martes, 23 de abril de 2013



# 95
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 22 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Departament de Benestar Social i Família participa a la 21a Conferència Europea de Serveis Socials
La 21a Conferència Europea de Serveis Socials, organitzada per l’European Social Network, tindrà lloc a Dublín del 17 al 19 de juny. Sota el títol “Transformar vides. Reformar els serveis per una societat en evolució”, la conferència plantejarà els reptes dels serveis socials en el context més ampli del canvi social, demogràfic i econòmic. El Departament de Benestar Social i Família hi participarà amb el taller “Experiències d’atenció integrada i de coordinació entre la xarxa sanitària i la xarxa social”.
La Generalitat de Catalunya ha aprovat recentment dues iniciatives per atendre situacions de violència masclista. Es tracta, d'una banda, d'un conveni per coordinar serveis d’actuació en l’atenció psicosocial d’emergència a Barcelona i, de l'altra, d'un protocol per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació de Lleida. Ambdues accions mostren la voluntat del Govern, amb l'Institut Català de les Dones al capdavant, de lluitar contra aquest tipus de violència i d'oferir tots els recursos possibles tant a les víctimes com als professionals que les atenen.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Dossier de novetats de Sant Jordi 2013
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat al seu portal un recull variat d’assajos, guies, novel·les i còmics de temàtica social que podeu trobar aquests dies a les diferents llibreries catalanes. El dossier es complementa amb una selecció de recursos web relacionats amb aquesta diada i el món del llibre en català.
Conferència "Com comunicar-nos de forma accessible per Internet"
El proper 9 de maig, DIXIT organitza una conferència per donar a conèixer les bases de l'accessibilitat web. L’experta Mireia Ribera parlarà de les barreres i dificultats en l’ús d’un lloc web per a persones grans, immigrants o amb diversitat funcional i de com han de ser les pàgines web i els documents digitals perquè tots els usuaris hi puguin accedir.
Presentació de l’Informe sobre l'Homofòbia a Catalunya 2011-2012
DIXIT acollirà la presentació de l’Informe sobre l'homofòbia a Catalunya 2011-2012 elaborat pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). L'acte, que tindrà lloc el 16 de maig de 2013, anirà a càrrec d’Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori Contra L'Homofòbia, i serà presentat per Jordi Budó, cap de l’Àrea per a la igualtat de tracte i no-discriminació de persones Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB) del Departament de Benestar Social i Família.
Amunt
 

:: Agenda

Jornada organitzada per l'Oficina de la Gent Gran Activa i el Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família per impulsar l’atenció de professionals i de la societat en general per fer un abordatge a tots els nivells en matèria de maltractament a la gent gran. Aquesta sessió, que forma part de les actuacions per a la implementació del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, tindrà lloc el 17 de maig a Manresa.
Xerrada "El meu fill no para quiet i treu males notes! És un nen hiperactiu?"
Xerrada centrada en les dificultats d’aprenentatge que poden estar associades a determinats comportaments i trastorns dels infants. La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena organitza aquesta xerrada amb la voluntat d'oferir eines, des d'una vessant psicopedagògica, per ajudar els infants a millorar les capacitats i habilitats associades amb els aprenentatges i el rendiment escolar. L'acte tindrà lloc el 30 d’abril a Mataró.
IV Jornades Cultura de Mediació "El compromís de la mediació en temps de crisi"
Jornades organitzades per l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona amb l'objectiu d'aportar reflexions i eines per veure la crisi com una oportunitat per a la millora de les relacions entre les persones. Les jornades, que tindran lloc els dies 16 i 17 de maig a Barcelona, constaran de diferents ponències i taules rodones que fomentaran la reflexió i la discussió dels professionals que hi participin.
Congrés de Psiquiatria Infantil "Cervell, criança i desenvolupament emocional en nens i adolescents"
58è Congrés de l'Associació Espanyola de psiquiatria de l'Infant i l'Adolescent (AEPNyA) que serveix de punt de trobada, fòrum de debat professional, de recerca i d'intercanvi per a professionals de la salut mental infantil i adolescent. Enguany, el congrés tindrà lloc a Granada del 16 al 18 de maig.
Jornada "WAIS-IV: Teoria i ús general. Discapacitat intel·lectual i altres grups clínics"
Jornada organitzada per la Fundació Villablanca adreçada a professionals que facin ús de les proves WAIS. L'objectiu és conèixer l'última actualització realitzada de l'Escala de Wechsler (WAIS IV) i la seva aplicació en població amb discapacitat intel·lectual i altres poblacions clíniques com la depressió, la demència o el traumatisme craneoencefàlic. La jornada tindrà lloc a Reus del 27 al 28 de maig.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 2 de maig de 2013
Organitza: Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Termini: 2 de maig de 2013
Organitza: Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Termini: 8 de maig de 2013
Organitza: Obra Social "la Caixa"
Termini: 31 de maig de 2013
Organitza: ONGD Jóvenes y Desarrollo
Termini: 31 d'agost de 2013
Organitza: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC),Grup de Recerca en Educació Social (GRES), Departament de Benestar Social i Família, Diputació de Barcelona i Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat
Amunt
 

:: Formació

Formació que forma part de les actuacions per a la implementació del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans. Els objectius són proporcionar elements bàsics i necessaris per iniciar-se en la comprensió del fenomen dels maltractaments a les persones grans i donar a conèixer habilitats per intervenir en aquestes situacions.

Data i lloc: 27 de maig i 3, 10 i 17 de juny de 2013 a Vic
Organitza: Oficina de la Gent Gran Activa i Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Seminari adreçat a professionals que, treballant en el camp de la infància i adolescència, vulguin sumar coneixements sobre la pròpia escolta com a professional. Té com a finalitat apropar i donar a conèixer l'artteràpia i la seva metodologia de treball en la recerca del potencial de cada participant.

Data i lloc: 28 i 30 de maig i 4 de juny de 2013 a Tarragona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Els problemes generats per l'actual context socioeconòmic requereixen solucions i respostes que sovint tenen a veure amb noves formes de comunicació i cooperació entre els actors implicats. Aquest curs introduirà les millors eines per incloure els diferents actors en el disseny de polítiques i accions socials, i facilitar així la recerca de noves solucions. S'estudiaran pràctiques relacionades amb el Design Thinking, processos de Co-Creació, o els Living Labs, entre d'altres.

Data i lloc: del 28 de maig al 4 de juny de 2013 a Barcelona
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Curs concebut per facilitar eines de promoció de la salut sexual als i les professionals que intervenen en l'educació de persones amb discapacitat intel·lectual. El curs pretén dotar d’instruments pràctics per tal d’incorporar a l'activitat educativa missatges que promoguin una sexualitat saludable que capaciti les persones per la millora de la gestió dels riscos associats: la infecció per virus de la immunodeficiència humana (VIH), altres infeccions de transmissió sexual (ITS) i els embarassos no planificats.

Data i lloc: 27 de juny i 1, 4, 8 i 11 de juliol de 2013 a Barcelona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Recerca i immigració V
Novè número de la col·lecció Ciutadania i Immigració, editat per la Direcció General per a la Immigració, que analitza mitjançant diferents articles de recerca la integració dels fills i filles de la immigració, especialment en l’etapa formativa obligatòria i postobligatòria.

Recerca i immigració V. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2013. 142 p. (Ciutadania i Immigració; 9)

Exemplar consultable als centres DIXIT
L'artesania de la comunicació: diàleg, escolta i llenguatge a l'etapa 0-6
Llibre que aporta una nova mirada a com entendre i abordar la comunicació i el llenguatge en l’etapa dels 0-6 anys. L’enfocament de la publicació neix de la pràctica educativa i terapèutica i cap a ella s’adreça, és per això que ofereix informació, reflexió i recursos pràctics.

Ferrer Serrahima, Isabel. L'artesania de la comunicació: diàleg, escolta i llenguatge a l'etapa 0-6. Barcelona: Graó, 2012. 147 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Eines per preveure el teu futur: materials útils per a trans, lesbianes, gais i bisexuals
Document que aporta informació sobre els recursos necessaris per afrontar situacions de vulnerabilitat i dependència des d’una perspectiva LGBT.

Eines per preveure el teu futur: materials útils per a trans, lesbianes, gais i bisexuals. Barcelona: Fundació Enllaç, DL 2012. 119 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Medición de pobreza infantil: nuevas tablas clasificatorias de la pobreza infantil en los países ricos del mundo
Informe que recull les dades més recents comparables a nivell internacional sobre privació infantil i pobresa infantil relativa. Ofereix, per tant, informació actual sobre la pobresa infantil a les nacions més riques del món.

Medición de pobreza infantil: nuevas tablas clasificatorias de la pobreza infantil en los países ricos del mundo. Florencia: Centro de Investigaciones Innocenti de UNICEF, 2012. 36 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Cercador de normativa de gènere
Base de dades gratuïta i en línia amb més de 1.200 disposicions normatives de gènere. Aquest cercador fa especial atenció a la normativa catalana que regula i desenvolupa els drets de les dones, facilita la consulta de la normativa espanyola i la generada per les institucions comunitàries en aquest camp. L'eina ha estat elaborada per l’equip de juristes de l’Institut Català de les Dones.
Amunt

No hay comentarios: