miércoles, 22 de mayo de 2013


#089
Consum notícies 
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum
2a etapa
21 de maig de 2013
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors
Us recordem que els clients de Bankia amb participacions preferents o deute subordinat, poden reclamar a les oficines de l'entitat bancària fins al 30 de juny de 2013.
Sumari
  • Consum a Twitter

    Consum a Facebook

    Recomanacions per a persones grans

    Les factures clares

    Autoavaluació d'empreses

    Empreses adherides a l'arbitratge de consum

    Codi de Consum de Catalunya
  • Càpsules de consum
 

:: Actualitat

El 8 de maig, el secretari d'Empresa i Competitivitat i el director de l'Agència Catalana del Consum (ACC), van presentar a Barcelona les dades de la Memòria 2012 de l'Agència. Al llarg de 2012 es van atendre 18.304 reclamacions, un 31,5% més que l'any anterior. Els sectors del transport (pel tancament de la companyia aèria Spanair), la telefonia i internet i les entitats financeres (pels contractes de participacions preferents i deute subordinat) encapçalen les reclamacions rebudes. L'endemà es van presentar les dades de la demarcació de Lleida, on s'han atès 2.463 reclamacions: el 50,2% relacionades amb la telefonia i internet, el 14,9% amb el sector dels subministraments i el 9,7% amb els transports. Durant aquest mes de maig, també es presentaran les dades de les demarcacions de Girona, Tarragona i Terres de l'Ebre.

El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, va acompanyar el president de la comissió d’afectats pels productes financers d’alt risc a Mataró i alcalde de la ciutat, Joan Mora, en la presentació d’un dispositiu extraordinari d’informació, suport i orientació als afectats per la comercialització de participacions preferents i deute subordinat que desitgin iniciar el procediment d’arbitratge amb Bankia (Caixa Laietana). A l’acte també hi va assistir la comissió d’afectats, formada pels diferents grups municipals, les plataformes Estafabanca Mataró, APREDEF i ADICAE, el Col·legi d’Advocats i el Defensor del Ciutadà de Mataró.

El passat 14 de maig, més d'una quarantena d'empresaris del sector comercial i de serveis, així com d’Ajuntaments i altres entitats de la Catalunya Central, van participar en la jornada “El Codi de consum de Catalunya. Regles del joc per al comerç i serveis” organitzada pels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Ocupació a la Catalunya Central i per l’Agència Catalana de Consum. Els principals objectius de la sessió eren donar a conèixer les obligacions i requeriments que s’han d’aplicar en les relacions entre el comerciant i el consumidor i donar resposta a preguntes com ara quina informació s’ha de facilitar al consumidor, quines ofertes i promocions es poden fer, si s’ha d’acceptar el retorn d’un producte en perfectes condicions o si es pot cobrar per avançat.

L’Agència Catalana del Consum ha participat en la 15a edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, Fira Gran, que enguany s’ha celebrat a les Drassanes Reials de Barcelona del 16 al 19 de maig. En aquesta edició, l'ACC ha creat dos tallers, un anomenat "Consum de proximitat. Fem créixer el nostre entorn" amb consells per preparar productes de temporada de forma fàcil i ràpida i per evitar el malbaratament d'aliments, i un altre amb el títol "Consum sostenible. Estirem el nostre pressupost" amb recomanacions per estalviar energia a casa nostra.

En el marc de l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC), s'han endegat campanyes de promoció de productes de proximitat i de temporada (en aquest cas, la patata nova i la cirera). Alguns dels objectius de l'Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials, nascut el 29 de juliol de 2011, són millorar la informació i percepció del consumidor sobre els productes agroalimentaris i el funcionament del sector; posar en valor els productes agroalimentaris de qualitat, de major seguretat alimentària, més sostenibles i respectuosos amb el benestar animal; millorar la comercialització, creixement i orientació del mercat i propiciar els canals que afavoreixin la comercialització de la producció local.

S’han retirat del mercat les canastretes "Tu Peque" identificades amb precinte o etiqueta de color vermell, ja que contenen, entre d'altres, un antisèptic (Cristalmina) que es pot confondre amb sèrum fisiològic. L'antisèptic Cristalmina conté Clorhexidina i no s'ha d'utilitzar per a ulls, oïdes, boca ni d'altres mucoses. En cas de contacte accidental, s'ha d'esbandir amb aigua abundant.



:: Destaquem

La Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Associació Catalana de Celíacs, promou des de fa anys un pacte de col·laboració que té per objectiu millorar la informació de l'etiquetatge dels productes alimentaris. Com a conseqüència d'aquest pacte, la Generalitat va registrar un model d'etiqueta que permet identificar d'una manera gràfica si l'aliment és apte o no per a celíacs (amb el símbol de l'espiga barrada, en el cas que el producte sigui apte per a celíacs). Diverses empreses de distribució d'aliments han signat el conveni d'adhesió a aquest pacte, amb el qual es comprometen a incloure aquesta informació en els seus productes.
Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

No hay comentarios: