miércoles, 6 de febrero de 2013

# 57 InfoJustícia Departament de Justícia ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012


# 57
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 05 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El Consell Executiu ha aprovat interposar un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional contra diversos articles de la llei espanyola que regula les taxes en l’àmbit de l’Administració de justícia perquè entén que la norma envaeix competències de la Generalitat i suposa un impediment desproporcionat per accedir a la justícia.

Més informació
El Consell Executiu va aprovar els tràmits previs a l’Avantprojecte de llei de modificació dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi civil de Catalunya, amb l’objectiu de fer una primera tasca d’harmonització de diferents articles que, des que van entrar en vigor, van suscitar algun dubte o controvèrsia a la comunitat jurídica a l’hora d’aplicar-los, i així evitar conflictes d’interpretació.

Així mateix, cal dir que la Comissió de Codificació de Catalunya està treballant en la reforma de determinats preceptes sobre la propietat horitzontal inclosos al llibre cinquè. Paral·lelament, també està en procés d’elaboració un avantprojecte de llei que derogarà els últims articles vigents de la compilació del dret civil català, regularà el contracte de compravenda i establirà l’estructura del llibre sisè del Codi civil, relatiu a les obligacions i els contractes, que suposarà la culminació de la tasca de codificació del dret civil propi de Catalunya.

Més informació
El Parlament va aprovar la convalidació del Decret llei de modificació d’una disposició del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions. Aquest canvi té per objectiu ampliar en dos anys més el termini per protocol·litzar els testaments atorgats davant rector, que expirava l’1 de gener de 2013, per impedir que esdevinguin nuls.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va manifestar que l’ampliació d’aquest termini té com a finalitat permetre que les autoritats eclesiàstiques obtinguin tots els testaments registrats o, si més no, inventariats, per tal de poder-los protocol·litzar, i es puguin actualitzar els testaments que encara no hagin seguit aquest procés.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada va organitzar, en coordinació amb la Universitat Oberta de Catalunya, la III Jornada de Criminologia, que aquest any va tenir com a objectiu analitzar amb experts de diferents àmbits el fenomen de les noves formes de delinqüència i assetjament a través d'Internet.

Els ponents, des de l’abordatge policial fins al dret penal o els estudis internacionals, van tractar qüestions com ara les estratègies de prevenció i de resposta a aquestes noves formes delictives; l’ús d’aquestes tecnologies aplicades als sistemes de control del delicte, al tractament del delinqüent i a la protecció i atenció a la víctima; o l’estat actual de la recerca de la criminalitat en un entorn digital.

Vídeos de les ponències
Més informació
L’investigador Eneko Barbería, de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya del Departament de Justícia, juntament amb Anna García-Altés i Josep Maria Suelves, del Departament de Salut, van presentar a l’Agència de Salut Pública de Catalunya l’estudi «Avaluació de l'impacte econòmic de 10 anys de polítiques de seguretat viària a Catalunya», que recentment ha publicat la prestigiosa revista Bulletin of the World Health Organization.

L’estudi conclou que les polítiques de salut i seguretat viària impulsades a Catalunya han reduït el nombre de morts per accident de trànsit a la meitat respecte de l'any 2000 —fet que ha evitat gairebé 3.000 morts— i han estalviat una despesa social de 18.000 milions d'euros.

Més informació

No hay comentarios: