lunes, 6 de mayo de 2013


# 68
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 03 de maig de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va reafirmar el compromís del Govern en la lluita contra violència masclista i va insistir que les dones que es trobin en aquesta situació o les persones del seu entorn truquin al telèfon 900 900 120, que és un servei 24 hores, confidencial i gratuït, o s’adrecin a algun dels serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD) que ofereixen atenció de proximitat en tot el territori de Catalunya.
Representants de la Taula institucional del Circuit de les comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista
Les Taules institucionals del Circuits de les comarques de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran per a l’abordatge de la violència masclista van aprovar els Protocols per a l’abordatge de la violència masclista de cada demarcació, que són els documents marc que defineixen el model d’intervenció i atenció a les dones en situacions de violència masclista i concreten les competències de cada institució i servei. Cada circuit territorial desenvolupa els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència masclista.
Signatura del nou protocol d'atenció psicosocial d'emergència per a casos de violència masclista a la ciutat de Barcelona
L’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona, la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i el Consorci Sanitari de Barcelona van signar un conveni per coordinar serveis i protocols d’actuació en l’atenció psicosocial d’emergència en situacions de violència masclista a la ciutat de Barcelona. El nou protocol determina els principis bàsics i els procediments de la intervenció, l’abast de l’atenció i els serveis i dispositius implicats, així com la distribució de funcions, responsabilitats, i tasques d’informació i seguiment.
Línia 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència
En el marc de les actuacions per a la divulgació de la Línia 900900120 d’atenció a les dones en situació de violència masclista, l’Institut Català de les Dones realitza enguany una campanya a través del sector de la distribució a Catalunya per tal d’acostar la informació sobre aquest servei a les dones que ho puguin necessitar. El primer acord estableix l’ús de les 280 botigues de Caprabo a Catalunya per fomentar el coneixement d’aquest servei a través de cartells i adhesius situats en llocs visibles d'aquests espais.
El proper 17 de maig es presenta el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista en el marc d’una jornada de formació organitzada per la Direcció General de Joventut. L’acte està adreçat als i les professionals que treballen amb joves i que volen implementar accions per prevenir, detectar, acompanyar i lluitar contra la violència masclista.
El curs, que té lloc a Girona, els dies 30 i 31 de maig i 6 i 7 de juny, s'adreça a professionals de serveis socials bàsics, de SIAD i de serveis especialitzats en joves, gent gran i persones dependents que puguin estar en contacte amb dones en situació de violència masclista en l’àmbit comunitari.
Amunt
 

:: 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya

L'Institut Català de les Dones se suma a la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya i vol homenatjar les més de 5.000 víctimes mortals que hi va haver a Catalunya a causa dels atacs indiscriminats de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil.

Coincidint amb l'estrena de l'obra "Barcelona", el Teatre Nacional de Catalunya acollirà la mostra del Memorial Democràtic, "Catalunya bombardejada". Paral·lelament, el Teatre Nacional de Catalunya, el Memorial Democràtic i l'Institut Català de les Dones, organitzaran dues taules rodones entorn de l'espectacle i del moment històric en què se situa l'acció de l'obra. Una, centrada en la Barcelona assetjada per les bombes de l'aviació franquista durant la Guerra Civil, i l'altra, en el paper de la dona durant la Guerra Civil.
75è aniversari dels bombardejos a Catalunya
En el marc de la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya, l'Institut Català de les Dones vol reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda. Els propers 11 i 12 de maig, al refugi de la Plaça del Diamant, hi haurà les visites teatralitzades de "Subterrànies, sobreviure entre bombes", amb l'objectiu d'explicar l’experiència de la guerra i la vida a la rereguarda, la construcció de refugis i, molt especialment, el protagonisme que hi tingueren les dones.
Amunt
 

:: Institut de Formació Política per a Dones

Institut de Formació Política per a Dones
Aquest curs, que té lloc el 23 i 30 de maig, està adreçat a dones amb càrrecs electes del món local i té com objectiu incidir en la gestió de les organitzacions, la qual cosa està estretament relacionada amb el coneixement de les estructures organitzatives internes i el funcionament de les institucions. Les alumnes podran adquirir els coneixements i habilitats que permetin millorar la planificació dels diferents projectes polítics, tenint en compte els processos interns, els òrgans de govern i els diferents aspectes fonamentals que hi operen.
L’Institut de Formació Política per a Dones ofereix diferents espais de mentoring, oberts a tothom, que consisteixen en què una dona amb àmplia experiència, en la política o altres àmbits relacionats, pugui acompanyar a altres dones en la seva incorporació al quefer polític. Aquesta primera sessió, que tindrà lloc el 13 de maig, té com a objectiu compartir l’experiència de dones que es troben liderant projectes polítics, amb una llarga i intensa trajectòria en la defensa per la igualtat i que són exemple del talent femení en la direcció de les organitzacions polítiques.
Amunt
 

:: LGBT

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir el Consell Nacional de Lesbianes, Gais i Homes i Dones Bisexuals i Transsexuals
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir el Consell Nacional de Lesbianes, Gais i Homes i Dones Bisexuals i Transsexuals, en el qual es va presentar l'esborrany de les bases per una llei sobre no-discriminació. L’esborrany mostra les línies generals per elaborar un marc normatiu adequat per combatre l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i altres situacions que provoquen discriminació. Munté va recordar que vol ser una llei àmplia, on es garanteixin els drets de diversos col·lectius susceptibles de patir desigualtats.
Amunt
 

:: Pla de polítiques de dones

La presidenta de l'Institut Català de les Dones explica al Parlament de Catalunya el Pla estratègic de dones 2012-2015
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va explicar el Pla estratègic de dones 2012-2015 al Parlament de Catalunya. El Pla és transformador en el sentit que surt de la planificació per àmbits i actuacions seguida pels plans anteriors, i aposta per una planificació estratègica centrada, per una banda, a consolidar els principis que han d’orientar l’acció política i, per una altra banda, a desplegar i posar en marxa les estratègies indispensables per fer que aquesta perspectiva impregni transversalment tota la política pública.
Amunt
 

:: Territori

Reunió de treball dels SIAD del Baix Llobregat
La primera reunió de treball entre la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, i les tècniques de referència dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones del Baix Llobregat va tenir lloc al Prat de Llobregat i va comptar amb la participació de 18 tècniques i dues regidores. La reunió tenia com a objectiu realitzar un intercanvi professional tant de bones pràctiques com d’aquelles casuístiques que representen una dificultat o plantegen la necessitat d’un treball tècnic coordinat i cooperatiu territorialment.
Presentació de l’Acord comarcal d’actuació en casos violència masclista
El Consell del Pla de l’Estany ha actualitzat l’acord d’actuació en situacions de violència masclista que implica des dels serveis socials comarcals fins a l’Ajuntament de Banyoles, els i les professionals de l’Àrea Bàsica de Salut i els cossos i forces de seguretat (Policia Local i Mossos d’Esquadra). La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, va participar a l'acte i va destacar “l’esforç i el reconeixement a les administracions comarcal i local per aquesta aposta pel treball conjunt”.
Presentació del Pla Comarcal de polítiques de dones i igualtat del Baix Camp
El Consell Comarcal del Baix Camp va presentar el Pla Comarcal de polítiques de dones i igualtat del Baix Camp (2012-2015), que té per objectiu definir les estratègies i accions a desenvolupar en matèria d'igualtat entre homes i dones i pretén integrar la perspectiva de gènere en les polítiques de l'administració local i comarcal, introduint mesures específiques per a les dones i fomentant la transversalitat en les actuacions de gènere. Hi va assistir la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Tarragona, Lídia Bargas.
Reunió amb el Consell Consultiu de Dones del Baix Ebre
La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, Carme Valls, es va reunir amb les representants de les entitats de dones dels municipis del Baix Ebre que formen part del Consell Consultiu d’aquesta comarca. Valls va informar sobre les actuacions de suport de l’Institut Català de les Dones per a les entitats de dones per desenvolupar actuacions en favor de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, així com el suport a la dinamització i la participació social de les entitats de dones.
Amunt
 

:: Esport

El proper dia 16 de maig se celebrarà la Jornada “Dona i esport: NOSALTRES també hi som!!”, en la qual es tractaran temes com l’esport escolar femení durant el període d’ensenyament obligatori, el batxillerat, els cicles formatius, els ensenyaments esportius i la universitat; com arribar i ser una esportista d’elit o un entrenador/a competent o les diferències en la valoració en funció de si qui jutja es una dona o un home.
Neix l'European Mami's Hockey Festival, el primer torneig internacional per a dones majors de 35 anys
Aquest esdeveniment esportiu pioner a Europa i amb projecció internacional, que tindrà lloc del 3 al 5 de maig, portarà al club terrassenc més de 300 jugadores majors de 35 anys que s’han iniciat en el hoquei en edat adulta. El torneig vol ser l’aparador d’una nova forma d’entendre l’esport que suma igualtat i benestar, així com potenciar una categoria que ha permès que moltes dones vinculades a l’hoquei (familiars de jugadors/es, espectadores, directives, etc.) hagin decidit gaudir-ne en primer persona.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Quima Jaume, poeta
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va fer la cloenda de l'acte dels Premis Literaris de Cadaqués. Enguany el premi Quima Jaume ha estat per la trajectòria literària de l'escriptor Agustí Pons; el Rosa Leveroni pel recull "Gota a Gota" del poeta Josep M. Sala Valldaura, i el Carles Rahola ha estat per la periodista Cristina Masanés i per l'arxiver Joan M. Tajadura per l'article "Anys de guerra a Cadaqués", publicat a "Sàpiens". A l'acte es va anunciar l'homenatge a Quima Jaume que tindrà lloc a la tardor a Barcelona.
El Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de les Dones col·laboren en l’organització de tallers formatius adreçats a les empreses amb l’objectiu de promoure una nova cultura empresarial basada en noves fórmules per a la gestió d’equips i l’organització del temps de treball. Aquest mes de maig té lloc el taller "Gestió d'equips i organització del temps de treball" i al juny es farà el "Les competències, un recurs per captar el talent professional".
La Comissió Europea ha publicat l'informe "Women in economic decision-making in the EU: Progress report", on analitza la situació de les dones en els llocs directius de les empreses i els resultats de les mesures d'autoregulació per augmentar la presència de les dones en els espais de presa de decisions empresarials.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

 Josep Lluís Martin i Berbois. Ignorades però desitjades: la dona política durant les eleccions de la Segona República a Catalunya. Barcelona: A Contravent; Generalitat de Catalunya, Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, 2013
Josep Lluís Martin i Berbois. Ignorades però desitjades: la dona política durant les eleccions de la Segona República a Catalunya. Barcelona: A Contravent; Generalitat de Catalunya, Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, 2013
Aquesta obra presenta una anàlisi històrica del llarg i dificultós camí recorregut per les dones fins aconseguir el sufragi femení i l’assoliment dels seus drets durant la Segona República a Catalunya. L'estudi s’inicia amb les primeres propostes de concessió de vot femení a Espanya i amb el paper de les dones en política durant la dictadura de Primo de Rivera i analitza les reclamacions sufragistes entre 1931 i 1936, amb focus d'atenció entre altres aspectes sobre la participació de les dones en la campanya de l'Estatut d'autonomia, les seccions femenines dels partits o l'obtenció del sufragi femení en la victòria conservadora de 1933.
Elisabeth Porter. Construir la paz: la experiencia y el papel de las mujeres en perspectiva internacional. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2012
Elisabeth Porter. Construir la paz: la experiencia y el papel de las mujeres en perspectiva internacional. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau: Bellaterra, 2012
En aquesta obra l’autora ofereix una perspectiva diferent de com es pot construir la pau, centrada en les experiències de dones que, dia a dia, contribueixin a aconseguir-la. Establint una noció de construcció de la pau com un procés integral i multidimensional, Porter il·lustra com la inclusió de les dones i les seves activitats amplia la percepció del món i el transforma.
Roberta Johnson y Maite Zubiarurre (eds.). Antología del pensamiento feminista español (1726-2011).  Madrid: Cátedra, 2012
Roberta Johnson y Maite Zubiarurre (eds.). Antología del pensamiento feminista español (1726-2011). Madrid: Cátedra, 2012
En aquesta obra quaranta-tres autores i autors representen les múltiples tendències del pensament feminista espanyol des de la Il·lustració fins al nostres dies. Cada autora o autor és presentat amb una introducció que situa la seva aportació històricament i bibliogràficament. Els textos abracen tots els grans temes de la filosofia feminista a Espanya com son la igualtat, la diferència, la llibertat, el dret, l’educació, el treball o la feminitat, entre d’altres.
Amunt

No hay comentarios: