miércoles, 3 de abril de 2013


# 61
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 02 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El Govern va aprovar el Projecte de llei de modificació de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya, amb l’objectiu d’incrementar la informació i les garanties dels consumidors en la contractació de crèdits o préstecs hipotecaris, per donar resposta a l’augment de la taxa d’execucions hipotecàries, especialment en l’adquisició de l’habitatge habitual.

La reforma implica una regulació del contingut de la publicitat del producte per evitar la publicitat enganyosa; amplia la informació precontractual que es lliura al consumidor i inclou el deure d’entitats i notaris de fer comprensibles les implicacions econòmiques i jurídiques de la transacció i les conseqüències en cas d’impagament. A més, la reforma fixa un interès de demora màxim que no pot superar en 2,5 vegades l’interès legal del diner. Qualsevol clàusula que inclogui un tipus superior es considerarà abusiva.

Més informació
El Govern va aprovar la signatura d’un acord de col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial i el Consell de Procuradors dels Tribunals de Catalunya perquè els procuradors puguin aportar i consultar la documentació no processal a través de l’aplicació informàtica e-Transnet. Aquesta aplicació és un sistema web de gestió de documents no processals desenvolupat pel Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, que es va implantar com a experiència pilot al Jutjat Mercantil de Tarragona el febrer de 2012. Ara s’anirà implementant de manera gradual a la resta d’òrgans i oficines judicials de Catalunya.

Més informació
Els interns del taller de confecció que l’empresa pública del Departament de Justícia Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) gestiona al Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona confeccionaran les carmanyoles isotèrmiques que l’empresa reusenca Valira, especialitzada en accessoris per al transport d’aliments, elaborava fins ara a la Xina. El retorn de la producció a Catalunya permetrà als interns formar-se i adquirir experiència en l’àmbit de la confecció tèxtil industrial amb l’objectiu de multiplicar les seves possibilitats de reinserció en el futur.

Més informació
El Departament de Justícia i l’Obra Social de La Caixa han acordat donar continuïtat a la col·laboració en l’àmbit de l’atenció a les víctimes de violència de gènere i incrementar els programes que es posen a disposició de les dones que han viscut una situació de violència, per tal d’afavorir el seu procés de recuperació al llarg d’aquest any. Aquesta ampliació en la col·laboració de totes dues institucions, que va començar l’any 2009, s’ha formalitzat a través d’una pròrroga del conveni, que han signat el conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, acompanyat del director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Santiago Ballester, va visitar l’Institut Guttmann, on es va reunir amb representants del Patronat, com ara el seu president, Francesc Homs; amb el director gerent de l’Institut, Josep M. Ramírez, i amb el quart tinent d’alcalde de l’àmbit de les persones i regidor d’Educació, Esports i Joventut de Badalona, Juan Fernández.

Durant la reunió amb els representants del Patronat, lligat essencialment a la societat civil catalana, el conseller es va interessar per la feina que du a terme l’Institut i pels projectes previstos per a aquest any 2013. També va voler conèixer de primera mà els programes docents que impulsa i el volum de pacients que atén.

Més informació
El Govern ha aprovat les directrius i tarifes màximes que s’han d’aplicar durant l’any 2013 als encàrrecs de béns i serveis que els diferents àmbits del sector públic facin al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). La nova tarifació dels productes respon, d’una banda, a l’ampliació d’alguns dels serveis en àmbits com el sector tèxtil o de mobiliari de fusteria i, de l’altra, a la seva adequació a la realitat del mercat. Amb tot, la majoria de productes mantenen les tarifes vigents durant l’any anterior.

Més informació
La Direcció General de Serveis Penitenciaris ha accelerat els tràmits de gestió per reforçar el repartiment dels lots higiènics, coincidint amb el debat obert en la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya sobre l’estat actual d’aquest repartiment d’articles de neteja i higiene personal entre els interns.

En aquest sentit, la Direcció General de Serveis Penitenciaris va arribar a un acord amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per al subministrament de 1.500 lots als centres penitenciaris Brians 2, Homes de Barcelona (Model) i Tarragona.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el Cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’Actualitat, ofereix la conferència «TIC en l’Administració de justícia», a càrrec d’Iñaki Vicuña de Nicolás, director del Centre de Documentació Judicial (CENDOJ) del Consell General del Poder Judicial, i de F. Xavier Fabregat Vera, director general de Modernització de l’Administració de Justícia del Departament de Justícia.

La conferència es durà a terme el 17 d’abril, de 17 a 19 h, i es pot fer la inscripció en línia fins al 14 d’abril.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: