jueves, 16 de mayo de 2013


#0287
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 16 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
La indústria química, automobilística i alimentària són els principals sectors exportadors, que expliquen conjuntament més de la meitat de les exportacions
catalanes (54%) l’any 2012.

  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
  • Any Internacional de l'Estadística. 2013
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Les dades provisionals de sacrifici de bestiar durant els dos primers mesos de l’any mostren, amb relació al mateix període de l’any anterior, un augment de la producció de carn de porcí (+6.4%) i boví (+4.5%), manteniment de la producció de conill (+0.4%) i disminució de la carn de cabrum (-15.4%), oví (-8.1%) i aus (-5.6%).
S’han publicat els avanços de superfícies i produccions del mes d'abril de 2013.
L'indicador ISC de la setmana 19 torna a disminuir lleugerament respecte a la setmana anterior, a causa de la disminució de preus i el manteniment de costos (- 4,09 p.p.), tot i que es manté per sobre de la mitjana (117,50 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua situat en nivells negatius (-6,35 p.p.).
Una setmana més, descensos en el sector porcí i en el boví, estabilitat general excepte en el vedell creuat, que ha disminuït la cotització. Pel que fa a l’aviram: augment del pollastre groc i estabilitat en la resta, els ous i el conill. En els sectors agrícoles: disminució general en el mercat de cereals. En fruita fresca; la pera Conference ja ha superat l’euro i la poma Golden es situa als 0,705 €/kg. I pel que fa a la fruita seca, continua l’alça dels preus de l’ametlla.
S’han actualitzat les dades mensuals de la situació dels embassaments de Catalunya.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 19.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
A l'espera que arribin els productes de la nova campanya, cireres i albercocs primerencs endarrerits lleugerament per la climatologia adversa, els estocatges de poma i pera estan molt per sota d'anys anteriors i els preus es troben a un nivells extraordinàriament elevats.
Les existències de poma de Catalunya a 30 d'abril de 2013 s’han situat en 33.306 tones, un 51% menys que l’any passat. El grup varietal Golden és el més important, amb el 83% d’aquest estoc.
Aquesta setmana 19, augmenten els preus respecte de la setmana passada, 0,03 €/kg per a la poma Golden i 0,05 €/kg per a la pera Conference, que arriben a 0,71 i 1,03 €/kg respectivament, els preus més alts dels últims anys.
La setmana 18, tant la pera Conference Ia 60-65 com la poma Golden Delicious Ia 70-80 augmenten el preu.
La setmana 19, només es disposa de dades actualitzades de Mercamadrid, que ha mantingut totes les cotitzacions tret de la pera Conference, que augmenta 0,05 €/kg.
La setmana 19, els preus de la pera Blanquilla i les pomes vermelles americanes es mantenen constants; en canvi, el de la poma Golden augmenta 0,02 €/kg respecte de la setmana passada, i el de la pera Conference disminueix 0,04 €/kg.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya, i també mundial.
Catalunya
Durant el 2012 no només va augmentar el volum de negoci generat, sinó també el nombre d’empreses catalanes que van decidir vendre fora del territori català. En total, 45.937 companyies, un 6,4% més que el 2011. França i Alemanya continuen sent els dos països que reben més vendes d’empreses catalanes.
L'índex de producció industrial ha disminuït un 3,6% interanual a Catalunya durant l'any 2012, segons dades definitives. Els béns de consum no durador ho han fet un 1,0%.
Espanya
La collita d’ametlla per a la campanya  2013/2014 serà un 24,9% menor que la mitjana dels cinc darrers anys. Catalunya, respecte al mateix període, perd un 37,44%.
La quota nacional làctia es va cobrir en un 97% la campanya 2012/2013.
Món
L'índex de preus dels aliments de la FAO va pujar per segon mes consecutiu a l'abril, amb un augment de l’1%, és a dir, 2 punts per sobre del revisat al març, del valor de l’abril de l’any anterior. L’augment de l’abril, igual que el del març, va ser degut exclusivament a l’increment pronunciat de les cotitzacions dels làctics, ja que els preus de la carn van pujar lleugerament mentre que els dels altres productes alimentaris van disminuir.
El Consell Internacional de l’oli d’oliva, en el seu butlletí del maig, dedica especial atenció a les importacions d’oli del Japó. Al tancament de l'any de collita 2011/12, les importacions d'oli d'oliva per part del Japó van ascendir a 45.571 tones, xifra que mostra un increment del 25% respecte de la campanya anterior. Del total de tones, corresponen a Itàlia un 51%, seguit d’Espanya amb un 43% i de Grècia amb un 1%. De l’anàlisi que mostra el COI s’extreu que Espanya ha augmentat la seva quota de mercat 7 punts, del 36% la campanya 2006/07 al 43% de la 2011/12; mentre que Itàlia l’ha disminuïda en 4 punts durant el mateix període.
S’espera un fort creixement de producció dels cereals secundaris per al 2013. Se'n preveu un 9,3% més que el darrer any, que marcaria un nou màxim històric molt superior a l’aconseguit l’any 2011.
L’USDA apuja les previsions de la collita brasilera de panís en 76 milions de tones, per sobre dels 74 milions d’abril. L'Argentina es manté invariable respecte del pronòstic del mes d’abril. Pel que fa a la Unió Europea, s’eleva la collita en 56,65, respecte al 56,07 del darrer mes. Quant a la soja la collia global s’estima 269,11 milions de tones per sota dels 269,63 del mes passat; també preveuen a la baixa les existències.
Els estocs globals de blat, panís i arròs augmenten i la producció s’espera que arribi a xifres rècord.
Amunt

No hay comentarios: