miércoles, 20 de febrero de 2013

# 58 InfoJustícia Departament de Justícia


# 58
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 19 de febrer de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar, durant una visita institucional a Lleida, que demanarà al Ministeri de Justícia que inclogui dins la reforma del poder judicial la creació del Consell de Justícia de Catalunya com a òrgan descentralitzat. En aquest sentit, el conseller va recordar que l’Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix la potestat de la Generalitat de crear un Consell de la Justícia propi i que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut no impossibilita la creació del Consell de Justícia de Catalunya.

Més informació
El conseller de Justícia va defensar, durant l’acte de celebració de Sant Raimon de Penyafort al Col·legi d’Advocats de Barcelona, el model català de justícia gratuïta i de col·legis professionals i va recordar que són competència exclusiva del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, va afirmar de manera contundent que «batallarem per la competència des del diàleg».

Més informació
El Departament de Justícia ha finalitzat la implementació del mòdul de registre i repartiment (RIR) del sistema e-justícia.cat amb la seva posada en marxa als partits judicials de Ripoll, Puigcerdà, Gandesa, Falset, Vielha e Mijaran, Solsona i Tremp, que ha fet possible que els 49 partits judicials de Catalunya puguin rebre demandes civils en format telemàtic.

Aquest mòdul gestiona i normalitza de forma centralitzada el registre dels assumptes que es presenten davant d’un partit judicial i per a qualsevol jurisdicció, per repartir-los posteriorment de forma automatitzada als òrgans judicials que se n’hagin de fer càrrec, d’acord amb les normes de repartiment aprovades per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Més informació
El Consell Executiu ha analitzat un informe que certifica l’estancament de la població reclusa a Catalunya i que permet estudiar el tancament de centres penitenciaris obsolets i l’ajornament de la construcció de noves infraestructures. L’informe, que analitza l’evolució de la població reclusa fins al 2020, conclou que la capacitat actual dels centres en funcionament i ja construïts respon a les necessitats previstes per a aquest període.

Més informació
El Departament de Justícia ha avançat en el procés de reorganització dels centres de justícia juvenil, amb el trasllat dels menors internats al Centre Educatiu Els Til·lers (Mollet del Vallès) i l’entrada en funcionament, com a unitat oberta, del Centre Educatiu Montilivi (Girona), en el marc de les mesures aprovades pel Govern per optimitzar els recursos i ajustar l’oferta de places a les necessitats actuals.

Així, el dia 6 de febrer es van traslladar 11 menors del Centre Educatiu Els Til·lers, que van ingressar als centres Can Llupià (Barcelona) i L’Alzina (Palau Solità i Plegamans). Els Til·lers mantindrà operativa la Unitat Terapèutica, amb 12 places, destinada a menors i joves amb mesures d’internament terapèutic dictades pels jutges de menors. D’altra banda, el dia 14 va començar a funcionar el Centre Educatiu Montilivi de Girona com a unitat oberta, amb 12 places que estaran destinades a nois amb mesures d’internament de règim obert i de règim semiobert imposades pels jutges de menors.

Més informació
La directora del CIRE, Elisabeth Abad, va participar a Bolonya en una jornada per presentar les polítiques de reintegració sociolaboral de presos a Catalunya, en el marc del projecte DIESIS (Development and Innovation in Europe of a Social Inclusion System), liderat pel Ministeri de Treball i Polítiques Socials d’Itàlia i finançat pel Fons Social Europeu.

Durant la conferència va donar a conèixer les polítiques de reinserció catalanes concebudes d’una manera integral, que conjuguen la formació, l’ocupació i la inserció dels interns. Els participants es van mostrar especialment interessats pel fet que els penats adquireixen hàbits laborals i competències professionals mitjançant els programes de treball penitenciari que combinen la vessant social i l’empresarial.

Més informació
La comunitat de psicòlegs d’assessorament tècnic penal del programa Compartim de gestió del coneixement del Departament de Justícia va guanyar el Premi de treballs de recerca de l’Associació Catalana de Pèrits Judicials i Forenses pel treball Guia d’avaluació del testimoni en violència de gènere revisada (GAT-VIG-R).

Els equips d'assessorament tècnic penal, adscrits a la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, i formats per treballadors socials i psicòlegs, tenen la finalitat d'informar els òrgans judicials de la jurisdicció penal de les característiques psicosocials dels encausats, les víctimes i els penats en processos penals. Amb aquesta informació els jutges i magistrats poden prendre decisions més ajustades a la realitat dels implicats en els processos penals.

Més informació

No hay comentarios: