martes, 9 de abril de 2013

    
 Articles

El nou Pla Estratègic convertirà la Fundació TicSalut en agent clau per transformar l’assistència sanitària i social 

El Patronat de la Fundació TicSalut ha aprovat el Pla Estratègic 2013-2017, que ha de servir de full de ruta per aconseguir el canvi a la fundació. Aquest document, consensuat el passat 18 de març, ha de permetre que TicSalut es converteixi en un agent facilitador de la transformació del model assistencial de salut i social mitjançant les TIC a Catalunya. En concret, aquesta eina de treball, oberta i viva, es dirigeix a assolir els objectius TIC del Pla de Salut 2011-2015 del Departament de Salut. A més, es treballarà per posicionar Catalunya al món pel que fa a l’aplicació de solucions tecnològiques a l’àmbit salut.
 
L’Associació Europea per la Telemedicina (EHTEL) estudia l'eSalut de Catalunya com a referent internacional 

Un total de 33 representants d’EHTEL, l’Associació Europea per la Telemedicina, han fet una breu estada a Barcelona aquest mes de març per conèixer sobre el terreny els projectes TIC implementats al sistema de salut de Catalunya. L’estada s’emmarca en les visites d’estudi que EHTEL organitza bianualment a regions on es desenvolupen serveis de telemedicina d’interès amb l’objectiu d’aprendre de les experiències dels referents en aquest àmbit. De fet, la de Catalunya és la quarta visita d’estudi que es realitza, després de viatjar a Alemanya, Escòcia i Dinamarca en edicions anteriors. L’organització de l’estada ha comptat amb el suport de la Fundació TicSalut. 
 
El suport d'especialistes per videoconferència a Noruega redueix el temps de diagnòstic en l'ictus 

Existeix un marge de quatre hores i mitja després de patir un ictus per començar el tractament per recuperar el funcionament del cervell. Per tant, cal prendre ràpidament una decisió clínica, fet que pot resultar complicat pels metges de guàrdia d’hospitals petits que no compten amb especialistes. La implantació de la videoconferència entre un hospital local de Noruega i l’atenció especialitzada d’un altre centre hospitalari estalvia temps crític i millora el pronòstic de l’ictus. Aquest cas es va presentar a eTELEMED 2013, conferència internacional d’eSalut, telemedicina i medicina social, celebrada a finals de febrer a Niça (França). 

 Entrevista a la Dra. Esther Cabrera
 
Directora de l’Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCS) del TecnoCampus Mataró-Maresme
 
 Vídeo del mes
 
Dr. Francesc Garcia Cuyàs: Les TIC en l'eix de transformació del Pla de Salut. Mapa de Tendències TicSalut 2012.
 Links d'interès

Fòrum Català d’Informació i Salut - Xarxa CIS 
El Fòrum CIS és una associació de professionals que aglutina coneixement mèdic, tecnològic i de la comunicació. Els seus membres volen intercanviar, debatre i compartir experiències amb altres persones amb interessos, coneixements i motivacions comunes. Per fer-ho possible, s’ha creat la Xarxa CIS, un espai per als professionals de l’àmbit de les TIC en salut que permet la interacció i crear xarxa. A més, s'hi organitzen activitats presencials. La cita més propera és la XI Jornada del Fòrum CIS, el 18 i 19 d’abril, amb l’objectiu de donar visibilitat a projectes i iniciar un network europeu de clínics interessats en les TIC.
CIM-11: Oberta la participació en el procés de revisió de la Classificació Internacional de Malalties
Per primera vegada, els experts en salut pública, professionals sanitaris i altres agents que treballen amb diagnòstics i tractaments tenen l’oportunitat de participar en el desenvolupament de l’onzena revisió de la Classificació Internacional de Malalties (CIM-11). Aquest document, coordinat per l’àrea de Classificació Internacional de Malalties de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és una eina que estableix per a tot el món les definicions estàndards de totes les malalties i altres qüestions sanitàries. Tots els interessats poden fer comentaris i propostes i col·laborar en la traducció dels termes i definicions a altres idiomes. La publicació de la versió final de la CIM-11 està prevista per a l’any 2015.
 

Barcelona, 9-11 d'abril 2013 



Barcelona, 18-19 d'abril 2013 



Dublín, 13-15 de maig 2013 



Girona, 22-23 de maig 2013 



Barcelona, 26-28 de juny 2013 



Castres (França), 4-5 de juliol 2013 



Millora de la competitivitat de les empreses TIC catalanes 



Espai de debat per a directius i professionales 



Portal de Salut del Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona
                

No hay comentarios: