miércoles, 29 de mayo de 2013

# 65
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 28 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, en resposta a una interpel·lació al Parlament, va fer dues propostes al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial per fer front a la difícil situació de l’Administració de justícia catalana a causa de la supressió de places de jutge substitut, impulsada pel Govern de l’Estat, d'acord amb la Llei orgànica 8/2012, de 27 de desembre, de mesures d’eficiència pressupostària. Germà Gordó va proposar que es pugui donar als jutges substituts l’opció d'accedir a la carrera judicial mitjançant oposicions internes i de caràcter restringit i ampliar els òrgans judicials a Catalunya.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presentar, juntament amb el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal, el llibre Justícia ciutadana, per una nova justícia catalana, coordinat per Elisabet Ferran i editat per la Universitat Oberta de Catalunya. Durant la presentació, el conseller va posar de manifest que Catalunya necessita crear, en el marc del procés de la transició nacional, una justícia catalana amb una fórmula pròpia que «parli en català i des de la responsabilitat, la professionalitat i també des de l’autocrítica. Una autocrítica que comenci pels polítics, però que també passi pels operadors jurídics.»

Més informació
El conseller de Justícia va destacar en l’entrevista que li van fer al programa El matí de Catalunya Ràdio que «malgrat els últims esdeveniments, les presons catalanes són segures. Havíem arribat a una ràtio de 2,68 interns per funcionari el 2006 i ara és de 2,12. Tenim la millor ràtio de la història de les presons catalanes». Gordó va explicar que aquesta situació es produeix perquè la població penitenciària ha disminuït i el Departament de Justícia ha fet un esforç per mantenir el nombre de professionals.

Durant l’entrevista, també va manifestar la decisió del Departament de Justícia d’obrir el Centre Penitenciari Puig de les Basses l’any 2014 i la voluntat d’arribar a un acord definitiu amb l’Ajuntament de Barcelona per tancar el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona.

Més informació
El Departament de Justícia ha reforçat la plantilla del Jutjat Penal Únic de Tortosa amb un gestor i un tramitador i ha mantingut els dos reforços que hi va destinar el juny de 2011, després que el Consell General del Poder Judicial nomenés una jutgessa permanent i una altra jutgessa en comissió de serveis per pal·liar la situació d’increment en l’ingrés d’assumptes i executòries registrades en aquest Jutjat.

D’aquesta manera, el Departament compleix el seu compromís de reforçar-lo amb personal administratiu, tal com va manifestar el conseller de Justícia durant la primera visita institucional el passat mes de març.

Més informació
El centre de formació de persones adultes Víctor Català, ubicat al Centre Penitenciari Brians 2, va guanyar el premi Baldiri Reixac, que convoca la Fundació Lluís Carulla, destinat a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana. L’Escola de la presó Brians 2 ha obtingut un dels 14 premis atorgats. Entre altres aspectes, el jurat ha tingut en compte la promoció de la llengua catalana dins d’un centre penitenciari on s’ofereixen tota mena d’ensenyaments reglats amb una perspectiva d’arrelament al país.

Més informació
L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) del Departament de Justícia, va iniciar les tasques de neteja de les franges forestals de Barcelona, que es duran a terme fins al mes d’agost. Es preveu actuar sobre prop de 120 hectàrees de les zones de la ciutat confrontants amb la serra de Collserola i a la zona de Montjuïc. Hi treballarà una brigada d’entre 12 i 20 treballadors, que són interns penitenciaris en règim semiobert que participen en els programes de reinserció del CIRE.

Més informació
El 13 de juny, de 9 a 12 h, tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la conferència internacional «Què es mou a Europa en relació amb víctimes i infractors», en què es parlarà de la tasca que duen a terme diverses organitzacions en l’àmbit de l’execució penal i de les directrius promogudes per la Unió Europea.

Les persones interessades a assistir-hi s’hi han d’inscriure en línia fins a l’11 de juny de 2013 inclòs.

Programa
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el Cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’Actualitat, ofereix la conferència «Models alternatius en l’accés a la carrera judicial», a càrrec d’Eva Maria Atarés Garcia, magistrada i membre de l’Associació Francisco de Vitoria, Javier Ruiz Pérez, jutge i membre de l’Associació Professional de la Magistratura, Zita Hernández Larrañaga, magistrada i membre del Fòrum Judicial Independent, i Pascual Ortuño Muñoz, magistrat i membre de l'Associació Jutges per la Democràcia.

La conferència es durà a terme el 5 de juny, de 17 a 19 h, i es pot fer la inscripció en línia fins al 2 de juny de 2013.

Més informació
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) disposa del nou blog Apunts oberts del CEJFE, on es publicaran els materials d’activitats formatives de les diferents àrees del CEJFE, amb la voluntat que es puguin utilitzar lliurement i reutilitzar per crear nou coneixement i que generin la participació i interacció dels alumnes assistents a les activitats, però també amb altres persones que puguin estar interessades en els documents que s’hi publiquen.

Blog Apunts oberts del CEJFE
Amunt

No hay comentarios: