miércoles, 6 de febrero de 2013

# 90 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família



# 90
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 05 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Aprovat el Projecte de llei d'accessibilitat per reforçar la cohesió social
El Govern va aprovar, el 29 de gener, el Projecte de llei d’accessibilitat. L'objectiu del text és aconseguir una societat inclusiva i accessible que garanteixi la màxima autonomia, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats per a tothom, especialment per a les persones que presenten discapacitats. El projecte va estar impulsat pel Departament de Benestar Social i Família en l’anterior legislatura i durant tot el procés d’elaboració el Govern ha comptat amb la col·laboració del col·lectiu de persones amb discapacitat.
El passat 29 de gener, la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat) 2020, un pla amb caràcter sectorial de coordinació en matèria de joventut que té com a finalitat establir els nous reptes i objectius de les polítiques de joventut per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu. El Pla pretén assegurar la coherència metodològica en l'actuació de les diverses institucions públiques que duen a terme polítiques de joventut, de conformitat amb la legislació de règim local.
La nova edició del programa "Vacances en família" ofereix més de 43.400 places
El Departament de Benestar Social i Família ha obert aquesta setmana el període de preinscripcions al programa “Vacances en família”. Aquest programa facilita a les famílies residents a Catalunya amb fills menors de 18 anys la possibilitat de gaudir d’unes vacances a preus avantatjosos en albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), situats en indrets d’alt interès turístic i cultural. Les famílies interessades poden fer la preinscripció des del 4 fins al 25 de febrer.
La Targeta Sanitària Individual incorpora la referència "Cuida'm" per a les persones vulnerables que necessiten una atenció especial
Al llarg del mes de gener, el Servei Català de la Salut va començar a tramitar una nova targeta sanitària que identifica aquelles persones que per les seves característiques clíniques necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris. La nova targeta es posarà en circulació mitjançant una prova pilot en alguns territoris i amb algunes malalties específiques: demències, discapacitats intel·lectuals, trastorns mentals, etc. Es preveu que el 2014 s’implanti a tot Catalunya i que la podran sol·licitar al voltant d’unes 60.000 persones.
Es posa en marxa el nou catàleg de les biblioteques especialitzades de la Generalitat
Les biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya (BEG) estrenen una nova plataforma per consultar el seu fons bibliogràfic, en la qual estan integrats DIXIT, el centre de documentació de l’Institut Català de les Dones i el Centre de Documentació Juvenil. El Departament de Cultura ha liderat la posada en marxa d’aquest nou programari de gestió bibliotecària que utilitzen ja les biblioteques públiques, universitàries i la Biblioteca de Catalunya. Canvia d'adreça web (http://catalegbeg.cultura.gencat.cat) i incorpora diverses millores.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Agenda

Conferència final del projecte ROM-UP!
ROM-UP! és un projecte europeu creador d'una Xarxa Gitana Internacional per augmentar la consciència sobre les experiències educatives d’èxit en la promoció de la integració social dels infants gitanos. La conferència final del projecte ROM-UP! es durà a terme el 21 de febrer de 2013 a Barcelona amb l'objectiu de difondre els resultats del projecte, promoure un diàleg sobre la forma de mantenir la xarxa internacional gitana una vegada finalitzat el projecte, i fomentar la implementació de les experiències educatives d’èxit.
VI Jornades d'Àmbit "Dels valors solitaris als valors solidaris. Accions ètiques per millorar el món"
Jornades organitzades per la Fundació Privada Àmbit amb l'objectiu de reflexionar sobre la gestió de les emocions i el treball en equip per a la construcció d'una societat millor. S'abordaran qüestions com: Quin impacte té a la nostra vida individual i social el fet de deixar-nos guiar per uns o altres valors? Quins valors-acció caldria aplicar en aquest nou paradigma del món que està sorgint? Les jornades tindran lloc a Barcelona el 22 i 23 de febrer de 2013.
Jornada "10x10' Càpsules d'innovació social"
Jornada organitzada pel Consorci d'Acció Social de Catalunya per donar a conèixer deu iniciatives socials innovadores del sector públic i del tercer sector, que tenen com a eix central la innovació en la gestió i la intervenció tècnica i l'optimització de recursos. La jornada tindrà lloc el 15 de febrer de 2013 a Barcelona.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 28 de febrer de 2013
Organitza: UNICEF España
Termini: 28 de febrer de 2012
Organitza: Fundació FOESSA (Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada)
Termini: 28 de febrer de 2013
Organitza: Xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS) d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Observatori del Tercer Sector
Termini: 15 d'abril de 2013
Organitza: Fundació Jaume Casademont
Amunt
 

:: Formació

L’ús de les aules d’estimulació multisensorial cada vegada està més estès en l’àmbit de l’atenció a persones amb discapacitat, en geriatria i centres de dia. És un recurs amb un ampli ventall de possibilitats. En aquest curs, bàsicament pràctic, es mostren aquestes possibilitats en el treball d’atenció a persones amb discapacitat, fent que els/les assistents ho experimentin de primera mà, i ho relacionin amb el treball que realitzen en l’atenció directa amb les persones que atenen.

Data i lloc: 5, 12, 19 de març i 9 i 16 d'abril de 2013 a Badalona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Seminari organitzat amb l'objectiu d'oferir eines i estratègies per al treball socioeducatiu dins l’àmbit dels serveis socials des de la pràctica de l’acció socioeducativa; i aprofundir en les principals estratègies socioeducatives per a l’atenció a la infància, l’adolescència, els joves i les famílies en situacions de vulnerabilitat o risc d’exclusió social.

Data i lloc: del 7 al 21 de març de 2013
Organitza: Serveis Formatius L'Om
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Un infant, quina il·lusió!
Recull de consells i recomanacions amè i pràctic que s'adreça als pares i mares amb l'objectiu d'assessorar-los en aspectes diversos de la vida dels menors, com l'evolució del creixement, l'adquisició d'hàbits, l'educació o l'alimentació. També inclou pàgines web i telèfons on obtenir informació sobre ajudes i altres recursos a l'abast.

Un infant, quina il·lusió!. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, 2013. 69 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Exclusión y desarrollo social
Document que analitza alguns elements de l'estructura social i de la seva dinàmica, i tracta d'aprofundir en aquells aspectes especialment significatius, que permetin interpretar tant la conjuntura puntual com la pròpia situació social.

Exclusión y desarrollo social. Madrid: Fundación Foessa; Cáritas, 2012. 1 disc òptic (CD-ROM)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Més autonomia menys dependència: guia per a la promoció de l'autonomia personal al domicili de les persones en situació de dependència. Productes tècnics i tecnològics de suport. Accessibilitat i adaptacions funcionals de la llar
Guia adreçada als professionals de serveis socials d’atenció primària i als governs locals, per tal d’afavorir la cooperació pública i el treball en xarxa per desenvolupar serveis per promoure l’autonomia de les persones dependents als seus domicilis.

Més autonomia menys dependència: guia per a la promoció de l'autonomia personal al domicili de les persones en situació de dependència. Productes tècnics i tecnològics de suport. Accessibilitat i adaptacions funcionals de la llar. Salt: Consorci d'Acció Social de Catalunya, 2012. 42 p. (Eines d'Innovació Social; 2)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Informe de resultados de la investigación: acoso escolar homofóbico y riesgo de suicidio en adolescentes y jóvenes LGB
Informe que constitueix l'avanç de resultats de la investigació sobre el risc de suïcidi en la població adolescent i joves lesbianes, gais i bisexuals.

Informe de resultados de la investigación: acoso escolar homofóbico y riesgo de suicidio en adolescentes y jóvenes LGB. Madrid: Colectivo de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales de Madrid: Área de Educación de FELGTB, Comisión de Educación de COGAM, 2012. 93 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Equip
Eina interactiva que permet avaluar efectes positius i negatius com la pobresa, la diversitat o la igualtat d’una determinada intervenció (social, urbanística, etc.) en grups de persones diferents. Aquest web ha estat desenvolupat per diverses entitats del Regne Unit i està disponible en anglès.

No hay comentarios: