miércoles, 6 de febrero de 2013

# 29 Butlletí E-Joventut Direcció General de Joventut Departament de Benestar Social i Família


# 29
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Departament de Benestar Social i Família
Logo butlletí transparent
Dimarts, 05 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Subscriu-t'hi!!
Cada mes rebràs el butlletí de l'E-Joventut, l'espai virtual de recursos per a les polítiques de joventut. Formulari d'inscripció aquí 

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
 

:: PRESENTACIÓ

Icona Món rural i joves
Molts municipis de Catalunya es podrien classificar dins de la categoria de rural i aquests territoris pateixen problemes que afecten directament a la joventut provocant despoblament i dèficit en el desenvolupament econòmic. Però aquests territoris també són un focus d’oportunitats i ofereixen possibilitats per emprendre. Molts agents del món rural consideren que el desenvolupament de la joventut és estratègic per aconseguir un territori català més vertebrat i sostenible i per trobar alternatives econòmiques per sortir de la crisi. Experiències com el programa Odisseu són interessants per analitzar el potencial d’intervenir amb les persones joves del medi rural.
En aquest butlletí us presentem una sèrie de recursos relacionats amb aquest programa i amb el binomi món rural i joves.
Amunt
 

:: Recursos sobre... MÓN RURAL I JOVES

PROGRAMES I SERVEIS
Odisseu 
El programa ODISSEU pretén prevenir i frenar la migració juvenil cap al medi urbà i peri-urbà, a partir de facilitar la inserció laboral dels i les joves i promoure el seu compromís social amb el territori rural.

EXPERIÈNCIES
Buenas prácticas en desarrollo rural y jóvenes  

Actuacions adreçades a conèixer i millorar l'opinió dels joves sobre el medi rural.
Proporciona orientació i formació per prendre el relleu generacional de les professions més rurals o el desenvolupament empresarial i emprenedor.

XARXES DE TREBALL
Fundació del Món Rural (FMR) 
La missió de la Fundació del Món Rural (FMR) és establir mecanismes facilitadors de la reflexió sobre els problemes específics i/o diferencials del món rural català.

Associació d’iniciatives rurals de Catalunya (ARCA) 
Entitat sense ànim de lucre que té la missió de promoure el desenvolupament rural i ser l'ens de representació dels Grups d'Acció Local (GAL), els quals gestionen l'enfocament i els ajuts LEADER a Catalunya.

DOCUMENTACIÓ
Món rural i joves. Realitat juvenil i polítiques de joventut als municipis rurals de Catalunya Aquest estudi presenta una anàlisi qualitativa i quantitativa de l'estat de la joventut rural a Catalunya i tracta les motivacions per les quals els i les joves rurals marxen del seu territori. Es tracta d'una publicació de la Direcció General de Joventut i la Fundació del Món Rural elaborada per la Universitat de Barcelona l'any 2010, en col·laboració amb la Fundació del Món Rural.

How to promote the role of youth in rural areas of europe? Aquest informe ofereix una visió general de la situació dels i les joves a les zones rurals de la Unió Europea i una avaluació de l'efecte de les polítiques de desenvolupament rural a la integració dels joves en la vida rural social i econòmica. Finalment, l'informe suggereix propostes de millora per tal d'integrar als joves en les zones rurals europees en el context de les reformes de les polítiques post-2013.

Diagnosi del Projecte ODISSEU Diagnosi realitzada el 2012 sobre les migracions juvenils a Catalunya i les oportunitats d'arrelament a les zones rurals d'origen.

Recopilació de models similars al programa ODISSEU implementats en altres països Recull de programes i models similars a ODISSEU que tenen la finalitat d'afavorir el retorn de joves al medi rural, implementats en altres països amb un context socioeconòmic similar al català.

DOSSIERS
Dossier temàtic: Món rural i joves 
Aquest dossier temàtic és una selecció de la documentació disponible al Centre de Documentació Juvenil, a la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat, al catàleg col·lectiu de les Universitats de Catalunya i de recursos disponibles a la xarxa sobre la temàtica.

Dossier de premsa: Món rural i joves 
Recull dels articles publicats a la premsa sobre aquest tema. Es pot sol·licitar al Centre de Documentació Juvenil l'elaboració d'aquest tipus de dossiers per preparar jornades, congressos, formacions, etc.
Amunt
 

:: L'article

La joventut: clau per al desenvolupament sostenible del territori
Fundació del Món Rural (FMR) i Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Descarregar l'arxiu en format PDF 
Amunt
 

:: Notícies

El Govern ha aprovat el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat) 2020, que serà l’instrument de planificació estratègica que asseguri la coherència metodològica en l'actuació de les institucions públiques que duen a terme polítiques de joventut a Catalunya. L’elaboració del pla ha comptat amb la participació de les entitats municipalistes, representades per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i les entitats juvenils, representades pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).
Estem duent a terme polítiques de joventut que milloren l’ocupabilitat dels nostres joves? Quines activitats que fem en els espais joves poden millorar l’ocupabilitat juvenil? Com ho hem de fer? Quines competències s’han d’aprendre per cercar feina o crear-ne? Aquestes i altres preguntes són les que, des de fa un temps, s’estan plantejant els i les professionals de joventut de les comarques gironines. El debat i la reflexió s’intensificaran el proper 26 de febrer en el context de la Trobada de la Xarxa de professionals de joventut de Girona, la primera d’aquest any 2013,  sota el lema ‘El treball per competències i l’ocupabilitat juvenil’.
Els 310 Punts d’Informació Juvenil i les 14 Oficines Joves repartides per Catalunya que integren la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil (XNEJ) van atendre més de 559.000 consultes durant el 2012. Les qüestions més demanades pels usuaris van ser les relacionades amb l’oferta formativa i educativa existent a Catalunya, amb un 26 % del conjunt de les consultes.
Les darreres dades de l'EPA de 2012 situen la taxa d'atur entre els joves de 16 a 29 anys en el 38,4% (un 1,6% més que el trimestre anterior i un 6,7% més que fa un any). Aquesta és una de les dades que es desprenen de l'informe trimestral que realitza L’Observatori Català de la Joventut sobre la situació laboral dels joves de 16 a 29 anys, a partir de les dades de l’EPA facilitades per l’Idescat.
Consulta l’informe aquí.
Qualsevol informació que vulguis conèixer sobre la Unió Europea la trobaràs al punt d’informació de l’Europe Direct Girona que, per primer cop, es posa en marxa en una universitat catalana, la Universitat de Girona.
Inauguració del XV Fòrum de Lleida "Adolescència naturalesa versus cultura"
Ja estan disponibles els textos de les ponències que van tenir lloc en el marc del XV Fòrum d’Estudis sobre la Joventut el passat 14 i 15 de desembre a Lleida. En aquesta edició es van debatre els avenços en els estudis sobre l’adolescència, des d’una perspectiva interdisciplinària, recuperant el vell dilema entre la naturalesa i la cultura com a factors explicatius del comportament dels adolescents.
Amunt
 

:: Agenda

CURSOS i JORNADES
PIDCES: La comunicació amb els joves, del face to face al facebook Data: 6 de febrer de 2013
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: Sala A Edifici Serradell del Recinte Mundet (Passeig de la Vall d'Hebron, 171. Barcelona)
Organitza: Diputació de Barcelona. Àrea d'Atenció a les Persones

XIII Jornada de bones pràctiques locals en educació. El paper del món local en el procés d'orientació 
Data: 7 de febrer de 2013
Horari: de 9.45 a 14 h.
Lloc: Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia (Doctor Joan Mercader s/n. Igualada)
Organitza: Diputació de Barcelona, Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies, Gerència de Serveis d'Educació

Disseny d'enquestes i qüestionaris on-line 
Dates: 7, 12 i 14 de febrer de 2013
Horari: de 18 a 21 h.
Lloc: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Roger de Llúria,  155-157, entl. 1a. Barcelona)
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

Eines 2.0 per al treball col·laboratiu i la presentació de projectes 
Dates: 8 i 15 de febrer de 2013
Horari: de 16 a 20 h.
Lloc: Click and Do (Pelai,  8, 2a planta. Barcelona)
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

Ensenyaments de règim especial a Tarragona 
Data: 12 de febrer de 2013
Hora: 9.30 h.
Lloc: Coordinació Territorial de Joventut a Tarragona. Sala Pau Casals (Carrer Sant Francesc,  3, 1r. Tarragona)
Organitza: Direcció General de Joventut

Ensenyaments de règim especial a Tortosa 
Data: 20 de febrer de 2013
Hora: 9.30 h.
Lloc: Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre (Carrer Montcada,  23. Tortosa)
Organitza: Direcció General de Joventut

L'orientació adreçada al jove 
Dates: 23 de febrer i 2, 9 i 16 de març de 2013
Horari: de 9.30 a 14.30 h.
Lloc: ACO - Associació Catalana d’Orientació (Av. Diagonal 340, entl. 2a. Barcelona)
Organitza: ACO - Associació Catalana d’Orientació

El treball per competències i l'ocupabilitat juvenil 
Data: 26 de febrer de 2013
Horari: de 9.45 a 14.30 h.
Lloc: Auditori Josep Irla. Edifici de la Generalitat de Girona (Plaça Pompeu Fabra,  1. Girona)
Organitza: Coordinació Territorial de Joventut a Girona – Direcció General de Joventut

Seminari europeu sobre les migracions de joves rurals i ocupació 
Dates: Del 21 al 24 de maig de 2013
Lloc: Solsona
Organitza: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

No hay comentarios: