miércoles, 22 de mayo de 2013


# 97
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 21 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Presentada la nova campanya per marcar la casella de fins d'interès social en la declaració de la renda
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han impulsat conjuntament un any més la campanya per incentivar els i les contribuents de Catalunya a marcar la casella “altres fins d’interès social” en la seva declaració de la renda. La iniciativa, que porta el lema “El millor de la declaració de renda”, la van presentar el 6 de maig la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i el president d’ECOM, Antonio Guillén.
La solidaritat de les famílies catalanes destaca en la celebració del Dia Internacional de la Família
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la secretaria de Família, Dolors Gordi, va presidir el 15 de maig l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Família, que enguany s’ha celebrat sota el lema “Les famílies fem xarxa”. L’acte, conduït per la periodista Lídia Heredia, va comptar amb la intervenció del director de cinema Ramon Térmens que va reflexionar sobre la fortalesa de la família i la seva interacció amb l’entorn social a través de la projecció de fragments de pel·lícules clàssiques.
El passat 6 de maig es va posar en funcionament el formulari electrònic per sol·licitar la Targeta acreditativa de la discapacitat. Amb aquest nou sistema de tramitació, la ciutadania pot relacionar-se amb l'administració sense necessitat de desplaçar-se a les dependències departamentals ja que pot iniciar i fer el seguiment de l'expedient per mitjans electrònics.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Conferència "Dones, obesitat i salut: una visió crítica dels discursos dominants”
DIXIT Vic i el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic organitzen, el 28 de maig, una conferència per analitzar els discursos dominants sobre l'obesitat que culpabilitzen les dones i per oferir un espai de reflexió a l’entorn del concepteepidèmia de l'obesitat, que han posat damunt la taula els recents estudis epidemiològics i que han difós els mitjans de comunicació. L’acte anirà a càrrec de l'experta Geneviève Rail.
Jornada "La persona gran amb necessitats complexes. Estratègia interdisciplinària d'intervenció: reptes professionals"
Jornada organitzada per DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis SocialsMarià Casadevall i la Fundació Campus Arnau d’Escala per abordar l’atenció a persones grans amb necessitats complexes des de les diferents àrees d'intervenció que conflueixen en el procés assistencial: social, psicològica, clínica i funcional. Es parlarà de les dificultats que es poden trobar en aplicar la valoració geriàtrica integral i sobre com abordar aquesta metodologia des de la capacitació professional. La jornada tindrà lloc el 7 de juny a Girona.
DIXIT ha publicat una nova selecció bibliogràfica que recull una tria de les publicacions més destacades arribades als tres centres (Barcelona, Girona i Vic) durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció es pot consultar en format ISSUU i en format PDF. També podeu adreçar-vos a qualsevol dels nostres centres per consultar i/o agafar en préstec aquestes i altres novetats documentals.
Amunt
 

:: Agenda

Jornada "Treball social i salut mental en nens i adolescents: mirades que sumen"
Desena jornada de la Fundació Eulàlia Torras de Beà en què treballadors socials, psiquiatres, mediadors i altres professionals vinculats als serveis socials debatran mitjançant dues taules rodones temes com la interdisciplinarietat en salut mental o les interrelacions entre els equips de treball social i els de salut mental. La jornada tindrà lloc el 31 de maig a Barcelona.
Fòrum Internacional de Disseny Universal i la Mobilitat a la Ciutat
Els dies 5 i 6 de juny, tindrà lloc a Màlaga aquest fòrum que reuneix professionals del sector i responsables de dissenyar ciutats per a tothom per compartir idees i projectes que poden servir d’inspiració per a la creació d’espais urbans universals i accessibles.
IV Congrés de la Xarxa Espanyola de Polítiques Socials (REPS) "Les polítiques socials entre crisi i post-crisi"
El principal objectiu d'REPS és facilitar l'intercanvi d'idees, suggeriments i projectes de recerca entre els estudiosos de les polítiques socials a Espanya. Amb aquesta cita anual es pretén proporcionar un fòrum de debat a més de construir xarxes de cooperació i comunicació entre experts i joves investigadors per desenvolupar l'anàlisi de les polítiques socials com a àrea d'interès. El congrés tindrà lloc a Alcalá de Henares (Madrid) els dies 6 i 7 de juny.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 16 de juliol 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 16 de juliol de 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 31 de maig de 2013
Organitza: Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia
Termini: 10 de juny de 2013
Organitza: Toshiba i BJ Adaptaciones
Termini: 16 de juliol de 2013
Organitza: Associació Síndrome de Down a-down
Termini: 15 d’octubre de 2013
Organitza: Associació Lectura Fàcil
Amunt
 

:: Formació

Curs amb l'objectiu d'informar sobre els mitjans i recursos disponibles a la xarxa per tal de detectar precoçment i prevenir qualsevol situació de risc o de vulneració de drets en què puguin trobar-se els infants i adolescents atesos en el sistema de protecció.

Data i lloc: 4 de juny a Amposta, 12 de juny a Barcelona, 25 de setembre a Girona, 1 d'octubre a Vic, 5 de novembre a Tarragona i 12 de novembre a Lleida
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família, amb la col·laboració del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CSICAT)
Curs que ofereix conceptes, reflexions i pautes per millorar la comunicació amb els altres, tant en situacions no conflictives com davant de situacions en què ja hi ha conflictes i malentesos. També es vol transferir, compartir i reflexionar sobre aspectes clau que permetin enfrontar amb més força i seguretat les nombroses situacions de la vida personal i laboral en què una actitud i comunicació eficaços són fonamentals.

Data i lloc: del 4 de juny al 22 de juliol de 2013 en línia
Organitza: Institut de Sociologia i Psicologia Aplicades (ISPA)
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Infancias y adolescencias rumanas, en las migraciones transnacionales
Obra que exposa les conclusions obtingudes a partir d’un projecte multinacional que ha pretès identificar i entendre les necessitats especifiques dels nens i nenes que han emigrat des de Romania a Itàlia i a Espanya. La recerca s’ha desenvolupat durant els anys 2011 i 2012 i ha identificat els reptes amb què s’enfronten els infants en els processos migratoris transnacionals pel que fa a la seva integració.

Infancias y adolescencias rumanas, en las migraciones transnacionales. [Barcelona]: Fundación IReS: Universitat de Barcelona, [2012?]. 186 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Economía verde, discapacidad y empleo: oportunidades de generación de empleo a través de la iniciativa social
Recull recomanacions, propostes d'actuació i experiències d'èxit d'aprenentatges en economia verda duts a terme per centres especials de treball i/o entitats de persones amb discapacitat.

Economía verde, discapacidad y empleo: oportunidades de generación de empleo a través de la iniciativa social. Madrid: Real Patronato sobre Discapacidad, 2012. 1 disc òptic (CD-ROM).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Crisi i fractura social a Europa: causes i efectes a Espanya
Estudi que exposa els motius pels quals el mercat laboral espanyol reacciona davant la poca activitat econòmica, identifica les debilitats del sistema de protecció social i exposa que la desocupació comporta un augment de la pobresa i l’exclusió social.

Crisi i fractura social a Europa: causes i efectes a Espanya. Barcelona: Obra Social "la Caixa", cop. 2012. 207 p. (Col·lecció estudis socials; 35).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Jóvenes con esclerosis múltiple y vida activa: detección de estrategias para una autogestión eficaz de la enfermedad
Llibre que tracta sobre l'esclerosi múltiple i sobre les diverses estratègies d’adaptació mitjançant el procés de transformació contínua. A més, proporciona respostes a dubtes i dificultats habituals que sorgeixen durant el trajecte de les persones afectades.

Jóvenes con esclerosis múltiple y vida activa: detección de estrategias para una autogestión eficaz de la enfermedad. Madrid: Real Patronato sobre Discapacidad: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, 2012. 1 disc òptic (CD-ROM).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Recull de recursos per a l'emprenedoria social a Catalunya
Aquest recull és un dels instruments generats en el marc del Programa d'Emprenedoria Social a Catalunya promogut per la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del Fons Social Europeu. Es tracta d'una selecció d'iniciatives per resoldre reptes socials i mediambientals de forma imaginativa. Al blog de DIXIT podeu consultar més recursos sobre emprenedoria social.
Amunt

No hay comentarios: