lunes, 4 de febrero de 2013

88 Gener 2013

Generalitat de Catalunya, www.gencat.cat
#88
Infoacsa - Butlletí del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Gener 2013
Agenda
Evaluación del Riesgo Microbiológico: de la Ciencia a la Industria Alimentaria. Còrdova, 8 de febrer

Jornada 'Materiales en contacto con los alimentos. Situación actual y tendencias'. FIAB. Madrid, 12 de febrer

Congreso AECOC de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Madrid, 21 de febrer

Legislació
Nou objectiu de la Unió per a la reducció de Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium en galls dindi

Nova norma de qualitat per al cafè

Actualització de la llista d'additius alimentaris pel que fa a l'E 261 diacetat de potassi

Entra el vigor el nou reglament comunitari de qualitat dels productes agroalimentaris

S'aprova la zeaxantina sintètica com a nou ingredient alimentari de complements alimentosos
Banner
Banner
Banner
Banner

Actualitat

 

Es constitueix el Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària

El 22 de gener s’ha reunit el Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària, òrgan assessor sobre els aspectes tècnics i científics de la seguretat i la qualitat alimentàries.

La Generalitat crea una acreditació específica per a la venda de proximitat de productes agroalimentaris

L’acreditació és voluntària i té per finalitat garantir una informació correcta, adequada i suficient als consumidors dels productes objecte d’aquest tipus de venda.

Aprovat el Pla d'Acció Nacional per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris

En aquest Pla d’Acció Nacional s'estableixen objectius, mesures, calendaris i indicadors per introduir criteris de sostenibilitat en l'ús de productes fitosanitaris per al període comprès entre els anys 2013 a 2017.

Estadístiques sobre agricultura, pesca i silvicultura europees

L’Eurostat publica les estadístiques del sector primari dels anys 2010-2011.

Reduïm el malbaratament d’aliments

 

Aprofitem el menjar

Una guia de la Fundació Alícia i la Universitat Autònoma de Barcelona per a la reducció del malbaratament alimentari en el sector de l'hostaleria, la restauració i el catering.

Un consum responsable dels aliments. Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari

Publicació de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en la qual es dimensiona el fenomen del malbaratament d’aliments, se n'identifiquen les causes i es plantegen estratègies i propostes d'actuació per a reduir la pèrdua d'aliments que poden ser encara aprofitables, així com els impactes socials, econòmics i ambientals que se'n deriven.

Opinions científiques

 

Els plaguicides neonicotinoides causa del trastorn del col·lapse de les colònies o síndrome de despoblament de les abelles

L’EFSA conclou que tres insecticides neonicotinoides com l’imidacloprid el clothianidin i el tiametoxan suposen un risc inacceptable per a les abelles.

L'EFSA publica un dictamen sobre el risc per a la salut pública associat a la presència de mercuri i metilmercuri en els aliments

L’EFSA redueix el valor del nivell de la ingesta setmanal tolerable de metilmercuri a 1,3 μg/kg de pes corporal respecte als 1,6 μg/kg de pes corporal establerts pel JECFA l’any 2003.

Publicacions de l'ACSA

 
Guia de pràctiques correctes d’higiene específica per a la cuina al buit

Guia de pràctiques correctes d’higiene específica per a la cuina al buit

Aquesta guia compta amb el reconeixement oficial de les autoritats sanitàries competents en l’àmbit de la seguretat alimentària.

Guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector equí de carn

Guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector equí de carn

Aquesta guia està reconeguda oficialment per les autoritats catalanes en matèria de seguretat alimentària.

Avaluació de l'exposició de la població a Catalunya

Avaluació de l'exposició de la població a Catalunya

Dos estudis de dieta nous:
Noves publicacions de la sèrie vigilància i control

Noves publicacions de la sèrie vigilància i control

Els informes noves es refereixen als següents temes:

ACSA brief

 

Actualització dels buttletins acsa brief sobre l'Avaluació i autorització d'additius alimentaris i sobre metilmercuri

Consultes i convocatòries

 

L'EFSA obre una consulta pública sobre la proposta de dictamen científic relatiu a la seguretat de l'edulcorant artificial aspartam.

Els interessats poden enviar els comentaris a través d’un formulari en línia fins al 15 de febrer de 2013. Posteriorment, l’EFSA celebrarà una reunió amb les parts interessades per debatre el dictamen proposat i la informació rebuda de la consulta.

Les receptes d'Alícia

 
Amanida de pasta sense gluten amb tomàquet i salmó

Amanida de pasta sense gluten amb tomàquet i salmó

La recepta d'Alícia de gener és apta per a persones celíaques.

Vídeos

 
Enrenou d'Aliments. ARC

Enrenou d'Aliments. ARC

Vídeo del taller de cuina amb restes, presentat pel cuiner Isma Prados. Activitat de la IX Jornada de Prevenció de Residus Municipals organitzada per l'Agència de Residus de Catalunya.

No hay comentarios: