques; recitals de poesia, i rutes literàries. Tanmateix, s'han composat noves cançons basades en textos d’Espriu i s’ha creat el web www.anyespriu.cat.
En la primera reunió, el Consell per al foment i la difusió de l'obra de Gaudí ha decidit crear un portal web que recollirà tota l’obra del arquitecte. S'elaboraran també dos estudis, l’un que recopilarà els coneixements sobre la preservació i rehabilitació de l’obra de Gaudí i, un altre, sobre tècniques d’exposició. Presidit pel conseller de Cultura, formen partdel Consell els propietaris de les obres de Gaudí de titularitat privada, representants de les obres de titularitat pública, experts amb un coneixement reconegut en la obra de Gaudí i responsables del Govern de la Generalitat.
Una recerca arqueològica recent confirma l'existència de la tercera i última sinagoga del call de Girona, abans de l'expulsió dels jueus. Junt a la sinagoga, la població jueva de Girona disposava d’un bany ritual o micvé del qual ara s’han trobat les restes que els jueus varen utilitzar des del 1435 fins el moment de l’expulsió. La troballa remarca la importància del patrimoni jueu gironí i atorguen un nou grau d’interès cultural i turístic al call i a Girona, també a nivell internacional.
El conseller Mascarell va anunciar a la Fira Arco que el Departament de Cultura i el sector del galerisme estan madurant noves iniciatives d’art contemporani. “És important – va dir- acabar de decidir el tractament que donem als esdeveniments que ja existeixen i que són destacats per al sector, com les fires Loop i Swab”. També va remarcar que “hem de trobar la manera de posar-nos d’acord entre tots els agents que participen en el sector de l’art contemporani, de decidir quines d’aquestes iniciatives són les bones, les imprescindibles.”
En el marc de les jornades Financing Creativity que s’han celebrat a Atenes, organitzades pel ministeri grec de Cultura i Esports i la Comissió Europea, el Departament de Cultura ha exposat les aportacions reintegrables, una línea d’ajut per donar suport financer a les empreses culturals que volen tirar endavant projectes amb vocació de mercat. En la trobada han participat responsables de polítiques culturals i creatives de tot Europa.
El Departament de Cultura actua com a coordinador de les Comunitats Autònomes davant el Consell Europeu en l’àmbit de la cultura durant el primer semestre del 2014. El conseller Mascarell ha celebrat ja una primera trobada de representants de les diferents comunitats autònomes per tal d’arribar a una posició consensuada davant les qüestions que el Consell Europeu planteja per al primer semestre de 2014. A partir d’aquesta primera reunió, les diferents comunitats autònomes faran arribar al Departament de Cultura, en tant que coordinador del grup, les qüestions que consideren prioritàries a tractar. El Departament farà una proposta de redacció a partir de les prioritats que haurà de ser consensuada per les comunitats autònomes.
En el marc del Mobile World Congress (MWC), el Departament de Cultura ha presentat aquesta aplicació que facilitarà al públic amb discapacitat auditiva i visual l’accessibilitat als cinemes i, en un futur, a espectacles d’arts escèniques. L’aplicació fa que els dispositius mòbils (smartphone o tauleta), a partir d’una empremta digital acústica, reprodueixin de forma sincronitzada subtítols o audiodescripció de films o espectacles. L’Artaccés no requereix cap infraestructura ni inversió per part de les sales de cinema.
Amunt
 

:: Arqueologia

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona acull l’exposició “Deltebre I. La història d’un naufragi” a partir del 14 de març i fins al 22 de juny. Concebuda com a itinerant, aquesta mostra ens explica la història de Deltebre I, un vaixell de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre el 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès. El Deltebre I és un dels pocs vaixells arqueològics que no han patit cap espoli, té un bon estat de conservació i un alt valor científic.
La pedrera del Mèdol és la més gran i també la més coneguda de l’extensa llista de pedreres del l’antic territori de Tàrraco. Inclosa en la llista de monuments de Patrimoni Mundial per la UNESCO, l’any 2013 ha estat objecte d’un projecte de rehabilitació en el marc del qual s’hi ha efectuat una completa topografia i s’hi han realitzat, per primer cop, una sèrie de sondejos arqueològics. En aquesta xerrada es presentaran els resultats, que aporten una sèrie de dades força novedoses que expliquen com funcionava aquesta enorme pedrera d’on sortí gran part de la matèria prima per construir els grans monuments de Tàrraco.
Amunt
 

:: Arxius

El diari “El País” ha cedit al Departament de Cultura el fons documental de la seva edició de Catalunya, que inclou una col·lecció sencera de la publicació i del seu suplement dominical des de la seva fundació, així com el fons documental de la redacció. El fons, que té un elevat valor informatiu i històric perquè mostra el context social i la història de Catalunya dels darrers trenta anys, es conservarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
El Departament de Cultura retorna a l'Ajuntament de Tarragona la documentació municipal dipositada a l'Arxiu Històric Provincial de Tarragona des de la Guerra Civil. El gruix d’aquesta documentació històrica està comprés entre els segles XIII – XVIII (1200-1799). L’Ajuntament de Tarragona prioritzarà aquest documents en els programes de digitalització dels propers 3 anys i en lliurarà una còpia digital a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona.
Amunt
 

:: Biblioteques

El Departament de Cultura, amb la col·laboració de diversos equipaments culturals de tot el territori, posa en marxa el club de lectura virtual “Llegir la musica”. Aquest projecte, que té una durada de tres mesos, relaciona una selecció d’obres literàries amb els concerts que es realitzaran als equipaments culturals. “Llegir la música” vol apropar el públic a la música a partir de la literatura i contribuir a la formació del gust musical.
Amb l’objectiu de difondre el patrimoni literari català i acostar-lo als lectors d'avui, el Departament de Cultura i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català col·laboren en un projecte conjunt per fer més presents els clàssics literaris catalans en l'agenda d'activitats de les biblioteques públiques i els seus clubs de lectura. Entre les propostes més atractives s’ofereix la possibilitat de fer Rutes Literàries als usuaris dels Clubs de Lectura de les biblioteques públiques, la dinamització d’un Club de Lectura a través de l’obra d’un clàssic català associat a la xarxa d’Espais Escrits i ser Amic d’Espais Escrits per obtenir informació relacionada amb les activitats literàries.
Amunt
 

:: Cinema

La Filmoteca de Catalunya ofereix aquest mes de març quatre sessions dedicades a la pel·lícula “Rocío” (1980), prohibida el 1981, i al documental “El caso Rocío” (2013), amb la participació del seu autor, José Luis Tirado. El 2 i 15 de març (16.30h) es podrà veure el documental “El caso Rocío” i els dimecres 5 (21.30h) i 12 de març (20.00h) es projectarà “Rocío” (1981). Aquestes sessions estan dedicades a la memòria històrica d’Andalusia.
La Filmoteca de Catalunya presenta l’exposició “Jacinto Esteva: a l’ombra de l’últim arbre” i una retrospectiva completa de la filmografia d’aquest cineasta que va impulsar l’Escola de Barcelona. Es podrà visitar del 21 de febrer al 15 de juny de2014 i mostra les vessants essencials que van inspirar la intensa trajectòria de Jacinto Esteva: la pintura, l’arquitectura, el cinema, així com els paisatges infinits i el risc de la caça major que va descobrir a l’Àfrica.
Amunt
 

:: Cultura Popular

Impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), el "Llibre Blanc de la Cultura al Penedès" es una aproximació diagnòstica a la cultura al territori i alhora un procés participatiu, que ha de servir de base pels debats sobre el present i el futur de la cultura en aquesta comarca. L’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura.
Amunt
 

:: Llengua

Sis de cada deu ciutadans prefereixen consumir productes en català si en troba oferta, segons assenyala la segona onada de 2013 de l’estudi Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. L’estudi evidencia que el 56,8% dels ciutadans enquestats prefereix productes culturals en català, al 17,8% li és indiferent, el 23,9 % no els prefereix en català, i l’1,5% no es pronuncia. El grup més procliu és del de la població més jove, amb més estudis i amb més poder adquisitiu.
El Govern ha aprovat cedir a la província italiana de Bolzano-Alto Adige l’aplicació informàtica catalana del programa Voluntariat per la Llengua. Aquesta regió vol fomentar l’aprenentatge i l’ús de les tres llengües que s’hi parlen: l’alemany, l’italià i el ladí. El Voluntariat per la Llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. El programa, reconegut per la Unió Europea com a una de les millors pràctiques de reforç per a l'aprenentatge d'una llengua.
El concurs "Regala el català en 6 segons", una iniciativa del Departament de Cultura destinada especialment als joves per promoure l’ús del català a les xarxes socials, a la feina, en les relacions socials, ja té guanyadors. Els guardonats són, d’entre la quarentena de propostes presentades, els usuaris de Twitter @parufito, @monsieurlavache i @arnauduran. L’acte de lliuraments dels premis es farà el 5 de març a l’espai Vilaweb de Barcelona.
El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística ha posat en línia un recull de premsa sobre els 10 anys del programa Voluntariat per la Llengua. El dossier recull les notícies i articles periodístics relacionats, ordenats per comarques. El Centre de Documentació ja ha posat en línia d’altres dossiers que permeten seguir totes les actuacions relacionades amb el voluntariat des de l’any 2007.
El Termcat, institució adscrita al Departament de Cultura, publica la “Terminologia bàsica dels dispositius mòbils”, que conté una cinquantena de termes relacionats amb aquests dispositius, amb la definició en català i equivalents en castellà, francès i anglès. Algunes fitxes també inclouen notes explicatives i il·lustracions. La presència del català en els productes digitals és rellevant com ho demostra que els principals sistemes operatius i les xarxes socials més usades tenen versió en català i que és la 8a llengua del món en penetració d’Internet.
El Departament de Cultura va participar en la reunió d’experts de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD) el passat mes de febrer a Brussel·les, amb l’objectiu de debatre noves estratègies per sensibilitzar la Unió Europea en matèria de llengües no oficials a la Unió Europea. L’objectiu prioritari de la Xarxa és promoure la diversitat lingüística a Europa i protegir les llengües oficials de diversos petits estats europeus; les llengües que tenen reconeixement oficial però no són hegemòniques d’un Estat i també les llengües pròpies que no tenen estatus d’oficialitat.
Al llarg de l’any 2013 la Direcció General d’Immigració i el Consorci per a la Normalització Lingüística van organitzar 17 cursos del programa Reagrupament i treball. Dels 150 alumnes que es van presentar, 132 han assolit el curs i una mica menys de la meitat dels que han acabat satisfactòriament s’han inserit ja al món laboral. Majoritàriament els alumnes que s’han format pertanyen al sector de l’hostaleria i el turisme, geriatria i mossos de magatzem.
Amunt
 

:: Museus

Amb l’exposició “300 Onzes de setembre. 1714-2014” el Museu d’Història de Catalunya i el comissariat del Tricentenari commemoren el 300 aniversari de l’Onze de setembre de 1714. L’exposició pretén desvetllar les claus del procés històric que ens ha dut a la consolidació de l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya. La mostra planteja un recorregut de 300 anys que comencen amb el setge de la Barcelona, continuant per la desfeta, la resistència a l’opressió borbònica, la Guerra de Successió i la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya.
El Museu d'Història de Catalunya convida les famílies a descobrir respostes sobre la nostra història a través d'un recorregut lliure per milers d'anys observant des de les restes arqueològiques, els testimonis escrits i paisatges que es poden veure a la col·lecció permanent del museu i que ajuden a entendre millor el passat.
Amunt

No hay comentarios: