jueves, 11 de abril de 2013


# 67
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 10 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Normativa

Cercador de normativa de gènere
L’Institut Català de les Dones posa a disposició de la ciutadania una base de dades que facilita la recerca i el coneixement de la normativa referent als drets de les dones. El nou cercador destaca per fer molt accessible a tothom més de 1.200 disposicions normatives en aquest camp i fa especial atenció a la normativa catalana que regula i desenvolupa els drets de les dones. També facilita la consulta de la normativa espanyola i la generada per les institucions comunitàries en aquest camp, així com les disposicions emeses per organismes internacionals en relació a les dones, entre les quals destaquen les resolucions de les Nacions Unides.
Amunt
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
La consellera Munté va traslladar el més sentit condol a la mare i a la família de la víctima i es va mostrar consternada per aquest tràgic succés. Munté va assegurar que des del Govern “no escatimarem esforços i farem tot el que estigui al nostre abast per evitar que crims com el que presumptament ha succeït no es tornin a produir” i va afirmar que la mare de la nena “té el suport de tota la societat catalana, que li fa costat en uns moments tan difícils com els que ara està vivint”.
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, va condemnar l’homicidi d’una dona a Reus presumptament a mans de la seva exparella i va expressar el seu sentit condol a la família de la víctima. Segons Montse Gatell “el repte que tenim és eradicar totalment la violència masclista i estem treballant per dotar la societat de tots els mecanismes i les eines necessàries per prevenir aquesta violència i evitar els fets de violència més extrema”.
Aquesta col·laboració es canalitza a través del programa "Violència. Tolerància zero", de l’Obra Social "la Caixa", per a dones víctimes de violència masclista. Al llarg de 2012 s'hi ha derivat 237 dones, 175 més que durant el 2011. Per aquest any l’Acord estableix que les oficines d’atenció a la víctima del delicte que el Departament de Justícia té per tot el territori iniciïn les derivacions a dos nous programes adreçats a dones migrades i dones amb discapacitat que hagin patit violència masclista.
Amunt
 

:: CNDC

Sessió plenària del Consell Nacional de Dones de Catalunya
La consellera va aprofitar la reunió plenària del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) per reiterar el compromís del Govern de tirar endavant la Llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes. En aquest sentit, Munté va recordar que aquesta Llei és prioritària perquè dóna resposta a una reivindicació ciutadana i que cal impulsar-la amb la màxima celeritat. El CNDC és l'òrgan participatiu i consultiu de l'Institut Català de les Dones i en formen part prop de 400 entitats d'arreu del país.
Amunt
 

:: Recerca

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va lliurar el Premi Reginó de foment de la recerca a l'ensenyament secundari sobre temes de gènere
Enguany han optat al premi Reginó un total de 22 projectes. El millor treball de recerca ha estat per “Me’n contes un altre, iaia?” de Júlia Agudo Reverter, alumna de l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar. El treball analitza el paper de la dona en els contes que la gent gran d’Alcanar explica de manera oral, la seva funció moralitzant, així com la seva pervivència i coneixement entre la població de 12 a 18 anys del municipi. L'Institut El Cairat d'Esparreguera ha estat premiat per haver promogut els treballs i l'interès sobre temes de gènere i de les dones.
Amunt
 

:: Formació

Institut de Formació Política per a Dones
El 29 d'abril i el 6 de maig tindrà lloc el curs "Habilitats directives per a la praxis política", adreçat a les càrrecs electes de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, que ofereix l'Institut de Formació Política per a Dones dins el Mòdul "Lideratge femení per a la pràctica política" de la seva proposta formativa. Les càrrecs electes de la demarcació de Barcelona poden accedir al curs a través de la Diputació de Barcelona.
Amunt
 

:: Territori

Seminari de Dones Emprenedores de Catalunya a Montesquiu
45 empresàries agràries provinents de més de 15 comarques catalanes van participar en la cinquena edició del Seminari de Dones Rurals Emprenedores de Catalunya. En el transcurs de les jornades s’han treballat diferents habilitats directives i s'ha analitzat com portar la gestió econòmica del negoci. La coordinadora territorial del l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va presentar al grup d’empresàries el “Pla Estratègic de Polítiques de Dones 2012-2015” del Govern de la Generalitat.
Inauguració de l’exposició col·lectiva “Mans de dona del Ripollès”
La sala Abat Senjust de Ripoll va acollir la inauguració de l’exposició col·lectiva “Mans de dona del Ripollès”, durant el transcurs de la qual es va fer l’entrega dels premis del Primer Concurs de Fotografia “Mirada Femenina”, que té com a finalitat promoure la visibilització de les dones en tots els àmbits de la vida. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les dones a Girona, Fina Surina, va participar a l'acte i va explicar les polítiques de dones que impulsa el Govern de la Generalitat.
Jornada "Dona, empresa i ocupació" a Balaguer
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal de la Noguera i l'Ajuntament de Balaguer van organitzar la jornada "Dona, empresa i ocupació", que va tenir lloc al Centre d’Empreses Innovadores (CEI) de Balaguer amb l'objectiu de positivar la imatge de la dona en el món empresarial, fent visibles diferents models de dones empresàries, emprenedores, directives i executives de la comarca de la Noguera. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, va participar a la inauguració de la jornada.
El Servei d'Informació Atenció a les Dones del Priorat presenta el servei d'itinerància a diferents municipis de la comarca
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Priorat va donar a conèixer la itinerància dels seus serveis a diferents municipis de la comarca, que permet acostar l'atenció a les dones dels pobles de l'extensa comarca del Priorat. En les presentacions, que es van fer a Cornudella del Montsant, Ulldemolins, La Morera del Montsant, i Poboleda, es va informar les dones i les entitats de dones dels recursos que ofereix el SIAD. Hi va participar la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Lídia Bargas.
Reunió de l'Assemblea Territorial de Dones a les Terres de l’Ebre
L'Assemblea va aplegar una quarantena de dones representants de 15 associacions de dones de la demarcació. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, va explicar la informació que s'ha tractat en les darreres reunions del Consell Nacional de Dones de Catalunya i les associacions de dones de Ginestar i BIDA van explicar els projectes de les seves respectives entitats a la resta d’associacions. Aquesta dinàmica de funcionament permet incentivar el treball en xarxa.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Dones del carrer: canvi urbanístic i treball sexual a Barcelona (2005-2009)
Eva Sirvent Ivorra i Jordi Carreras Gutiérrez. Dones del carrer: canvi urbanístic i treball sexual a Barcelona (2005-2009). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2012
La presència històrica de la prostitució femenina al barri vell de Barcelona s’enfronta a dues grans amenaces per a la seva pervivència: la reforma urbanística i les recents polítiques municipals per eliminar la prostitució de carrer. Aquesta etnografia recull el testimoni de dones immerses en un procés de canvi, hores d’ara ja culminat, durant un període concret (2005-2009) i mostra com tracten de defensar el seu mode de vida dels embats institucionals mitjançant el desplegament de tàctiques de resistència diverses.
Memorial de las españolas deportadas a Ravensbrück.
Memorial de las españolas deportadas a Ravensbrück. Barcelona: Amics de Ravensbrück, 2012
Aquest llibre reuneix les biografies de noranta dones espanyoles internades a Ravensbrück, amb la història de cadascuna d'elles abans d'arribar al camp, l'època en què van estar presoneres i la trajectòria posterior d’aquelles que van sobreviure. Entre elles es troba Neus Català, actualment l’única supervivent catalana del camp de Ravensbrück. L'obra també analitza el plantejament del règim nazi respecte a la repressió contra les dones, la diàspora després de la Guerra Civil espanyola i la vida a l'interior del camp.
Mai no he pintat àngels daurats
Eulàlia Grau. Mai no he pintat àngels daurats. Barcelona: MACBA, 2012

Aquesta obra és el catàleg de l’exposició que, amb el mateix nom, es pot veure al MACBA entre el 8 de febrer i el 26 de maig d’enguany. Els fotomuntatges d’Eulàlia Grau, que inclouen imatges dels mitjans de comunicació, denuncien la institució educativa i familiar, els estereotips de gènere, les diferències de classe, l'explotació laboral i les estructures de consolidació del poder. El catàleg reprodueix una selecció d'obres, que comenta exhaustivament en el seu text Teresa Grandas, comissària de l'exposició.
Amunt
 

:: Temes d'interès

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Monte Gatell, a la cloenda de l'acte "Dona i crisi: Parlem-ne"
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va cloure la jornada "Dona i crisi: Parlem-ne", organitzada per l'Oficina a Barcelona del Parlament Europeu, en el marc de la resolució aprovada el 12 de març sobre l'impacte de la crisi en les polítiques d'igualtat, on s'afirma que les mesures d'austeritat aprovades pels Estats membres en el context de la crisi econòmica suposen un risc per a la igualtat entre homes i dones.
El text consistirà en un marc normatiu adequat per combatre l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i també altres situacions que provoquen discriminació. Vol ser una llei àmplia, on es garanteixi que tots els col·lectius susceptibles de patir desigualtats tinguin el dret a ser tractats amb igualtat i es treballi utilitzant els mitjans i les polítiques en les quals el Govern té competència.
Cinc Mares de Soacha reben el premi ICIP Constructors de pau
La segona edició del Premi ICIP Constructors de Pau va premiar Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, María Sanabria, Melida Bermúdez i Lucero Carmona, que formen part d’un grup de mares colombianes anomenades “Madres de Soacha” que reclamen veritat, justícia i reparació. L’Institut Català Internacional per la Pau les va premiar pel coratge i exemplaritat de la seva lluita contra la impunitat i per la memòria i per la seva contribució a la creació de ciutadania i a la defensa de la justícia i de l’estat de dret.
Aquesta iniciativa pionera al sector és el resultat d'un acord signat entre l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Confederació de Comerç de Catalunya. El projecte, que compta amb el suport de Laia Sanz, pluricampiona de trial i del ral·li Dakar femení, preveu millorar la qualitat de vida de 169 dones indígenes quítxues en situació de pobresa dels districtes de Pisac, Lamay, Ollantaytambo, Coya i Urubamba, a la Vall Sagrada del Cusco, que es dediquen a l’activitat turística per diversificar els seus ingressos, principalment provinents de l’agricultura de subsistència.
L'alumnat del grau en Informació i Documentació de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB visita el Centre de documentació
La directora de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va rebre l'alumnat del grau en Informació i Documentació de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona que ha visitat el Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones en el marc de l'assignatura Avaluació i Qualitat de tercer curs. En el transcurs de la visita els i les alumnes, una vintena, van conèixer el funcionament del Centre en línies generals però des d'una perspectiva professional.
Amunt

No hay comentarios: