jueves, 11 de abril de 2013


#0282
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 11 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
El  preu de llotja  de la pera Conference és el més elevat dels últims 10 anys en aquesta mateixa setmana (0,91 €/kg).

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Les dades provisionals de sacrifici de bestiar durant el primer mes de l’any mostren, en relació amb el mateix període de l’any anterior, un augment de la producció de carn de porcí (+12,0%), boví (+7,9%) i conills (7,5%), i una disminució de la carn d’oví (-6,5%), cabrum (-5,7%) i aus (-3,1%).
S’han publicat els avanços de superfícies i produccions del mes de març de 2013.
Continua l’estabilitat en els sectors ramaders a excepció de l’aviram i els ous, on el preu del pollastre groc augmenta, el de la gallina semipesada disminueix i el preu dels ous segueix a la baixa a causa de la poca demanda. Pel que fa als sectors agrícoles: descens general del mercat de futurs de Chicago que es va traduir en una davallada dels preus dels cereals; quant a la fruita fresca, sense canvis a excepció de la pera Conference que assoleix el preu rècord dels últims deu anys en aquesta setmana.
Després d'un mes sense variacions pel que fa a preu i costos, el mes d'abril comença amb una baixada de costos, la qual cosa fa que l'indicador ISC de la setmana 14 creixi 1,97 punts percentuals (p.p.) respecte de la setmana passada, amb la qual cosa se situa per sobre de la mitjana (126,38 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius, respecte del mateix període de l'any passat, continua mantenint nivells negatius (-0,31 p.p.).
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
La variació interanual del mes de gener de l’índex general ha estat del 12,1%, amb la qual cosa mostra un nou increment respecte del mes anterior (11,5%). En els grans sectors, agrícoles i ramaders, s’observa una taxa del 18,8% i 9%, respectivament.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 14 de 2013.
Aquest mes de març, mentre els preus de la venda a l’engròs han tendit majoritàriament a l’alça respecte del mes anterior, els preus de venda al detall han tendit a la baixa.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
Durant el mes de març de 2013, s’han acumulat un total de 40,50 tones (t) de poma i 38,60 t de pera.
El gener de 2013, les exportacions de poma van ser similars al mateix període de 2012 i es van situar en 5.069 t. El principal país de destinació de les exportacions catalanes continua sent França. Les exportacions de pera han estat de 2.615 t, lleugerament superiors al gener de 2012.
El primer preu al pagès de poma Golden i grogues de la campanya 2012/13 correspon al mes de setembre (44,40 €/100 kg) i va augmentant progressivament fins al gener de 2013, quan arriba a 49,54 €/100 kg, el preu més elevat de les últimes campanyes.
La setmana 14, el preu de la pera Conference augmenta 3 cèntims respecte de la setmana passada i se situa a 0,91 €/kg. La poma Golden i la pera Blanquilla mantenen el preu estable des de la setmana 7, a 0,61 i 0,63 €/kg, respectivament.
Durant la setmana 13, la fruita de major calibre manté el preu constant respecte de la setmana anterior; en canvi, la poma Golden Delicious Ia 70-80 i  la pera Conference Ia 60-65 augmenten el preu.
Aquesta setmana 14, Mercamadrid augmenta els preus de les peres Blanquilla i Conference respecte de la setmana passada (0,20 i 0,10 €/kg, respectivament), mentre que Mercabarna, que la setmana passada havia disminuït preus, aquesta setmana els manté constants.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya i d’Europa.
Catalunya
A Catalunya, l'índex de preus industrials (IPRI) ha disminuït un 0,2% al febrer de 2013 respecte del mes anterior, mentre que ha augmentat un 2,1% amb relació al febrer de 2012. Dins de les indústries manufactureres, destaquen els increments interanuals dels preus dels materials i equips elèctrics (7,2%), les indústries de productes alimentaris (6,2%) i les arts gràfiques i reproducció de suports enregistrats (5,7%).
Espanya
Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, registren una variació anual de –10,2%, a preus constants. Si desglossem aquestes vendes per tipus de productes,  l’alimentació disminueix un 7% i la resta un 12,4%. El mes de febrer, totes les comunitats autònomes presenten taxes anuals negatives de vendes minoristes.
El mes de febrer, el preu de la llet no va pujar. Els ramaders van percebre 33,7 cèntims per litre, igual que al mes de gener.
Les vendes disminueixen més del 20% respecte de la campanya anterior.
Europa
Durant el mes de febrer, el comerç al detall baixa un 0,3% si el comparem amb dades de gener de 2013. Les dades comparatives interanuals marquen majors descensos a Espanya (-9,7%) i Portugal (-5,3%), mentre que Luxemburg mostra el major increment amb un (+17,3%).
Amunt

No hay comentarios: