miércoles, 3 de abril de 2013


# 53
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Dijous, 28 de març de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies ICAEN

L'Ajuntament de Sabadell ha editat un material divulgatiu sobre la factura elèctrica amb continguts interessants per poder estalviar energia i diners a nivell domèstic.
Actualització de l'evolució dels principals indicadors de l'energia a Catalunya
El canvi d’horari facilita la reducció de la despesa energètica derivada de la il·luminació artificial, ja que adequa la franja horària a les hores de llum natural. El 90% de l’estalvi que genera aquesta mesura es concentra en les llars on el pes de la il·luminació sobre el conjunt del consum energètic és d’aproximadament el 7% del total. El canvi horari permet reduir fins a un 10,3% la despesa d’energia en l’enllumenat domèstic, de manera que l’estalvi per llar se situa entre els 11 i els 12 euros.
El programa impulsa la presència d'empreses catalanes a Xile a través de l'intercanvi d'experiències i tecnologies així com la recerca i desenvolupament conjunt en l'àmbit del medi ambient i l'eficiència energètica.
El Cluster d'Eficiència Energètica de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona promouran i organitzaran activitats de formació i jornades de difusió sobre les smart cities, les smart grids i les energies renovables, entre d'altres.
Es publica l'anunci de licitació per al servei de millora de l'eficiència energètica i de manteniment del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès. El termini de presentació d'ofertes finalitza el 10 de maig.
L'objectiu de la col·laboració és intercanviar informació tecnològica, formar enginyers i cooperar tècnicament al projecte Zèfir.
L'Institut Català d'Energia dóna suport al projecte valorat en 2.35 milions d'euros, inversió que aportarà l'adjudicatari i recuperarà a través dels estalvis que obtingui la instal·lació.
Es convoca la Taula de la biomassa forestal i agrícola per cercar alternatives en l’àmbit forestal, agroindustrial i turístic per desenvolupar la nova estratègia de la biomassa dins del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 (PECAC).
Es publica l'anunci de licitació per al servei de millora de l'eficiència energètica i el seu corresponent manteniment integral en l'edifici de l'Arxiu Nacional de Catalunya. El termini de presentació d'ofertes finalitza el 15 d'abril.
A més de l'àrea d'exposició, les visites i les demostracions pràctiques, durant la 2a. Fira de Biomassa Forestal de Catalunya també es van realitzar dues jornades: una sobre la biomassa a Catalunya i una altra de caire internacional.
Amunt
 

:: Publicacions

La publicació recull els avantatges del vehicle elèctric, les tipologies existents actualment al mercat, com funcionen els punts de recàrrega per aquests tipus de vehicles, així com el temps i costos necessaris per a realitzar la càrrega elèctrica.
Amunt
 

:: Agenda d'activitats

Aquesta jornada vol donar a conèixer les diferents eines i serveis de què disposa la Generalitat de Catalunya per tal de fomentar actuacions en el marc de l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables en els centres logístics de Catalunya.
La Fira Sabadell, l'Ajuntament de Sabadell i la consultoria tecnològica IDP, comptant amb la col·laboració de més de 30 empreses i institucions, entre elles Telefonica, JC Decaux, Philips, Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya (Institut Català d'Energia) i la Diputació de Barcelona, organitzen aquest congrés amb l'objectiu de que esdevingui un punt de trobada del sector smart city amb àmplia presència d'empreses tecnològiques, institucions i universitats nacionals i internacionals.
Una de les eines reconegudes pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme per a la certificació energètica d'edificis existents és CE3X, que ha estat desenvolupada per Cener i Efinova. Els desenvolupadors de l'eina organtizen aquest curs de 12 hores de durada amb l'objectiu d'oferir a l'alumne el coneixement teòric i pràctic suficient per dur a terme el procés de certificació energètica d'edificis existents CE3X i facilitar el desenvolupament de la seva carrera professional en aquest àmbit.
El Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) organitza un doble curs sobre sobre eficiència energètica en l'edificació i certificació energètica d'edificis existents per preparar aquells professionals interessats en guanyar competències en aquest camp.
La jornada, organitzada per l'Open Energy Institute, comptarà amb la participació de l'ICAEN i tindrà una vessant molt pràctica per a assolir l'objectiu de fomentar el networking entre els professionals del sector de l'eficiència energètica i les smart cities i estimular així l'economia intel·ligent.
L'energia és una de les prioritats de la Unió Europea, degut principalment al canvi climàtic, l'ús continuat i a gran escala de combustibles fòssils no renovables i la necessitat d'augmentar la seguretat d'abastiment energètic. Una de les respostes a aquestes qüestions és l'increment de l'eficiència energètica.
L'Asociación Electrotècnica Española organitza aquest curs sobre la nova ISO 50.001 per tal de proporcionar els coneixements necessaris als gestors d'edificis i indústries per a la implementació de la norma i que ha de permetre millorar-ne la gestió energètica.
Aquesta jornada té per objectiu mostrar les possibilitats que existeixen per millorar l'eficiència energètica dels allotjaments turístics com poden ser l'ús de les energies renovables, canvis en l'enllumenat i tancaments; així com els certificats d'eficiència energètica dels edificis i les empreses de serveis energètics que poden ajudar a reduir la despesa energètica als diferents allotjaments turístics.
Amunt

No hay comentarios: