martes, 18 de marzo de 2014

# 126
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 18 de març de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural portarà a terme durant el 2014 onze grans projectes i més de 30 actuacions complementàries. Les seves línies estratègiques són incrementar l’ús social del patrimoni, millorar-ne la conservació, incrementar la dinamització i la socialització de la cadena de valor del patrimoni i augmentar els recursos destinats a aquest àmbit. El conseller de Cultura ha destacat que l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural és “una eina de treball més útil i eficient per donar la màxima projecció cultural al patrimoni del nostre país".
Segons les dades de l’estudi “Ocupació en el sector de la cultura i la creació 2013”, elaborat pel Departament de Cultura a partir de l’Enquesta de Població Activa a Catalunya, l’any 2013 es va registrar una mitjana anual de més de 163.000 persones ocupades en aquest sector. La xifra representa gairebé un 6% del total de població ocupada de Catalunya. Des d’un punt de vista comparatiu, el sector cultural i creatiu ocupa més gent que sectors econòmics considerats tradicionalment estratègics, com poden ser el de l’automòbil (83.600 ocupats), el químic (82.000) o el de l’alimentació (58.500).
Aquest òrgan s’encarregarà d’impulsar els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta, així com el trentè aniversari de la seva mort. El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Cultura, promou l’Any Vinyoli per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat. La commemoració té com a objectiu principal impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació. L’escriptor Jordi Llavina és el comissari de l’Any Vinyoli.
El fons de l’Editorial Gustavo Gili, fundada el 1902 a Barcelona, ha estat dipositat a la Biblioteca de Catalunya, fruit de la donació que n’ha fet la família Gili. La documentació lliurada, que abasta des de la fundació de l’editorial fins a l’any 1989, està integrada per més de 180.000 documents que permeten resseguir tota la història de l’empresa. La donació d’aquest fons s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d’intensificar la conservació i difusió del patrimoni d'editors i editats de Catalunya per garantir-ne la pervivència i el coneixement per part de la societat actual i de les generacions futures.
El programa socioeducatiu Apropa Cultura incorpora 6 dels principals museus del país: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), CaixaForum Barcelona, Fundació Joan Miró i Museu Picasso. Apropa Cultura és un programa d'inclusió social a través de la cultura que s'adreça als centres i associacions que treballen amb persones en situació de discriminació i risc d'exclusió social. L'oferta cultural dels museus serà accessible als més de 1.000 centres socials que s’han inscrit al programa.
Amunt
 

:: Biblioteques

La tarda nit d’aquest 22 d’abril, les biblioteques es tornaran a omplir com l’any passat de propostes culturals per a tothom i faran una vesprada festiva a l’entorn del llibre, la lectura i les biblioteques. Aquesta és una iniciativa del Departament de Cultura, que fa una crida a les més de 370 biblioteques existents a Catalunya a estendre aquesta celebració arreu del territori. Es tracta d’una convocatòria cultural singular per a tothom, diferenciada de les ofertes que habitualment ofereixen els equipament bibliotecaris.
El Departament de Cultura impulsa en el marc de Gust de Revetlla, un concurs gastroliterari, que compta amb la col·laboració d’Ada Parellada, i en què els participants han de presentar vídeos breus amb receptes culinàries basades en llibres que poden ser per a infants o adults, de qualsevol temàtica, de ficció literària o de coneixements. El llibre triat per a la recepta ha de formar part del fons de les biblioteques públiques de Catalunya. Hi poden participar persones de totes les edats, sempre que tinguin carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya.
Amunt
 

:: Cinema

Aquest cicle, que ofereix el Departament de Cultura a la seu del Serveis Territorials de Tarragona, va començar al febrer i acabarà el 29 de maig. Les quatre pel·lícules que es presenten són: “Els avantatges de ser un marginat” de Stephen Chbosky; “Resistència” d’Edward Zwick; “Moonrise Kingdom”, de Wes Anderson i “Codi Font” de Duncan Jones. L’entrada és gratuïta i els objectius són promoure la llengua catalana a la gran pantalla i potenciar el cinema com a eina de cohesió social.
A partir del 18 de març, i amb l’epígraf “So British!”, es presenta a la Filmoteca de Catalunya aquest cicle on es veuran pel·lícules de Hitchcock, Ivory, Powell, Lean i Winterbottom i produccions antològiques que van des de la Segona Guerra Mundial fins als nostres dies. El dimecres 19 el director Michael Winterbottom visitarà la Filmoteca i participarà personalment al cicle.
La Filmoteca ha establert acords amb el MNAC, el Museu del Disseny de Barcelona, els Amics del Jardí Botànic de Barcelona i l’Arquinfad, així com altres entitats i establiments culturals del país, apostant pel cinema com una eina de diàleg amb altres disciplines artístiques. Aquests acords de col·laboració permetran la realització d’una sèrie de cicles, cursos i programes estables.
Amunt
 

:: Empreses Culturals

La 25a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil comptarà amb una programació oficial amb 49 companyies, que presentaran 29 espectacles de sala, 15 de carrer i 5 tallers. La programació s’ha confeccionat a partir de 274 propostes rebudes, inclou tots els gèneres de les arts escèniques per a tots els públics i diversos formats, apostant pels treballs de més qualitat, més contemporanis i més nous, i al mateix temps per la descoberta de noves companyies i propostes artístiques. En total es podran veure 12 estrenes. El Departament de Cultura hi dóna suport.
Amunt
 

:: Llengua

6 de cada 10 ciutadans prefereix consumir productes en català si en troba oferta, segons assenyala la segona onada de 2013 de l’estudi Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. L’estudi evidencia que el 56,8% dels ciutadans enquestats prefereix productes culturals en català, al 17,8% li és indiferent, el 23,9 % no els prefereix en català, i l’1,5% no es pronuncia. Les dades mostren que la demanda potencial de productes culturals en català és superior fins i tot al percentatge de població que té el català com a llengua habitual.
El Departament de Cultura i la federació d’entitats Convergéncia Occitana han signat un conveni de col·laboració que té per objectiu el foment de la llengua occitana i de les manifestacions i productes culturals que s’expressin en aquesta llengua. Convergéncia Occitana és una entitat representativa del moviment occitanista a Tolosa de Llenguadoc, que integra més de vuitanta entitats occitanistes i culturals de la ciutat i la seva regió. El Departament de Cultura hi manté una relació estable de col·laboració.
Amunt
 

:: Lletres

Declarat per la UNESCO el 21 de març Dia Mundial de la Poesia, la ILC, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, celebra una gran festa de la paraula i les lletres fomentant un seguit d’iniciatives arreu dels territoris de parla catalana. També s'han editat 22.000 exemplars d'un desplegable amb el poema en català "Tan sols la paraula nua", escrit expressament per la poeta Montserrat Abelló i traduït a una vintena de llengües. A Barcelona l'acte central de celebració del Dia Mundial tindrà lloc a la Sala Cotxeres del Palau Robert (Pg. de Gràcia, 107) el mateix divendres 21 de març a partir de les 18.30 hores.
Amunt
 

:: Museus

Dins del programa que realitza aquest museu anomenat “Llegim el patrimoni. Literatura i Història” i amb motiu de la commemoració del Bimil·lenari de la mort del primer emperador de Roma, August, aquest museu proposa un ampli ventall d’activitats relacionades amb la lectura de textos clàssics, conferències, itineraris i sesions de teatre entorn a aquesta figura.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona acull l’exposició “Deltebre I. Història d’un naufragi” fins al diumenge 22 de juny. A través d’un centenar de peces originals, aquesta mostra explica la història de Deltebre I, un vaixell de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre l’estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès. D’entre el centenar d’objectes quotidians rescatats del fons del mar, destaca una troballa excepcional: una ampolla plena de vi Foundillon, encara intacta i segellada
Amunt
 

:: Tricentenari

La mostra “300 onzes de setembre. 1714-2014” és una de les principals actuacions de l’eix cultural del Tricentenari. L'exposició revela les claus del procés històric que ha menat a la consolidació de l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya, des de l’endemà de la desfeta fins als nostres dies. Explica la construcció d’una memòria al llarg de 300 anys d’història i des de totes les seves facetes: la historiogràfica, la iconogràfica, la literària, la de la commemoració popular i la del catalanisme polític. A través de 1.000 metres quadrats presenta prop de 200 objectes, alguns inèdits, dins d’una aposta museogràfica impactant.
L’actuació s’ha fet amb motiu de la commemoració de la signatura, a l’ermita, de l’anomenat Pacte del Vigatans, el primer esdeveniment rellevant a Catalunya de la Guerra de Successió. La intervenció permet visitar aquest espai com un dels indrets per entendre la Guerra de Successió en el marc de la Ruta 1714.E l conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “del Pacte dels Vigatans hem de retenir aquesta idea de pacte per guanyar el futur”.
El Departament de Cultura publica una convocatòria de subvencions destinada a corporacions locals, amb l'objectiu contribuir al finançament de la contractació d'activitats artístiques i culturals relacionades amb la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714. El termini de presentació de sol·licituds és del 26 de març al 24 d’abril de 2014. Per a més informació, accediu al web de subvencions del Departament de Cultura.
El Departament de Cultura organitza l’activitat Escrivents 2.0, una instal·lació interactiva a l'entorn d'una antiga màquina d'escriure, que pretén apropar els joves usuaris de les biblioteques al segle XVIII i fer-los descobrir el context històric i social que va emmarcar fets com la Guerra de Successió. Aquesta activitat s’emmarca en el programa d’actes commemoratiu del Tricentenari del 1714.
Amunt

No hay comentarios: