jueves, 28 de febrero de 2013



#0276
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 28 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
El valor de les exportacions agroalimentàries l’any 2012 s’ha incrementat un 14,5% respecte de l’any anterior a Catalunya.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
La taxa de cobertura de l'any 2012 ha augmentat 9,93 punts percentuals respecte de l'any 2011.
Les entregues de llet de vaca van incrementar un 3,2% durant l’any 2012 en relació amb l’any anterior.
La producció d’olives obtinguda a Tarragona i les Terres de l’Ebre ha estat de 83.123 tones, un increment de l‘11,32% respecte de la producció de la campanya anterior.
L'indicador ISC de la setmana 8 creix lleugerament 2,92 p.p. respecte de la setmana passada a causa de l'augment de preus i el manteniment de costos, i segueix per sobre de la mitjana (121,63 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (-14 p.p.).
Continua la situació de les últimes setmanes en el sector porcí, i el garrí (20 kg) ja frega la barrera dels 50 €/unitat. En boví, el vedell frisó s’escapa de l’estanqueïtat de les últimes setmanes i augmenta 0,06 €/kg-canal. L’oví es manté sense variacions una setmana més. En aviram, augments de preus en el pollastre groc i disminucions en les gallines i en la categoria L dels ous. En el mercat dels cereals, hi ha una disminució general aquesta última setmana a excepció de la farina de soja 47%, la qual ha augmentat +10 €/t la cotització. La fruita fresca frena l’alça continuada de les últimes setmanes i repeteix preus. Pel que fa a la fruita seca, també es paralitza l’augment de preu continuat i acumulat de l’ametlla.
Amunt
 

:: Observatori del Sector Cunícola

Observatori del sector cunícola de Catalunya
El preu mitjà per al consumidor de les primeres 8 setmanes de l'any 2013 ha estat de 5,49 €/kg.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 8 de 2013.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
La qualitat de les pomes i peres emmagatzemades a les cambres frigorífiques és adequada i van sortint-ne a mesura que la demanda ho requereix.
Segons les dades provisionals de l'any 2012, tant les exportacions com les importacions de poma són similars a les de l’any 2011 i se situen en 89.088 t i 85.848 t, respectivament. El principal país de destinació de les exportacions catalanes és França. Catalunya importa principalment d’Itàlia i França.
La tendència en la comercialització de pomes i peres continua com en setmanes anteriors, amb vendes lentes però constants i tendència a l'alça dels preus, tot i que les variacions de preus no es manifesten quantitativament igual a totes les baules de la cadena. Les existències de poma i pera en cambra frigorífica a 1 de febrer de 2013 són un 40% i un 55% menors que l'any passat per aquestes dates, respectivament.
Aquesta setmana 8, després de tres setmanes amb pujades, els preus es mantenen constants respecte de la setmana passada.
Per a la setmana 7 i respecte de la setmana passada, la pera Blanquilla 55-60 i la poma Golden Delicious 70-80 augmenten el preu, mentre que la resta de varietats de poma i pera es  mantenen pràcticament constants.
Aquesta setmana 8, hi ha estabilitat de preus, a tots els mercas, respecte de la setmana passada; només a Mercabarna  el preu de la pera Blanquilla augmenta 0,05 €/kg.
Les peres augmenten el preu 0,04 €/kg la setmana 8 respecte de la setmana passada i les pomes el disminueixen lleugerament (0,01 €/kg la poma Golden i 0,02 €/kg les vermelles).
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit d’Espanya, d’Europa i també mundial.
Espanya
El valor de les exportacions va créixer l’any 2012 fins als 34.000 milions d’euros; això suposa un increment de l’11%. El sector alimentari ocupa el segon lloc en les exportacions després dels béns d’equip. Dins del capítol alimentari, destaca l’increment de valor de les exportacions de fruites, hortalisses i carn.
Europa
Quant al comerç total dels estats membres, segons una primera estimació, l’any 2012 el major superàvit el va registrar Alemanya, seguit dels Països Baixos, Irlanda i la República Txeca. El Regne Unit va registrar el dèficit més gran, seguit per França, Espanya i Grècia.
L’any 2012, el superàvit comercial de productes agroalimentaris va arribar als 11,6 mil milions d’euros, amb un augment de 144 milions respecte de l’any 2011.
Món
L’índex de cereals i oleaginoses quasi no s’ha modificat al llarg del mes, en veure’s compensat el descens del blat i del blat de moro per una pujada de la soja. La previsió d’existències de cereals totals (exclòs l'arròs) s'ha incrementat en 4 milions de tones, amb augments tant del blat com del blat de moro. Tanmateix, les existències totals es mantenen en un nivell inferior al registrat l'any 2011, i han assolit el nivell més baix en sis anys. En el cas de la colza, encara que es preveu que la producció augmenti un 17% respecte de la campanya anterior, no s’espera un canvi significatiu de les existències. La previsió per a la producció mundial de soja l’any 2012/13 s’ha retallat, però segueix superant en un 13% la xifra registrada l’any 2011. S’espera que les existències mundials augmentin més del 20% respecte del darrer any.
S’espera un increment de producció tant de pera com de poma respecte de l’any anterior: un 15% més per a la poma i un 2% per a la pera. S’espera una caiguda en la collita de poma xilena i australiana que es veurà compensada per l’augment de la d’Argentina i de Nova Zelanda. Les exportacions de poma creixeran un 4% i les de pera un 5%.

No hay comentarios: