jueves, 2 de mayo de 2013


# 63
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 30 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia vol expressar el seu rebuig frontal al projecte de Llei de reforma del Consell General del Poder Judicial que ha impulsat el Govern espanyol, després que el text hagi superat la votació en el si de la Comissió de Justícia del Congrés. El conseller lamenta que aquesta reforma tiri endavant de manera precipitada i unilateral perquè no té en compte, tal com estableixen l’Estatut d’autonomia de Catalunya i sis estatuts d’autonomia més, la creació dels consells de justícia autonòmics, avalats pel Tribunal Constitucional.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en la cloenda de l’acte de commemoració de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, que es va fer a Reus. Durant la seva intervenció, el conseller va dir que «defensarem les nostres competències, els nostres advocats, els nostres procuradors, els nostres professionals i els nostres col·legis», davant la possibilitat que la llei estatal sobre col·legis professionals tiri endavant i aquest fet comporti la desaparició d’un dels col·legis professionals més antics com és el de Reus.

En aquest sentit, Germà Gordó va recordar que el Govern de la Generalitat va interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra la centralització de les competències dels col·legis professionals en l’Estat.

Més informació
El conseller Germà Gordó, durant la seva intervenció amb motiu del 24è aniversari de la creació del Tribunal Arbitral de Barcelona, va anunciar la intenció del Departament de Justícia de treballar en un nou projecte de Tribunal Arbitral de Barcelona que fomenti l'arbitratge per agilitar recursos i temps en la resolució de controvèrsies. Així, va avançar que des del Departament s’iniciarà una ronda de converses amb totes les institucions implicades per treballar plegats en aquest nou projecte de tribunal i poder disposar d’una proposta en els propers mesos.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en la cloenda de l’acte organitzat per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona en commemoració del seu patró, Sant Marc Evangelista. Durant la seva intervenció, el conseller va destacar la rellevància històrica del Consolat de Mar i el paper de les cambres com a lloc de trobada i de representació d’interessos.

Així mateix, va dir que Catalunya pot aconseguir liderar la zona de l’Arc Mediterrani si «assolim les eines necessàries» i va afegir que «si sabem crear riquesa, si sabem ser innovadors i productius, tindrem el triple de legitimitat per ser exactament allò que vulguem ser».

Més informació
El conseller de Justícia va participar en el lliurament dels Premis Sant Jordi de l'Institut d'Estudis Catalans. En el seu parlament, va dir que l’Institut d’Estudis Catalans, que va néixer amb la voluntat de regir-se per la màxima exigència científica, no ha oblidat mai que un dels seus propòsits és que els seus membres siguin fidels a l'esperit de la institució. Germà Gordó, en aquest punt va fer un símil amb la justícia, i va remarcar que «una llei sense esperit és un seguit de disposicions a seguir, però no necessàriament reflex d’una voluntat social, de la mateixa manera que no és el mateix l’autoritat legal que l'autoritat moral ni el poder que la justícia. La llei no és llei si no s'agafa en el seu esperit».

Més informació
El conseller de Justícia va ser l’encarregat de la cloenda del 7è Fòrum Europeu de Juristes, que es va celebrar per primera vegada a Barcelona, i en el qual es van reunir experts d’arreu del món per analitzar l’actualitat jurídica europea. Durant l’acte de cloenda Germà Gordó va explicar que, des de temps remots, els estudiosos del dret van voler organitzar un sistema universal de normes i principis, alhora que va recordar que «no hi ha institució ni norma que sigui immutable».

Més informació
El Departament de Justícia ha establert els mòduls de compensació econòmica dels advocats del torn d’ofici per a aquest 2013. Els nous mòduls preveuen un ajustament del 3 % per subvencionar les actuacions dels advocats del torn d’ofici en el marc de l’assistència jurídica gratuïta, excepte en un mòdul del servei de guàrdia sense requeriment d’assistència, en previsió de la disponibilitat pressupostària per a aquest any.

Així mateix, aquests mòduls determinen l’import de la subvenció que el Departament atorgarà per atendre les despeses de gestió col·legial de l’assistència jurídica gratuïta per a aquest any, que serà de més de 2.200.000 euros.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en els actes del 65è aniversari de la proclamació de l'Estat d'Israel, organitzats per la comunitat jueva a l'escola Hatikva de Valldoreix. El conseller, acompanyat per Uriel Benguigui, president de la Fundació Keren Hayesod de Barcelona, va adreçar unes paraules als assistents i va recordar que «ni el poble d'Israel té l'origen el 1948, ni Catalunya amb la Constitució de 1978». En aquest sentit, Germà Gordó va posar de manifest que «som més que el que diuen les lleis. Som un poble amb ànima i amb territori, perfectament identificable entre els pobles del món».

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ofereix tres noves conferències dins del cicle Espais d’Actualitat. La primera, corresponent al cicle sobre criminologia i execució penal, es durà a terme el 7 de maig, i serà «Crim, persones i contexts. Ciència i mites», a càrrec Jorge Sobral Fernández, catedràtic de psicologia social de la Universitat de Santiago de Compostel·la, i la segona, que es farà el 14 de maig, serà «Realitat virtual en la intervenció amb víctimes i infractors», a càrrec de María Victoria Sánchez-Vives, llicenciada en medicina i doctora en neurociències per la Universitat de Yale.

D’altra banda, el 8 de maig tindrà lloc la conferència corresponent al cicle sobre justícia i societat «Ètica i política: Llei de transparència i accés a la informació pública», a càrrec d’Enric Vendrell, director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Òscar Roca, cap de l’Àrea de Legislació i Assumptes Jurídics de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i Antoni Bayona, lletrat major del Parlament de Catalunya i lletrat de la Comissió de la Ponència de la Llei de transparència i accés a la informació pública.

Cicle de conferències sobre criminologia i execució penal
Cicle de conferències sobre justícia i societat
El 16 de maig tindrà lloc al Paranimf de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona la IV Jornada de Victimologia, que tractarà sobre un dels col·lectius amb major risc de victimització com és el de les persones que exerceixen la prostitució.

Durant la Jornada es farà la ponència «Victimització de prostitutes», a càrrec de Roger Matthews, professor de criminologia de la Universitat de Kent del Regne Unit i, posteriorment, es duran a terme dues taules rodones, amb experts nacionals i internacionals, que mostraran les dades obtingudes en els estudis que s’han fet, i amb persones que, per la seva tasca professional, tenen contacte amb el col·lectiu de treballadores sexuals i en poden descriure la realitat.

Programa
Amunt

No hay comentarios: