jueves, 14 de marzo de 2013



#0278
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 14 de març de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
Catalunya va ser la segona comunitat autònoma amb més despesa per càpita en alimentació l’any 2012, amb 1.668,5 euros per càpita.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Podeu consultar el nombre d'explotacions i places de bestiar de l'any 2012 en els àmbits provincial, comarcal i municipal.
Un seguit de notícies sobre bones previsions de produccions agràries i altres com la proposta de reducció de l’aportació obligatòria de biocarburants als combustibles europeus estan generant en el mercat un estat d’opinió vers la moderació dels preus dels aliments bàsics. Aquest fet s’expressa clarament en els mercats de futurs de Chicago. Així mateix, sobre previsions, l’USDA pronostica una reducció del -33% del preu del blat de moro i una reducció del -27% del preu de la soja. Si aquesta tendència es consolida, podria suposar una atenuació en les tensions de costos de la ramaderia.
S’han publicat els avanços de superfícies i produccions del mes de febrer de 2013.
En el sector porcí, mentre el preu del garrí s’ha estancat, el de l'engreix puja una setmana més. En el boví, el frisó augmenta el preu aquesta setmana. L’oví presenta un ascens generalitzat en totes les categories i el conill continua l’ascens iniciat la setmana anterior. Pel que fa als sectors agrícoles, el mercat de cereals ha estat marcat pels desacords de les diferents llotges. La fruita fresca manté les cotitzacions; en fruita seca, es tornen a animar els preus de les varietats Marcona i Llargueta d’ametlla.
L'indicador ISC de la setmana 10 torna a créixer lleugerament (0,73 p.p.) respecte de la setmana anterior a causa de l'increment de preus i el manteniment de costos, per la qual cosa l'índex continua per sobre de la mitjana dels valors (125,04 p.p.); d'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (-8,83 p.p.).
Amunt
 

:: Observatori del Sector Cunícola

Observatori del sector cunícola de Catalunya
El preu mitjà per al consumidor de les primeres 10 setmanes de l'any 2013 ha estat de 5,48 €/kg.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat l'apartat A-7, Comerç exterior de la carn de porc, de l'informe anual de l'Observatori del Porcí 2012, que detalla l’increment del 6% de les exportacions vers l’any anterior i l’obertura de mercats més enllà dels països de la Unió Europea.
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 10 de 2013.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
Aquesta setmana 10, els preus es mantenen constants respecte de la setmana passada.
Durant la setmana 9 i respecte de la setmana anterior, la poma Golden Delicious Ia 70-80 i les peres Conference augmenten el preu; la poma Golden Delicious Ia >80 el manté constant, i la pera Blanquilla Ia 55-60 el disminueix.
Aquesta setmana 10, els preus es mantenen constants respecte de la setmana passada; només Mercamadrid augmenta el preu de la pera Conference 0,04 €/kg.
La setmana 10, la pera Conference i la poma vermella, contràriament a la setmana passada, augmenten el preu 0,09 i 0,04 €/kg, respectivament; la poma Golden el continua disminuint, aquesta setmana 0,05 €/kg, i la pera Blanquilla repeteix cotització.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit d’Espanya, d’Europa i també mundial.
Espanya
La despesa en alimentació l’any 2012 baixa un 1,3% respecte de l’any 2011. Quant al consum dins la llar, destaquen la carn, el peix i fruites i verdures, que suposen un 42,7% del volum consumit.
Catalunya va liderar el creixement de les exportacions l’any 2012, i ocupa el segon lloc després de Castella-la Manxa.
Continua la tendència a la baixa en la recollida de la llet. El mes de gener disminueix un 1% respecte del mateix mes de l’any anterior, malgrat que el volum acumulat des del començament de campanya és encara superior a l’anterior campanya.
Europa
El gener de 2013, els preus industrials creixen un 0,6% si els comparem amb el mateix mes de l’any anterior. Els majors increments corresponen a Estònia (+8%), Romania (+1,9%), Lituània (+1,3%), la República Txeca i Espanya (tots dos l’1,1%).
El mes de gener d’enguany, el sacrifici d’aus va augmentar un 1% respecte del mateix mes de l’any anterior. L’any 2012, la producció avícola baixa un 1,2% respecte de l’any 2011, mentre que el consum augmenta un 1,3% en el mateix període.
Aquest informe destaca que la caiguda de la producció de pomes a França l’any 2012 ha comportat preus excepcionalment alts.
Món
Els preus es van mantenir sense canvis el febrer d’enguany.
Les primeres previsions per a la collita de blat de 2013 apunten a un increment de producció de 690 milions de tones, un 4,3% més que l’any 2012; això representaria la segona collita rècord de la història. La collita de blat de 2012 s’estima un 2% per sota del nivell rècord de l’any anterior (2011).
Per al blat, s’observen bones perspectives de producció i caiguda de preus internacionals. Els estocs finals es troben per sobre dels esperats, però es redueixen les expectatives de blat de moro, tant en collita com en estocs finals.
La producció espanyola d’oli en la campanya 2012/13 ha estat un 62% més baixa que la campanya anterior. Les previsions apunten que continuarà la tònica a la baixa.

No hay comentarios: