lunes, 18 de febrero de 2013

# 65 Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família



# 65
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 15 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook de l'Institut Català de les Dones
  • Twitter de l'Institut Català de les Dones
  • Flickr de l'Institut Català de les Dones
  • Delicious de l'Institut Català de les Dones
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • 900 900 120 Contra la violència masclista. Telèfon gratuït i confidencial. 24 hores
  • Dones al dia - Agenda de les dones a Catalunya
  • Cercador d'expertes
 

:: Associacionisme

Homenatge a les associacions de dones de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir l'acte d’homenatge i reconeixement públic que el Govern de la Generalitat va retre a les associacions de dones que durant l’any 2012 van complir 25 anys de trajectòria en favor de l’apoderament de les dones. La consellera va felicitar les representants de les entitats de dones per la seva llarga trajectòria i va agrair la tasca que han desenvolupat al llarg d’aquests anys.
Amunt
 

:: Violència masclista

L'Institut Català de les Dones va rebre l'any passat prop de 10 mil trucades sobre violència masclista a través del telèfon 900900120
El telèfon 900 900 120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre al llarg de l’any 2012 un total de 9.989 trucades, que suposen una mitjana mensual de 832 atencions. El 65% van ser produïdes per situacions de violència psicològica, el 28,1% per violència física, el 5,2 % per violència econòmica i l’1,7% per violència sexual. Les dones entre 31 i 40 anys (42,31%) són les que més freqüentment han utilitzat el servei.
La sessió, que té lloc el 22 de febrer a la sala d'actes de la Direcció General per a la Immigració, pretén reflexionar i debatre al voltant de l'estat de la qüestió de la MGF a l'Àfrica Subsahariana i a Catalunya, així com presentar i compartir les experiències de treball i estratègies d'abordatge de les entitats catalanes tant a Catalunya com als països africans.
Catalunya compta amb un sistema pioner, exemple de bona pràctica a nivell internacional, que es vehicula a través del “Protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina” i que implica diversos departaments de la Generalitat. El 6 de febrer es va commemorar el Dia internacional contra la mutilació genital femenina.
Amunt
 

:: Igualtat salarial

La jornada, que té lloc el dimecres 27 de febrer al Palau Centelles, comptarà amb les conferències "El paper de la negociació col·lectiva en l'ordenació de l'organització del treball i en la lluita contra la desigualtat salarial", a càrrec de Raquel Serrano, professora de Dret del Treball de la UB i coautora de l’estudi Recomanacions per a la negociació col·lectiva en matèria d’igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes, i "Treballar per reduir l’esquerda salarial. Experiència pràctica", a càrrec de Cristina Mendia Ibarrola, agent d’igualtat Mutualia, MATEPSS (Empresa amb distintiu d’igualtat).
Amunt
 

:: Dia internacional de les dones

En el marc de la commemoració, el proper 8 de març, del Dia Internacional de les Dones, l'Institut Català de les Dones organitza actes institucionals a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Terres de l'Ebre, en el transcurs dels quals es llegirà la Declaració institucional del Govern del Dia Internacional de les Dones.
Amunt
 

:: Formació

El curs té lloc el 20, 21, 27 i 28 de febrer a la seu de l'Escola d'Administració Pública a Tarragona i s'adreça a professionals de les administracions públiques catalanes de diferents àmbits d'intervenció, especialment de l'àmbit social, que puguin estar en contacte amb dones, adolescents i infants en situació o en risc de violència masclista en l'àmbit comunitari.
El curs té lloc el 20 de març a la seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya a Barcelona i s'adreça a personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració Local que participi en el procés d'elaboració de normativa.
El curs té lloc el 20 i 21 de març a la seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya a Barcelona i s'adreça a càrrecs directius i personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració Local amb funcions relacionades amb el desenvolupament de polítiques de dones.
Amunt
 

:: Altres

Dades d'Eurostat sobre la bretxa salarial de gènere
La desigualtat en el salari entre homes i dones continua essent elevada a Europa. A més a més, l'impacte de la bretxa de gènere pot arribar encara més lluny ja que un salari baix incrementa el risc de dependència financera no només durant la vida laboral sinó que també implica una pensió més baixa i un increment en el risc de pobresa durant la tercera edat. L'article mostra com les desigualtats de gènere en matèria de remuneració varien àmpliament entre els Estats membres de la Unió Europea (UE) i entre grups de persones empleades.
Amunt

No hay comentarios: