miércoles, 17 de abril de 2013


# 62
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 16 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, en el marc del Fòrum Nova Economia, va pronunciar la conferència «La justícia, eina de cohesió social» durant la qual va anunciar que celebraria una reunió amb els col·legis professionals per unificar criteris i accions de resposta a l’Avantprojecte de llei que prepara el Govern de l’Estat sobre serveis professionals.

Entre altres qüestions, Germà Gordó també va anunciar que donaria suport a la moció parlamentària d’impulsar un grup de treball interdepartamental amb altres conselleries per abordar solucions a les greus conseqüències derivades de les execucions hipotecàries i els desnonaments. Finalment, va manifestar que el dret a la consulta és possible i que cal treballar la via del diàleg perquè no acabi al Tribunal Constitucional.

Més informació
El conseller de Justícia, en el marc de l'acte de commemoració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort organitzada pel Col·legi d’Advocats de Girona, va ratificar la posició de l’Executiu català de mantenir-se ferm en la defensa del model de col·legis professionals de Catalunya, davant l’Avantprojecte de llei que prepara el Govern de l’Estat, i va afirmar que no es pot permetre que el Govern espanyol provi d’imposar una legislació artificial i que cal defensar el sistema de col·legiació català fins al final.

Més informació
El conseller de Justícia va recordar al Parlament, en resposta a una interpel·lació parlamentària sobre la posició del Govern davant els efectes de la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea relativa a les clàusules abusives en el contracte hipotecari, que el Govern de la Generalitat ja ha pres mesures per pal·liar les conseqüències de les execucions hipotecàries i els desnonaments i va asseverar que, en aquests casos, «el Govern no restarà d’esquenes». Al mateix temps, va fer una valoració positiva de la Sentència del Tribunal Europeu del passat 14 de març.

Més informació
Durant la visita que va fer a Tarragona, el conseller de Justícia va anunciar que el Centre Penitenciari Mas d’Enric al Catllar s’inclourà en la primera fase del Pla d’equipaments penitenciaris 2013-2020, que s’està elaborant, amb l’objectiu de posar-lo en marxa en el curs d’aquesta legislatura.

El conseller va anunciar també que la Ciutat de la Justícia de Tarragona s’inclourà en el Pla d’equipaments judicials 2013-2020, tot i reconèixer que l’actual context de les finances públiques no permet concretar quan se n’iniciarà la construcció.

Més informació
El Departament de Justícia ha finalitzat el Projecte d’integració d’informació entre les aplicacions de la Fiscalia General de l’Estat i de la Fiscalia de Catalunya, després d’una feina molt complexa que ha durat 18 mesos. L’objectiu d’aquest sistema d’integració és l’enviament telemàtic de les dades d’assumptes penals tractats per la Fiscalia de Catalunya, de manera que es dóna visibilitat per poder consultar les dades des de la Fiscalia General de l’Estat i, actualment, permet consultar més de 2.200.000 assumptes penals.

Amb aquest nou procediment, la Fiscalia de Catalunya ha quedat integrada en el Sistema de la Fiscalia General de l’Estat.

Més informació
El DOGC núm. 6354, de 12 d’abril, va publicar l’edicte pel qual se sotmet a informació pública l’Avantprojecte de llei de modificació del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals.

Amb aquest Avantprojecte es vol solucionar gran part dels problemes que han sorgit en aplicar-se el llibre cinquè i corregir les imprecisions, disfuncions i contrasentits que s’hi han detectat. Al mateix temps, aquestes modificacions es volen harmonitzar i coordinar amb la resta de normes del mateix llibre cinquè i de la resta de llibres del Codi civil aprovats amb posterioritat.

Les al·legacions a l’Avantprojecte es poden presentar fins al 30 d’abril.

Més informació
Deu metges forenses de la Divisió de Barcelona Sud de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i observadors del mateix Institut van participar, dins del Grup de Medicina Legal i Forense, conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, en el simulacre d’accident amb múltiples víctimes, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil, que es va dur a terme a l’Aeroport de Barcelona. Els metges es van desplaçar fins al lloc del simulacre per fer l’aixecament dels suposats cadàvers i obtenir-ne dades ante mortem a través dels familiars.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el cicle de conferències sobre criminologia i execució penal Espais d’Actualitat, ofereix la conferència «Política legislativa penal versus política penitenciària», a càrrec de José Luis Díez Ripollés, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Màlaga.

La conferència es durà a terme el 30 d’abril, de 16.30 a 18 h, i es pot fer lainscripció en línia fins al 28 d’abril.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: