jueves, 21 de febrero de 2013

#0275 Novetats Estadístiques Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.


#0275
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 21 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
La producció de carn de porcí a Catalunya s’ha incrementat un 4,6% durant el període gener-novembre de 2012 respecte del mateix període de l’any anterior.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Segons la darrera enquesta a explotacions ramaderes de novembre de 2012 efectuada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural, el cens de bestiar porcí s'ha reduït un 2,2% en relació a l'any anterior.
Durant el període gener-novembre, la producció de carn de bestiar porcí a Catalunya s'ha incrementat un 4,6% respecte del mateix període de l'any anterior. Es manté la producció d’aus, augmenta lleugerament la de boví (0,6%) i disminueixen la d’oví (-3,2%), cabrum (-1,3%) i conill (-1,3%).
En el sector porcí continuen les cotitzacions a l’alça. Estabilitat generalitzada en els sectors del boví, l’oví i l’aviram, excepte per la gallina pesada que disminueix ‐0,10 €/kgviu. I pel que fa als ous, segueixen els descensos: aquesta setmana per les categories L i M. En els sectors agrícoles, nova setmana marcada pels descensos en el mercat dels cereals. En fruita fresca, continuen els preus a l’alça, aquesta setmana la pera Blanquilla també s’hi suma, i pel que fa a la fruita seca, l’ametlla continua amb l’augment de les últimes setmanes.
Durant el mes de desembre de 2012 es mostra una evolució positiva de l'indicador ISC respecte del mes de novembre dels sectors de Boví d'engreix (+6,08 punts percentuals (p.p.)) i de la Llet (+10,45 p.p.) i s'observa un decreixement del Conill (-21,78 p,p,) i del Pollastre d'engreix (-27,32 p.p.). Els sectors del Conill i del Boví d'engreix tenen valors per sobre la mitjana (104,60 p.p. i 101,32 p.p., respectivament), en canvi el de la Llet i el del Pollastre d'engreix es mantenen per sota de la mitjana (42,84 p.p. i 68,78 p.p., respectivament). Pel que fa a l'ndicador ISC del mes de desembre 2012 respecte el mateix període de l'any anterior, tots els sectors mostren una variació anual negativa, excepte el Pollastre d'engreix: Boví d'engreix (-26,20 p.p.), Conill (-7,32 p.p.), Llet (-60,62 p.p.) i Pollastre d'engreix (+1,55 p.p.).
L'indicador ISC de la setmana 7 creix 5,85 p.p. respecte de la setmana passada, per l'augment de preus i al manteniment de costos, i es manté per sobre de la mitjana  (118,83 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (-6,96 p.p.).
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
El mes de desembre, la variació interanual de l’índex general ha estat de l’11,5% mostrant una altra vegada un valor superior al del mes anterior. Per grans sectors, s’observa una taxa del 16,3% en l’agrícola i del 9,2% en el ramader.
El mes de desembre els cereals baixen i els pinsos es mantenen o s’incrementen lleugerament; la majoria dels adobs es mantenen estables. S’observen pujades clares en les cotitzacions de l’energia.
Amunt
 

:: Observatori del Sector Cunícola

Observatori del sector cunícola de Catalunya
El preu mitjà per al consumidor de les primeres 7 setmanes de l'any 2013 ha estat de 5,50 €/kg.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 7 de 2013.
Aquest mes de gener, mentre els preus de venda a l’engròs han disminuït respecte del mes anterior, els preus de venda al detall  han tendit a l’alça en la majoria de peces.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
A mesura que avancen els mesos, es fa més notòria la falta d'existències, un 40% menor que l'any passat per a la poma i un 55% menor per a la pera. Això queda reflectit a la tònica del mercat: no hi ha pressa per vendre, ja que s'intenta allargar la campanya per poder abastir a tots els clients.
Les existències de poma de Catalunya a 31 de gener 2013 s’han situat en 93.982 tones, un 40% menys que l’any passat. El grup varietal Golden és el més important amb el 73% d’aquest estoc.
Aquesta setmana 7, tots els preus augmenten respecte de la setmana passada: la poma Golden 0,03 €/kg, la pera Blanquilla 0,02 €/kg i la Conference 0,05 €/kg.
Per a la setmana 6 i respecte de la setmana passada, totes les varietats de pera i poma augmenten el preu; només la poma Golden Delicious >80 el manté constant.
Aquesta setmana 7, els preus de les pomes es mantenen estables respecte de la setmana passada, tant a Mercabarna com a Mercamadrid. Contràriament, els preus de les peres pateixen augments considerables (0,15 i 0,05 €/kg per a la Blanquilla, a Mercabarna i Mercamadrid respectivament; i 0,10 i 0,02 €/kg per a la Conference, igualant-se el preu a 1,10 €/kg).
Aquesta setmana 7 hi ha un augment de preus respecte de la setmana passada (0,10 €/kg per a la poma Conference, 0,08 €/kg per a la poma Golden i 0,02 €kg per a la poma vermella), excepte la pera Blanquilla, que disminueix el preu 0,01 €/kg.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit d’Europa i del món.
Europa
Durant la campanya 2011-12 les importacions d’oli d’oliva i d’oli de pinyolada de Brasil van mostrar un augment del 9%; van arribar a 71.004 de tones, el 88% de les quals va ser subministrat pels països de la Unió Europea. Espanya va ser el segon exportador, amb un 25% d’aquest tonatge després de Portugal (57%).
La taxa de dependència energètica de la UE-27 es xifra en un 54% l’any 2011. El consum va baixar un 6% entre els anys 2008 i 2011. Els 5 països que  van consumir més energia l’any 2011 van ser, per ordre de consum: Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia i en darrer lloc Espanya.
Món
La producció mundial d’arròs per a la campanya 2012/13 es pronostica rècord,  amb  465,8 milions de tones més respecte de l’anterior previsió. Les existències es redueixen un 0,5%.
A l’informe del mes de febrer es revisa a l’alça la producció: 2,9 milions de tones superior respecte de l’estimació anterior. A l’ex-URSS és on més s’han elevat les perspectives de producció.
A l’informe del mes de febrer es revisa a l’alça la producció de gira-sol: 500.000 tones superior. Rússia és la responsable d’aquesta pujada, ja que la collita s’estima 460.000 tones superior respecte a les anteriors previsions. La soja resta sense canvis.
Els subministraments de llet augmentaran l’any 2013, mentre que els preus i les exportacions es mantindran sense canvis. L’any 2012 les exportacions nord-americanes de carn de porc van ser un 3,7% superiors a les de l’any 2011. Les tres principals destinacions a l’estranger per a la carn de porc dels Estats Units van ser: el Japó, Mèxic i la Xina/Hong Kong.

No hay comentarios: