miércoles, 8 de mayo de 2013


# 96
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 07 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Generalitat, empreses distribuïdores d'alimentació i entitats socials impulsen el projecte de Supermercats Solidaris
El Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), les entitats més representatives en la recaptació i distribució d’aliments i la Generalitat de Catalunya van presentar el 29 d'abril el projecte de Supermercats Solidaris. Aquesta iniciativa té la finalitat de garantir i millorar el nivell de donacions estables d’aliments adreçats a pal·liar situacions d’urgència social posant a disposició de les persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió aliments no comercialitzats.
Un programa català de prevenció de drogodependències ha estat seleccionat com a bona pràctica europea
PROTEGO, una iniciativa catalana d’entrenament familiar per prevenir les drogodependències, ha estat seleccionada per l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) per formar part de la seva base de dades de bones pràctiques. L'European Drug Demand Reduction Activities (EDDRA) és el sistema que recull els millors programes europeus en l'àmbit de la reducció de la demanda de drogues amb l'objectiu de difondre'ls perquè els professionals del sector els facin servir.
S'inaugura una exposició sobre joves extutelats
El passat 30 d'abril, es va inaugurar a Barcelona l’exposició "Mira’m. La realitat desconeguda dels joves extutelats". Els objectius d’aquesta exposició són donar a conèixer la realitat dels joves que en un moment de la seva vida han estat tutelats per l’administració i crear un espai de trobada i diàleg per a professionals, entitats, famílies, escoles i món empresarial, al voltant d’aquests joves i el seu acompanyament. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'Obra Social “la Caixa” i l’associació Punt de Referència i que compta amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família.
El Govern va acordar el 30 d'abril concedir la Creu de Sant Jordi a 25 personalitats i 15 entitats que han destacat en el pla cívic i cultural a Catalunya. Pel que fa a l'àmbit dels serveis socials, l'assistent social Concepció Mata i Fuentes ha estat guardonada pel seu treball a favor de les persones en risc d’exclusió, a Catalunya i, durant dotze anys, a Xile. També ha rebut una Creu l'Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d’Osona (PARMO) per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Amunt
 

:: Novetats DIXIT

El 21 de maig, el centre DIXIT de Barcelona acollirà la presentació dels resultats d’aquest projecte multinacional que ha pretès identificar i entendre les necessitats dels nens i nenes que han emigrat des de Romania a Itàlia i a Espanya i els reptes que han d’afrontar pel que fa a la seva integració.
Gustavo Faus, director assistencial de l'Institut de Trastorns Alimentaris (ITA), parlarà dels nous reptes d'aquests trastorns i de la necessitat d'un canvi en l'estratègia de prevenció, detecció i tractament per a una inserció social ràpida i eficient de les persones afectades. També explicarà com la crisi de valors, el culte al cos o la pressió dels mitjans de comunicació influencien negativament en aquesta situació. La conferència tindrà lloc el 23 de maig al centre DIXIT de Barcelona.
María Getino, autora del llibre "La espera. Construcción social de la muerte en el mundo de los cuidados paliativos", parlarà a DIXIT Vic sobre les vivències i la capacitat de lluita contra l’adversitat que desenvolupen algunes persones durant la seva trajectòria de malaltia, terminalitat i mort. La conferència tindrà lloc el 30 de maig a les 17 h.
Amunt
 

:: Agenda

Acte institucional amb motiu del Dia Internacional de la Família
El 15 de maig tindrà lloc a Barcelona un acte institucional per commemorar el Dia Internacional de la Família. Sota el lema "Les famílies fem xarxa", es reflexionarà sobre la fortalesa de les famílies i la comunitat, tot valorant la importància dels vincles familiars. L'acte estarà presidit per la consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el presentarà la periodista Lídia Heredia. Ramon Térmens, director de cinema, també hi intervindrà.
20è Memorial Internacional de la Sida
Més de 25 milions de persones han mort de Sida arreu del món i, cada any, en moren prop de 2 milions. Des de fa 20 anys, el Projecte dels NOMS ens recorda que per vèncer aquesta pandèmia és imprescindible la solidaritat i el compromís de tothom. L'activitat tindrà lloc a Barcelona l'11 de maig.
Jornada organitzada pel Grup de Treball de Centres Oberts de les Terres de l'Ebre i adreçada als professionals que treballen en aquests centres arreu de Catalunya o en els equips d'atenció social primària. L'activitat tindrà lloc el 22 de maig a Amposta.
10è Congrés Internacional sobre Autisme
Del 26 al 28 de setembre, l'associació internacional sense ànim de lucre Autisme-Europa organitza a Budapest (Hongria) aquest congrés centrat en els desenvolupaments més recents en el camp de l'autisme. Entre els temes a tractar s'inclouen les causes, la genètica, el diagnòstic, la intervenció primerenca, els tractaments, l'educació, el suport, l'ocupació, els drets o les polítiques sobre aquesta matèria.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 20 de maig de 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 22 de maig de 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 17 de juliol de 2013
Organitza: Fundació Lluís Carulla, amb el suport de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 29 de maig de 2013
Organitza: Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 31 de maig de 2013
Organitza: Fundació Antena 3
Amunt
 

:: Formació

L’envelliment mundial de la població s’ha convertit en un dels trets característics de la societat del segle XXI, la qual cosa obliga a engegar tot un seguit d’adaptacions socials, econòmiques, educatives, culturals i científiques. Aquest curs té l'objectiu d'analitzar i reflexionar sobre els nous models socials amb gent gran i aprofundir en el marc teòric de l’envelliment actiu.

Data i lloc: 3, 10 i 17 de juny de 2013 a Barcelona
Organitza: Col·legi de Pedagogs de Catalunya
Seminari per debatre i compartir bones pràctiques a nivell europeu sobre la qüestió de les migracions joves rurals i l’ocupació, per tal de definir una proposta comuna i fer front a l’atur juvenil. El seminari es divideix en sessions plenàries obertes al públic amb la participació d’experts d’escala europea (aforament limitat, inscripció prèvia) i sessions de treball on només hi participaran 9 candidats seleccionats de cadascun dels 4 països europeus participants: Irlanda del nord (Regne Unit), Toscana (Itàlia), Romania i Catalunya.

Data i lloc: del 21 al 24 de maig de 2013 a Solsona
Organitza: Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Noves formes de família
Document que tracta els diferents tipus de famílies existents avui dia.

Noves formes de família = Nuevas formas de familia. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Direcció de Programa de Drets Civils, 2012. 76 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
IV Informe anual del Observatorio Estatal de Violencia sobre la Mujer
Anuari que recull informació estatal sobre la violència envers les dones. Aporta dades sobre víctimes mortals, denuncies i dades judicials, entre d’altres.

IV Informe anual del Observatorio Estatal de Violencia sobre la Mujer: 2011. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales y Igualdad, 2012. 624 p. (Contra la violencia de género. Documentos; 14).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Vurma: recuperant la memòria històrica del poble gitano a Catalunya
Memorial elaborat per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya que té per objectiu sensibilitzar, comunicar, difondre i promoure el coneixement de la història del poble gitano i de la cultura gitana, a través de testimoniatges que relaten i verifiquen la memòria històrica del poble gitano.

Vurma: recuperant la memòria històrica del poble gitano a Catalunya. Barcelona: FAGIC, 2012. 1 DVD.

Exemplar consultable als centres DIXIT
NEETs, young people not in employment, education or training: charecteristics, costs and policy responses in Europe
Informe que analitza la situació del mercat laboral dels joves a Europa, focalitzant l'atenció al col·lectiu de joves Ni Ni (NEET). S’analitzen les condicions socials d’aquests joves i es mesuren els costos econòmics i socials que comporten.

NEETs, young people not in employment, education or training: charecteristics, costs and policy responses in Europe. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2012. 158 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Mediatk: recursos educatius per a joves i docents
Espai web de recursos per a la gestió i resolució de conflictes adreçats a joves, docents i professionals de les polítiques de joventut. Es poden trobar xarxes de treball, documentació, bibliografia, notícies, audiovisuals i jocs, entre altres. Aquest espai està creat per GREC, Resolució de conflictes.
Amunt

No hay comentarios: