martes, 26 de febrero de 2013



# 102
Departament de Cultura
Butlletí
Dimarts, 26 de febrer de 2013
 

:: Destaquem

El Departament de Cultura presenta a l’Arts Santa Mònica fins al 13 d'abril l’exposició “From here on. D’ara endavant. La postfotografia en l’era d’Internet i la telefonia mòbil”, la primera gran exposició internacional que presenta el fenomen de la postfotografia en tota la seva complexitat i diversitat. La mostra ha estat impulsada pels Rencontres d’Arles i comissariada per un equip format per Clément Chéreux, Joan Fontcuberta, Erik Kessels, Martin Parr i Joachim Schmid, i s’organitza en el marc de Mobile World Capital Barcelona.
El fons, format per 163 dibuixos, enriqueix el patrimoni d’il·lustracions de la Biblioteca de Catalunya amb l’obra d’una de les dibuixants catalanes més conegudes arreu del món. Entre els originals donats es troben algunes de les seves obres més emblemàtiques: el primer llibre “Què són les mongetes?” del 1968; “Foc”, llibre de primer nivell de llengua catalana, o “Tereseta que baixava les escales”, de Salvador Espriu, del 1986.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell i el vicepresident institucional del club Carles Vilarrubí, han signat un conveni de col·laboració segons el qual el club programarà activitats per difondre l’obra i la figura de Salvador Espriu en el marc de l’Any Espriu 2013, que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor. Entre d’altres activitats que es preparen, se celebrarà un acte d’homenatge al poeta en la 32a jornada de Lliga, coincidint amb Sant Jordi; el Museu del FC Barcelona acollirà una exposició temporal sobre Salvador Espriu i s’emetran frases del poeta en els videomarcadors del Camp Nou.
El Museu ha creat una Tàrraco romana ideal en una maqueta didàctica que permet organitzar els espais públics, els edificis d’espectacles o les illes d’habitatges amb la intenció d’ajudar a comprendre com era la vida dels seus habitants, com s’alimentaven, com es divertien, i amb què i de quina manera comerciaven. L’activitat té lloc tots els diumenges del mes de març.
Amunt
 

:: Biblioteques

Aquesta exposició posa en relleu les dificultats per harmonitzar la gestió del temps en la vida quotidiana, una de les qüestions prioritàries per al benestar de les persones. Es podrà veure fins al 31 de març, organitzada per l'Institut Català de les Dones en col·laboració amb els departaments de Treball i Acció Social i Ciutadania.
Amunt
 

:: Cinema

El conseller Mascarell s’ha reunit amb els màxims representants d’aquesta federació internacional de filmoteques per tal de tractar l’organització a Barcelona del Congrés de la FIAF de l’any 2013, que reunirà a la Filmoteca de Catalunya la comunitat internacional d'arxius d'imatges en moviment. El congrés és un espai de debat i d’intercanvi d’experiències sobre temes relacionats amb les filmoteques de caràcter científic, cultural, jurídic i administratiu.
La Filmoteca de Catalunya redescobreix l’obra del director francès Pierre Étaix a partir de noves còpies de la seva obra. El gruix del seu treball cinematogràfic ha estat absent de les pantalles durant més de 30 anys a causa d’un litigi sobre la propietat dels drets dels seus films. El cicle “Pierre Étaix, pallasso i poeta”, que inclou cinc llargmetratges i tres curts, es celebra des del 19 de febrer fins al 10 de març.
Amunt
 

:: Cultura Popular

En els darrers mesos s’han fet diverses publicacions i exposicions relatives a la recerca etnològica que contribueixen a enriquir el patrimoni i posen de manifest la vitalitat d’aquest tipus d’investigació. Entre els nous elements incorporats figuren el Ball de Valencians a Cambrils, que s’ha introduït novament a la festa Major de la Immaculada, i el bateig de l’Àliga de Cervera.
L’Ajuntament de Barcelona ha concedit el Premi Ciutat de Barcelona a l’Esbart Català de Dansaires pel projecte “Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric”. Es tracta d'una exposició itinerant que actualment forma part del catàleg d'exposicions de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
Ja s’ha obert el període d’inscripció per les companyies i grups que vulguin optar a formar part de la propera edició de la Fira Mediterrània, que es celebrarà del 7 al 10 de novembre a Manresa. La convocatòria prioritzarà les estrenes absolutes a Catalunya o a l’Estat espanyol i la possibilitat de fer més d’una actuació en el marc de la Fira per facilitar el visionat als professionals acreditats.
Amunt
 

:: Llengua

Durant el mes de febrer està obert el període d’inscripció a les proves per a l’obtenció de certificats de llengua catalana que es realitzaran els mesos de maig i juny en diverses localitats catalanes.
El TERMCAT publica “La telefonia al dia”, que recull els termes més actuals de la telefonia mòbil de consum. Es pot consultar en línia i en una versió per imprimir com a quadríptic plegable de la mida d’un telèfon mòbil. Conté una selecció dels termes més rellevants associats als telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils, amb la definició en català i equivalents en castellà, francès i anglès.
Amunt
 

:: Lletres

La Institució de les Lletres Catalanes, conjuntament amb el Centre de Documentació i Estudis Salvador Espriu i el Col·legi Major Ramon Llull, organitzen el proper 5 de març un acte d’homenatge a aquest poeta mallorquí nascut ara fa cents anys i que, tot i la seva curta trajectòria vital, va impactar de manera considerable en els poetes de la generació de la guerra i es va preocupar per la incorporació de la literatura de les Illes Balears als corrents peninsulars. En l’acte hi participarà, entre d’altres, Maria del Mar Bonet.
Sant Feliu de Llobregat ha declarat el 2013 Any Joana Raspall per tal de commemorar el centenari del naixement de l'escriptora santfeliuenca, una de les principals figures de la literatura infantil i juvenil en català. L'ajuntament de la localitat ha creat una Comissió Ciutadana i un Comitè d’Honor de l'Any Joana Raspall, on hi és representada la Institució de les Lletres Catalanes, amb la finalitat de treballar en la confecció dels actes commemoratius del Centenari de l'escriptora i divulgar-ne la seva vida i obra.
Ja han començat els preparatius pel II Simposi Salvador Espriu, organitzat en el marc del centenari del naixement del poeta, que es proposa aprofundir en la seva obra, especialment en un període concret de la seva trajectòria com a poeta que s’inicia després de la publicació de “La pell de brau”. El simposi s’estructurarà en tres itineraris temàtics: “Espriu i les Arts”, “Les revisions de l’obra” i “Poètica i Hermenèutica”.
Amunt
 

:: Museus

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya s’afegeix al Festival de Jazz de Terrassa en la seva 32ena edició amb activitats gratuïtes que conviden a viure el festival dins del museu. El dissabte 9 de març, els nens i nenes de 5 a 12 anys podran participar en el taller “Tambor, precinte i cartró”, de fabricació d'instruments a partir de materials reciclats. El diumenge 10 de març, petits i grans estan convidats a un vermut-concert a la terrassa del museu amb Colors Latin.
“El Pallars il·lumina Catalunya. 1912-2012 Cent anys d'energia hidroelèctrica, cent anys de patrimoni industrial” descriu l'aportació d’aquesta comarca a la industrialització de Catalunya a través de la hidroelectricitat. La mostra, de caràcter itinerant, s'ha exposat prèviament al Casal Cultural de Tremp i a la Sala Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Al mNACTEC es podrà visitar fins al 2 juny.
Amunt

No hay comentarios: