viernes, 22 de febrero de 2013



# 91
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dijous, 21 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

L'atenció a la infància i la lluita contra la pobresa seran les prioritats de Benestar Social i Família per a aquesta legislatura
La consellera Neus Munté va exposar el 7 de febrer davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya les línies estratègiques del Departament de Benestar Social i Família per a aquesta nova legislatura. La consellera va anunciar com a línies d'acció preferents del Departament la represa dels treballs pel Pacte per a la Infància a Catalunya i pel Pacte per a la lluita contra la pobresa.
Aquest mes de febrer el Departament de Benestar Social i Família posarà en marxa els cursos de formació per a professionals per detectar i intervenir en situacions de maltractament a la gent gran. Aquesta formació, que es duu a terme amb el finançament i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, reforçarà la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament va presentar el 20 de juliol de 2012.
El Departament de Benestar Social i Família ha ampliat i millorat el Servei d’atenció postadoptiva posant en marxa un web que recull tot tipus d’informació i orientació relacionada amb aquesta temàtica. Mitjançant aquest web, les famílies adoptives i les persones adoptades tindran informació de totes les activitats que s’organitzen des de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA).
Disponible en línia un recull temàtic sobre el poble gitano
DIXIT ha publicat una selecció de recursos per aprofundir en el coneixement del poble gitano, on es recomanen publicacions, articles, institucions, recursos web i normativa. Alguns d’aquests recursos ofereixen plans i actuacions per promocionar el seu desenvolupament integral i la seva participació social. Totes les publicacions que apareixen al recull són consultables als centres DIXIT.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Agenda

Presentació del llibre "Elements bàsics de salut mental per a professionals de l’àmbit social"
Josep Moya, autor del llibre "Elements bàsics de salut mental per a professionals de l’àmbit social", presentarà aquest manual adreçat a treballadores i treballadors del camp de la intervenció social que, tot i no ser la seva especialitat, sovint han d'abordar casos de salut mental. L'acte tindrà lloc a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials el 28 de febrer de 2013.
Conferència “L'humor terapèutic com a eina per apoderar persones en situació de risc d'exclusió social”
Conferència organitzada per DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), on Jordi Baiget explicarà com l'humor terapèutic pot afavorir la integració social de persones en risc d’exclusió. El conferenciant, que és educador social i terapeuta, parlarà de la seva experiència pionera aplicant tècniques específiques del camp de la Programació Neurolingüística (PNL), el Coaching i l’Humor Terapèutic (THT) per millorar la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat social. Hi ha programades dues edicions: la primera, el 13 de març, al centre DIXIT de Barcelona; i la segona, el 27 de març, a DIXIT Girona.
Trobada Euromediterrània de Joventut 2013
Encontre entre joves de diferents procedències amb un interès comú: conèixer les problemàtiques i necessitats de la joventut a la regió mediterrània. Aquesta trobada organitzada per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família té com a objectius promoure l’actitud emprenedora entre els i les joves com a eina de transformació social i potenciar el debat juvenil. L'activitat tindrà lloc de l'11 al 15 de març de 2013 a Barcelona.
Jornada "L’abordatge de les mutilacions genitals femenines des de Catalunya i des dels països d’origen"
Activitat organitzada en el marc del Dia Internacional de la lluita contra la mutilació genital femenina (MGF), que té lloc el 6 de febrer de cada any. Es reflexionarà sobre l'MGF a l'Àfrica Subsahariana i a Catalunya, i es compartiran experiències de treball de les entitats catalanes tant a Catalunya com als països africans. La jornada està organitzada pel grup de treball d'abordatge de la mutilació genital femenina de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, integrada al Departament de Benestar Social i Família, i tindrà lloc el proper 22 de febrer a Barcelona.
Xerrada "A qui li dic? La detecció de l'abús sexual infantil i el traspàs d'informació entre professionals"
El 27 de febrer tindrà lloc, a Barcelona, la primera sessió del cicle "Enraonem d'ètica aplicada a la intervenció social, psicoeducativa i sociosanitària" a càrrec de l'educadora social Vanesa Català. Aquest cicle de cinc sessions, organitzat per l'Observatori d'Ètica Aplicada a la Intervenció Social i la Fundació Campus Arnau d'Escala, pretén crear un espai on els mateixos professionals intercanviïn vivències i expliquin els treballs i les reflexions que han fet sobre qüestions d’ètica aplicada al seu àmbit d’intervenció.
Jornada de l’àmbit de l’atenció a la dependència del CSC "L’atenció integral i centrada en la persona"
Jornada organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) per donar visibilitat, d'una banda, a l’àmbit de l'atenció a la dependència en el si del CSC, i de l’altra, al propi CSC en el marc del sector de provisió dels serveis socials, defensant i posant de relleu les característiques dels associats del CSC: proveïdors de serveis públics centrats en la persona, amb visió empresarial i gestió professionalitzada, i sense ànim de lucre. La jornada tindrà lloc el 6 de març a Barcelona.
Tercera edició del cicle de debats "Prevenció i tractamet de les violències familiars: sistemes i respostes"
Cicle de debats organitzat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i el Màster en Prevenció i Tractament de la Violència Familiar de la Universitat de Barcelona. L'objectiu dels diferents debats és presentar bones pràctiques en la prevenció i el tractament de la violència contra els infants, parelles i persones grans per poder facilitar el seu debat i la seva generalització. El cicle tindrà lloc a Barcelona del 7 de març al 13 de juny de 2013.
Jornada "Aportacions de la recerca i bones pràctiques en l'atenció a persones amb demència"
Jornada amb l'objectiu de divulgar l'experiència del grup de recerca de la Universitat de Bradford (Regne Unit) sobre les conclusions obtingudes en els seus estudis i com es poden aplicar en la pràctica quotidiana. També vol promoure el coneixement del Dementia Care Mapping (DCM) com a eina de treball centrada en l'observació i com a procés per al desenvolupament de pràctiques assistencials centrades en la persona. L'acte tindrà lloc el 14 de març de 2013 a Vic.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 12 d'abril de 2013
Organitza: Fundació Agrupació
Termini: 13 de maig de 2013
Organitza: Fundació Víctor Grífols i Lucas
Termini: 30 d'abril de 2013
Organitza: Fundació Congrés Català de Salut Mental
Termini: 31 de juliol de 2013
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya
Amunt
 

:: Formació

Seminari amb l'objectiu de proporcionar eines als i les professionals i cuidadors/es perquè puguin ajudar a la persona que, independentment de la seva edat, presenta alteracions de conducta a augmentar el seu repertori de conductes adaptades i a tenir una millor qualitat de vida.

Data i lloc: del 6 al 12 de març de 2013 a Vic
Organitza: Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic
Seminari que tractarà sobre les qüestions conceptuals de disseny ambiental, el procés d’adequació de les instal·lacions, els principis del disseny per a persones amb demència i els objectius terapèutics. També es presentarà l’instrument de valoració DCM_env del Dementia Care Mapping.

Data i lloc: 13 de març de 2013 a Vic
Organitza: Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic
Aproximació teòrica a l'autoestima mitjançant dinàmiques vivencials. L'objectiu és transmetre als alumnes la repercussió de l’autoestima en el benestar psíquic, social i emocional dels infants. També s'oferiran recursos pràctics per tal de treballar l’autoestima amb infants i adolescents.

Data i lloc: del 6 al 14 d'abril de 2013 a Barcelona
Organitza: Fundació Pere Tarrés
Màster en línia que ofereix els elements conceptuals i pràctics necessaris per a l’anàlisi i abordatge de la violència familiar des de diversos àmbits –social, psicològic, sanitari, educatiu, de seguretat i jurídic– per poder contribuir a la disminució del nombre de casos, a una millor prevenció i detecció, i poder assegurar una ajuda eficaç en els casos en què el problema ja s’ha produït.

Data i lloc: del 7 de novembre de 2013 al 29 de juny de 2015 en línia
Organitza: Institut de Formació Contínua (IL3) de la Universitat de Barcelona
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Empresa i voluntariat a Catalunya: recull de bones pràctiques de voluntariat corporatiu que es realitzen des de l'empresa
Publicació que dóna a conèixer diverses experiències a Catalunya entorn el voluntariat, les empreses i els projectes de les entitats. Tot i recollir les experiències de les empreses amb detall, conté, en primer lloc, l’anàlisi de les dades que aquestes aporten i els resultats de la sessió de treball que s’ha fet. Després d’aquest primer bloc, es presenten, una a una, les diferents fitxes dels projectes detallades per les mateixes empreses i un quadre resum de les principals dades aportades.

Empresa i voluntariat a Catalunya: recull de bones pràctiques de voluntariat corporatiu que es realitzen des de l'empresa. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2012. 93 p. (Col·lecció Eines; 13)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Jóvenes y trabajo social
Monogràfic de la Revista d'Estudis de Joventut, els articles del qual analitzen la relació entre treball social i joves. En primer lloc, es descriu el context dels joves i dels treballadors socials: un context amb un atur juvenil molt elevat, amb una població cada vegada més heterogènia, etc. En segon lloc, s'analitzen alguns dels programes i activitats que es realitzen amb joves des de l'àmbit del treball social i els serveis socials. I, en tercer lloc, es presenten experiències i pràctiques d'intervenció.

Jóvenes y trabajo social. Antonio López Peláez (coord.). Madrid: INJUVE, Instituto de la Juventud, 2012. 250 p. (Revista de Estudios de Juventud; 97)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Famílies, escola i èxit: millorar els vincles per millorar els resultats
Contribució crítica al debat sobre els vincles entre els docents i les famílies de l’alumnat. S’hi qüestiona el discurs actual d’acusació mútua entre mestres i progenitors, i s’hi proposen elements per a una vinculació alternativa que porti a millorar l’equitat dels resultats acadèmics.

Famílies, escola i èxit: millorar els vincles per millorar els resultats. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2011. 189 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
El VIH/Sida: guia interactiva per a pacients amb malalties de llarga durada
Iniciativa realitzada per professionals i institucions sanitàries amb l’objectiu de proporcionar informació útil als pacients i familiars.

Gatell Artigas, J. M.; García, Felipe; Zamora, Laura. El VIH/Sida: guia interactiva per a pacients amb malalties de llarga durada. Barcelona: Fundación BBVA; Fundació Clínic, Hospital Clínic de Barcelona, 2011. 1 videodisc (DVD)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Sexe Joves
Web adreçat a joves que dóna informació sobre qüestions relacionades amb la sexualitat, l'afectivitat, l'anticoncepció i els centres sanitaris on es poden dirigir en cada cas. El web, posat en marxa pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, està en català i en castellà i és accessible per a persones amb discapacitats auditives, visuals i motrius.

No hay comentarios: