jueves, 18 de abril de 2013


#0283
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 18 d'abril de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
Catalunya té el  5,7% de la superfície total de vinya de transformació de l’Estat espanyol.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Les entregues de llet de vaca a centrals lleteres durant els dos primers mesos de l'any han estat lleugerament inferiors (-0,6%) a les de l'any anterior en el mateix període.
S’han actualitzat les dades mensuals de la situació dels embassaments de Catalunya.
Sis setmanes consecutives sense variació del preus de llotja i un manteniment del preu de costos fan que l'indicador ISC de la setmana 15 es mantingui constant, respecte a la setmana anterior, i per sobre de la mitjana (126,21 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius, respecte del mateix període de l'any passat, continua mantenint nivells negatius (-0,48 p.p.).
Durant el mes de gener de 2013 es mostra una evolució positiva de l'indicador ISC, respecte al mes de desembre, dels sectors de boví d'engreix (+6,11 punts percentuals (p.p.)) i del pollastre d'engreix (+60,83 p.p.) i s'observa un decreixement del conill (-8,48 p,p,) i de la llet (-7,26 p.p.). Els sectors del boví d'engreix i del pollastre d'engreix tenen valors per sobre la mitjana (103,32 p.p. i 128,69 p.p., respectivament). En canvi, el del conill i el de la llet es mantenen per sota de la mitjana (95,64 p.p. i 14,73 p.p., respectivament). Pel que fa a l'indicador ISC del mes de gener 2013 respecte al mateix període de l'any anterior, la majoria dels sectors mostren una variació anual negativa, excepte el pollastre d'engreix: boví d'engreix (-28,52 p.p.), conill (-7,77 p.p.), llet (-63,74 p.p.) i pollastre d'engreix (+21,79 p.p.).
Estabilitat general en els sectors ramaders, exceptuant el garrí (20 kg) i el conill. Tant l’un com l’altre disminueixen el preu aquesta setmana, -1 €/unitat i ,-0,10 €/kg-viu respectivament. En els sectors agrícoles: disminució global pel que fa al sector dels cereals i també per a la farina de soja 47%. Pel que fa a la fruita fresca, augmenten les cotitzacions de les peres Conference i Blanquilla i de la poma Golden, i per acabar, en fruita seca, augments de 0,10 €/kg-gra per a les tres varietats d’ametlla.
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
Les cotitzacions dels mercats de futurs de Chicago de les principals matèries primeres mostren baixades al llarg de la segona quinzena del mes de març pel que fa al blat, la soja i el blat de moro.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 15 de 2013.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
Després de Setmana Santa el mercat torna a la normalitat, amb vendes ajustades a la poca oferta que queda a les cambres frigorífiques. Les cotitzacions es mantenen estables, i destaquen els preus de la pera Conference i la poma Golden, els més elevats de les últimes campanyes. Durant el març de 2013, i com a mesura de gestió i prevenció de crisi per l'OCM de Fruites i Verdures, s'han retirat un total de 40,50 tones de poma i 38,60 tones de pera.
Les dades de consum, en milers de kg acumulats fins al mes de febrer de 2013 a les llars catalanes, mostren que el nombre total de quilos consumits és un 10% inferior a l’any passat respecte del mateix període.
Aquesta setmana 15, el preu de la pera Conference torna a augmentar respecte de la setmana passada i se situa a 0,93 €/kg. La poma Golden i la pera Blanquilla augmenten el preu per primer cop des de la setmana 7, 0,02 i 0,03 €/kg, respectivament.
La setmana 14, les peres Conference i les pomes Golden Ia >80 augmenten el preu respecte de la setmana passada; en canvi, la poma Golden Delicious Ia 70-80 el disminueix.
Aquesta setmana 15, Mercabarna augmenta considerablement tots els preus respecte de la setmana passada (0,05 €/kg el de la poma Golden, 0,10 €/kg els de la poma Gala i la pera Conference, i 0,20 €/kg el de la pera Blanquilla). Mercasevilla augmenta els preus de les peres, disminueix el de la poma Golden i manté el de la poma Gala.
La setmana 15, la pera Conference augmenta el preu 0,05 €/kg respecte de la setmana passada i les pomes vermelles americanes, 0,01 €/kg; la poma Golden el disminueix 0,01 €/kg; i la pera Blanquilla repeteix cotització amb un preu estable a 1,97 €/kg des de la setmana 12.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya, d'Europa i del món.
Catalunya
El producte interior brut harmonitzat per habitant de Catalunya l'any 2012, mesurat en paritats de poder de compra, és un 16,9% superior a la mitjana de la Unió Europea 27.
Espanya
El Ministeri d’Agricultura espanyol destina 17 milions d’euros per a danys a causa d’incendis forestals a l’estiu de 2012 en 9 comunitats, entre elles Catalunya (1.855.758 euros a municipis de l’Alt Empordà).
Europa
La producció industrial puja un 0,4% al març respecte del mes de febrer.
Món
Els lactis eleven l'índex de preus dels aliments bàsics a  més d’un 1% el mes de març d’enguany  respecte del febrer.
El comerç mantindrà nivells discrets l’any 2013, després del dèbil creixement registrat el 2012 a causa de les economies europees, que segueixen afrontant problemes.
L'estimació de la producció mundial de cereals l’any 2012 s’ha revisat a l’alça, amb quasi 3 milions de tones més en relació amb la previsió anterior. Les expectatives per al 2013 són positives sempre que les condicions agroclimàtiques no donin sorpreses de darrera hora.
Previsions a l’alça de les existències de blat i panís.
Amunt

No hay comentarios: