jueves, 2 de mayo de 2013



Generalitat de Catalunya, www.gencat.cat
#91
Infoacsa - Butlletí del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Abril 2013
Agenda
La petjada de carboni a la indústria alimentària. DAAM. Girona, 9 de maig

Jornada sobre Nutrició i Seguretat I+D a l’Institut de Nutrició i Seguretat Alimentària. INSA/UB. Barcelona, 10 de maig

Jornada Obesitat Infantil. Fundació Agrupació/ASPCAT. Barcelona, 14 de maig

II Jornades sobre zoonosis i malalties emergents. Malaties virals trameses per mosquits. CReSA. Barcelona, 23-24 de maig

Legislació
Es modifica la normativa relativa a les característiques dels olis d'oliva i dels olis de sansa d'oliva i sobre els seus mètodes d'anàlisi

S'autoritza la importació a la Unió Europea de productes lactis produïts a partir de llet de dromedària
Banner
Banner
Banner
Banner

Actualitat

 

L'EFSA i l'EMA consideren que la fenilbutazona detectada en carn de cavall suposa un risc irrellevant per als consumidors

Recomanen augmentar el control de la traçabilitat de la carn de cavall i el monitoratge de residus de medicaments veterinaris.

Resultats del Pla coordinat de control europeu per determinar la prevalença del frau en la comercialització de productes carnis

A Espanya s'han analitzat un total de 189 mostres i s'ha detectat ADN de equí no etiquetat en el 4% de les mostres. No s'ha trobat fenilbutazona en cap dels 108 anàlisis realitzades.

Preguntes i respostes sobre les declaracions nutricionals i de salut

Document (PDF, 180 kB) per ajudar a resoldre dubtes sobre la interpretació del Reglament 432/2012 de declaracions nutricionals i de propietats saludables.

Alertes sobre al·lergògens alimentaris

 

Retirada del mercat de galetes de blat de moro i galetes tipus Maria banyades amb xocolata per presència de proteïna làctia no declarada a l'etiqueta

Els operadors responsables de la comercialització estan procedint a la retirada del mercat, que és supervisada per les autoritats competents.

Retirada del mercat de galetes integrals amb maduixes i xocolata per presència de proteïna làctia no declarada a l’etiqueta

Els operadors responsables de la comercialització estan procedint a la retirada del mercat, que és supervisada per les autoritats competents.

Reduïm el malbaratament d’aliments

 

Receptes per aprofitar aquelles parts dels aliments que es llencen habitualment

Aprofitar al màxim els aliments que habitualment consumim és la millor forma de disminuir el malbaratament, que a Catalunya s’estima és de 34,9 kg d’aliments per persona i any.

Cada més es publicarà una recepta de la Fundació Alícia en què descobrirem que hi ha sobres d’aliments que serveixen per elaborar plats de gran qualitat gastronòmica sense grans complicacions.

Estrenem la sèrie amb una recepta de truita de patates sense ou i sense patates

Informes científics

 

Dictamen científic sobre els riscos de salut pública relacionades amb la carn separada mecànicament (CSM) derivats d'aus de corral i porcs

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha emès un dictamen científic sobre els riscos de salut pública relacionats amb la carn separada mecànicament.

Informe anual sobre les zoonosis i els brots d'origen alimentari a la UE de l'any 2011

L'EFSA i l'ECDC han analitzat les dades de l’any 2011 sobre la incidència de les zoonosis i els brots d'origen alimentari presentades per 27 estats membres.

Publicacions de l'ACSA

 
Patulina. Nou capítol del document Micotoxines - Estudi de dieta total 2008-2010

Patulina. Nou capítol del document Micotoxines - Estudi de dieta total 2008-2010

Tots els valors estimats per als diferents grups de població es troben per sota del nivell de seguretat.

ACSA brief

 

Microorganismes indicadors de la higiene dels processos

Butlletí acsa brief de març/abril (PDF, 360 kB)

Documentació de jornades

 

Periodistes i comunicadors científics visiten el CReSA

Amb motiu del Xè Aniversari de la inauguració del seu edifici d'alta seguretat biològica, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) va organitzar el passat 11 d'abril una jornada de portes obertes per a periodistes i comunicadors científics.

III Setmana Mundial de l'Al·lèrgia

Del 8 al 14 d'abril es va celebrar la III Setmana Mundial de l'Al·lèrgia, sota el lema Al·lèrgia a Aliments, un problema de salut pública en augment.

Les receptes d'Alícia

 
Coca de sardines sense gluten, sense llet i sense ou

Coca de sardines sense gluten, sense llet i sense ou

La recepta d'Alícia d'abril (PDF, 184 kB) és apta per a persones celíaques i al·lèrgics a la llet i a l'ou
ISSN: 2013-3316
DL B. 24467-2012

No hay comentarios: