miércoles, 15 de mayo de 2013



# 64
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 14 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia va anunciar la posada en marxa del Centre Penitenciari Puig de les Basses el 2014, en resposta a una pregunta oral al Parlament de Catalunya. Així mateix, va explicar que, tant l’obertura del nou centre penitenciari de Figueres com el tancament del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona s’emmarquen en el Pla d’equipaments penitenciaris 2013-2020, que es presentarà un cop aprovat el pressupost per a aquest 2013.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president de la Comissió Executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, van signar un acord marc que permetrà que els interns de les brigades forestals en règim semiobert, que coordina el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, tinguin cura del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per prevenir els incendis. El conseller va destacar que aquest conveni donarà la possibilitat als interns de «contribuir a la neteja forestal de l’entorn de Montserrat i que se sentin partícips de les tasques de regeneració del seu entorn, al servei del bé comú i de la societat».

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va donar la benvinguda als nous jutges de la 63a promoció de l'Escola Judicial destinats a Catalunya. Durant l’acte els va demanar que defensin la independència del poder judicial i els va anunciar que l'Executiu català ja ha mostrat la seva oposició al Ministeri de Justícia pel projecte de reforma de la Llei del Consell General del Poder Judicial, ja que no respecta l’Estatut de Catalunya en matèria de justícia.

Més informació
La Direcció General de Serveis Penitenciaris, el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), la Fundació La Caixa, l’Associació AMISI i el Casal dels Infants han signat un acord per a la posada en marxa del programa Retorn, que facilitarà itineraris d’integració sociolaboral per a persones de nacionalitat marroquina privades de llibertat que vulguin, voluntàriament, tornar al seu país d’origen.

Concretament, el programa Retorn preveu una primera fase de formació en oficis al Centre Penitenciari Brians 2, en col·laboració amb el CIRE. La segona fase, ja en el país d’origen dels interns, correspon al procés d’integració laboral mitjançant el programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa, al Marroc, coordinat pel Casal dels Infants i AMISI. Aquesta fase també inclou el foment de l’acollida familiar, així com el seguiment i l’acompanyament del participant.

Més informació
El conseller de Justícia, durant la inauguració de la Jornada de Treball i Debat amb els Col·legis Professionals, que es va fer al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, es va comprometre a treballar, de manera conjunta i des del diàleg, qualsevol mesura de govern que pugui afectar aquest col·lectiu. A diferència de la manera de treballar del Govern de l'Estat, Germà Gordó va garantir, davant dels degans i dels representants dels col·legis professionals de Catalunya, que «qualsevol iniciativa del Govern en matèria de col·legis professionals haurà de comptar amb el consens dels col·legis».

Més informació
Germà Gordó va visitar els centres penitenciaris Brians 1 i Brians 2, on va coincidir amb la realització d’unes jornades per a alumnes de l’Escola Judicial. En un breu parlament adreçat als futurs jutges i magistrats, el conseller va reconèixer la important tasca que desenvolupen els professionals dels centres penitenciaris. Segons Germà Gordó, són els pilars fonamentals que fan possible que Catalunya gaudeixi d’un model penitenciari de referència en matèria de convivència i reinserció.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en la cloenda dels actes de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, que va tenir lloc a Tarragona, i va recordar que el Govern defensarà la justícia gratuïta de Catalunya i el dret a la tutela judicial efectiva, i que aquesta defensa es farà d'acord amb els operadors jurídics catalans.

Durant el seu parlament, el conseller va destacar «les arrels jurídiques del país, perquè són part de la nostra manera de ser i del nostre caràcter nacional». En aquest sentit, va afegir que «el dret propi és una figura que ens desmarca molt, més enllà de la llengua i la simbologia, dels altres pobles de la península».

Més informació
El conseller de Justícia va manifestar durant el seu parlament, amb motiu de la celebració del patró dels notaris i registradors, que la feina que duen a terme aquests col·lectius és fonamental per a la convivència.

Germà Gordó va posar en relleu la funció social que representen els notaris i registradors i els va animar a saber detectar les solucions de pacte, a interpretar la llei amb esperit constructiu i a actuar amb diligència i amb voluntat de convivència. «Ens dotem de lleis, de notaries i de registres per conviure», va afegir el conseller.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el Cicle de conferències sobre criminologia i execució penal Espais d’Actualitat, ofereix les conferències «Sociologia de la violència juvenil», a càrrec de Javier Elzo Imaz, i «Ètica i justícia en l’execució penal», a càrrec d’Arcadi Oliveres Boadella.

Les conferències es duran a terme el 21 i el 28 de maig respectivament, de 16.30 a 18 h, i es pot fer la inscripció en línia fins al diumenge abans de cada conferència.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: