jueves, 11 de abril de 2013


# 94
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 10 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern inicia la tramitació de l'avantprojecte de llei marc de la protecció social de Catalunya
Aquesta llei marc de la protecció social de Catalunya tindrà com a principal objectiu definir els principis bàsics que han de regir les polítiques de protecció social per tal de:

• Protegir i preservar el model català d'estat del benestar amb la finalitat de mantenir la cohesió social.
• Promoure una política d'inclusió social estratègica, integral i avançada que sigui capaç de fer front i donar resposta a les noves problemàtiques socials de caràcter divers sorgides en l'actual context de crisi econòmica i que afecten una part substancial de la ciutadania.
Eurostat, l'oficina europea d’estadística, ha elaborat un informe que posa especial èmfasi en certs factors que incideixen sobre la pobresa infantil, com la composició de les llars o la situació laboral dels pares. L'estudi destaca que gairebé un de cada dos nens amb pares que presenten un baix nivell formatiu es troben en risc de pobresa a la Unió Europea, així com gairebé un de cada tres infants d'origen immigratori.
Benestar Social i Família ofereix 155 tallers formatius gratuïts arreu de Catalunya dins del programa "Créixer en Família"
La Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família ha programat per aquest 2013 fins a un total de 155 tallers formatius gratuïts arreu de Catalunya dins del programa de suport a pares i mares "Créixer en Família". En concret, des del mes de març i fins a finals d’any hi ha planificats tallers a un centenar de municipis catalans. Per demarcacions, Barcelona i la seva àrea metropolitana sumen 53 tallers, la Catalunya central 25, el Camp de Tarragona 17, Lleida 20, Girona 30 i les Terres de l’Ebre 10. L’objectiu és orientar, reforçar i dotar d’eines als pares i mares en l’educació dels seus fills i filles.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

L'educació dels fills és el tema del nou dossier temàtic de DIXIT
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de monografies, articles, institucions, recursos web i normativa per aprofundir en l’educació dels fills. Els recursos web són de caire divulgatiu i s'adrecen a persones que intervenen en l’educació d’infants i adolescents. També inclou una sèrie d’institucions vinculades a l’educació, tant des de l’àmbit familiar com de l’escolar. Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.
Amunt
 

:: Agenda

VI Cicle de conferències Josep Egozcue "Ètica de la cura"
Cita anual de la Fundació Víctor Grífols i Lucas amb experts internacionals en bioètica. Enguany, la professional convidada serà Carol Gilligan, professora d’Humanitats i Psicologia Aplicada de la Universitat de Nova York qui, mitjançant dues conferències, donarà a conèixer la seva visió i expertesa sobre el dany moral i l'ètica de la cura i l'ètica feminista de la cura. El cicle tindrà lloc els dies 17 i 18 d’abril de 2013 a Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona ha organitzat tres jornades en les quals experts internacionals d'arreu del món expliquen les seves propostes i programes per abordar els reptes socials de Barcelona. La segona d'aquestes jornades està programada pel dia 22 d'abril i s'exposaran experiències d'èxit sobre com millorar la inserció laboral de persones amb discapacitat. La primera jornada va tenir lloc el 19 de març i la darrera tindrà lloc el 14 de maig de 2013.
Jornada "Violència en la parella i la família"
Jornada d'estudi que cada any organitza l'Institut Universitari de Salut Mental de la Fundació Vidal i Barraquer de la Universitat Ramon Llull. S'adreça a professionals i terapeutes que treballen amb parelles i famílies interessats en aprofundir en la gènesi de la violència del grup familiar i en el seu tractament. Es presentaran situacions de violència en la parella i també situacions clíniques de violència entre pares i fills. L'activitat tindrà lloc el 27 d'abril de 2013 a Barcelona.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 25 d'abril de 2013
Organitza: Fundació Telefònica amb la col·laboració de Movistar
Termini: 31 de maig de 2013
Organitza: Fundació La Vinya
Termini: 31 de maig de 2013
Organitza: Fundació Víctor Grífols i Lucas
Termini: 27 de setembre de 2013
Organitza: Fundació Agrupació
Amunt
 

:: Normativa

Amunt
 

:: Formació

Es tracta d'un paquet formatiu en línia de 30 hores de durada pensat per a persones i professionals interessats en la creació i gestió d'associacions. Amb un sentit de l'associacionisme, es treballaran temes com els elements planificadors, el pla de màrqueting o el pla de finançament.

Data i lloc: del 15 de maig al 15 de juliol de 2013 en línia
Organitza: Fundació Pere Tarrés
Formació adreçada a totes aquelles persones que vulguin comptar amb eines per a la intervenció social amb persones amb dependència de l’alcohol. El curs tracta, en tres sessions diferents, des de les causes d’aquesta addicció, fins a la detecció i el tractament. Per a més informació, contactar amb l’Associació Rauxa per telèfon (93 415 62 98) o correu electrònic (asrauxa@rauxa.org).

Data i lloc: 19, 20 i 27 d’abril de 2013 a Barcelona
Organitza: Associació Rauxa
Amunt
 

:: Lectures recomanades

La intervenció social en la malaltia crònica infantil
Resultat d’una recerca d’informació per part de cinc treballadors socials amb l’objectiu d’elaborar una eina de treball per professionals que duen a terme la intervenció social amb els pacients i llurs famílies que pateixen una malaltia crònica.

Claramonte Fuster, M. Àngels... [et al.]. La intervenció social en la malaltia crònica infantil. [Barcelona]: Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, [2012]. 80 p. (Monogràfic; 7).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Volunteering infrastructure
Publicació que inclou una sèrie de recomanacions i material de suport per a persones voluntàries, així com per a les organitzacions de voluntaris. El document conté un capítol per a cadascun dels estats membres de la unió europea.

Volunteering infrastructure. Luxembourg: European Volunteer Centre, 2012. 439 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Inmigración e interculturalidad en la ciudad: principios, ámbitos y condiciones para una acción comunitaria intercultural en perspectiva europea
Llibre que tracta sobre la gestió de la diversitat cultural en el context d’una acció comunitària des d’un model intercultural.

Essomba, Miquel Àngel. Inmigración e interculturalidad en la ciudad: principios, ámbitos y condiciones para una acción comunitaria intercultural en perspectiva europea. Barcelona: Graó, 2012. 160 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
La justicia española frente al abuso sexual infantil en el entorno familiar: un análisis de casos a la luz de los estándares internacionales de derechos humanos
Investigació que analitza l’origen i l’abast dels principals obstacles que dificulten l’accés a les presumptes víctimes dels delictes d’abús sexual infantil, a una adequada protecció i a la tutela judicial efectiva.

La justicia española frente al abuso sexual infantil en el entorno familiar: un análisis de casos a la luz de los estándares internacionales de derechos humanos. Madrid: Save the Children, 2012. 50 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Museu virtual del Poble Gitano a Catalunya
El Museu virtual del Poble Gitano a Catalunya estrena un nou disseny. Creat en el marc del Pla Integral del Poble Gitano, aquest projecte web té entre els seus objectius principals el de promoure la cultura gitana i acostar-la al conjunt de la societat aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació. S'hi poden trobar articles sobre la història del poble gitano, la seva llengua, el paper de gitanes i gitanos en el món de l’art o recursos audiovisuals sobre la matèria.
Amunt

No hay comentarios: