sábado, 16 de marzo de 2013

# 22
Butlletí d'actualitat tributària
Direcció General de Tributs i Joc
Departament d'Economia i Coneixement
Divendres, 15 de març de 2013 Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies tributàries

Elsa Artadi
El passat 19 de febrer, el Govern va aprovar el nomenament d’Elsa Artadi i Vila, com a directora general de Tributs i Joc, la qual des de l’any 2011 ocupava el càrrec d’assessora del Conseller d’Economia i Coneixement.
La nova directora és llicenciada i màster en Economia per la Universitat Pompeu Fabra, i doctora en Economia per la Universitat d’Harvard.
El seu curriculum professional inclou la docència (professora a la Universitat Bocconi, Milà, de 2006 a 2010), la investigació (investigadora afiliada del Centre for Economic Policy and Research, de Londres, i de l’European Development Research Network, de Namur, investigadora associada de l’Innocenzo Gasparini Insitute for Economic Research, de Milà, membre del Comité Científic de Glasgow 2010 de l’European Economic Association) i l’assessoria (consultora Impact Evaluation del Banc Mundial, entre 2009 i 2010).
El BOE del 23 de febrer  de 2013 publica el Reial decret llei 4/2013, del 22 de febrer, de mesures de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació.
D’entre les mesures tributàries,  cal destacar:
1. En l’impost sobre la renda de les persones físiques(IRPF)
- Des de l’1 de gener de 2013 estaran exemptes íntegrament  les prestacions per desocupació en la modalitat de pagament únic (capitalització), fins ara, l’exempció estava su
- bjecte al límit de 15.500 €; i s’amplia l’àmbit objectiu de les exempcions a  les inversions a les aportacions al capital social d’una entitat mercantil
- S’estableix una nova reducció del 20% aplicable als rendiments nets de l’activitat obtinguts pels contribuents que han iniciat l’exercici d’una activitat econòmica.  sempre que concorrin les circumstàncies següents:
o Els contribuents han de determinar el rendiment pel mètode d’estimació directe.
o Les activitats s’han d’iniciar a partir de l’1 de gener de 2013.
o No s’ha d’haver exercit cap altra activitat en l’any anterior a la data d’inici de la nova activitat.
La reducció s’aplicarà en el primer període impositiu en què el rendiment sigui positiu i en el següent.
2. En l’impost sobre societats.
Aprovació d’un nou tipus de gravamen reduït per a les entitats de nova creació constituïdes a partir de l’1 de gener de 2013, que realitzin activitats econòmiques.
El Tribunal Suprem en sentència de 12 de desembre de 2012, dictada en recurs de cassació per a la unificació de doctrina, conclou que perquè operi l’exempció a TPO prevista en l’art. 7.2.B) del RDL 1/1993, de 24 de setembre, en relació al supòsit de l’article 1.062 de Codi Civil, cal que desaparegui la prèvia comunitat de béns, no estant per tant exempts els casos de dissolució parcial de comunitats de béns.
El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el 17-1-2013 que el Tribunal Constitucional en els recursos d'inconstitucionalitat interposats pel Govern espanyol ha acordat la suspensió de l'aplicació de l’article 41 (euro per recepta) i de l’article 16 (taxes judicials) de la Llei de Catalunya 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics, així com del Decret llei de Catalunya 5/2012, de 18 de desembre, de l'impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit.
 La suspensió de la vigència i aplicació dels decrets impugnats s'aplica des de la data d'interposició dels recursos: el 21 de desembre en el cas de les taxes judicials i l'euro per recepta i el 28 de desembre per al tribut sobre els dipòsits, i per a tercers a partir del 17 de gener amb la publicació en el BOE.
En la consulta 197E/12 s’analitza la possibilitat de que un contribuent s’apliqui en l’impost sobre successions la reducció del 95% per adquisició de l'habitatge habitual del causant sobre el valor total de l’habitatge, quan s’adjudica la totalitat de l’immoble compensant econòmicament a l’altre per tal que no hi hagi un excés d’adjudicació.
A la llum de la nova redacció de l’article 108 de la LMV, donada per la Llei 7/2012, de 29 d’octubre, de modificació de la normativa tributària i pressupostària i d’adequació de la normativa financera per a la intensificació de les actuacions en la prevenció i la lluita contra el frau, s’analitza l’aplicació de l’exempció prevista en el citat article en el cas de la transmissió de participacions i conclou que, amb caràcter general, la transmissió de valors no admesos a negociació en un mercat secundari estaran exempts de tributació en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, llevat que amb la citada transmissió es pretengui l’elusió de l’impost.
La Direcció General de Tributs i Joc estableix el criteri que les adjudicacions efectuades pels comuners en el supòsit en què alguns dels comuners surten de la comunitat i transmeten les seves quotes als altres comuners rebent a canvi no una quantitat en metàl·lic sinó quotes de participació sobre altres immobles tenen la consideració de permutes, i com a tal han de tributar.
Les dades de l’IRPF del 2010 a Catalunya presenten en termes generals una lleugera disminució respecte el 2009. Pràcticament totes les partides que componen la base imposable, els mínims personals i familiars, les deduccions generals, així com l’import de les diferents quotes de l’impost, han patit una davallada respecte l’any anterior, confirmant la tendència de la situació econòmica iniciada l’any 2007.
El nombre d’autoliquidacions és de 3.464.313, que suposa una disminució de 14.015 autoliquidacions respecte el 2009 (-0,4%). La base imposable total (BIT) és de 79.198,0 milions d’euros, un 3,3% inferior al 2009, i la quota íntegra total (estatal i autonòmica) és de 15.514,4 milions d’euros, un 2,3% menys que el 2009. Per contra, la quota resultant de l’autoliquidació és de 14.316,3 milions d’euros, el que representa un augment de 696,9 milions d’euros respecte el 2009 (5,1%), conseqüència de la supressió de la deducció (400€) per obtenció de rendiments de treball o d’activitats econòmiques per a bases imposables superiors a 12.000 euros. 
Continuant la línea de simplificació de tràmits administratius, des de febrer passat s’ha eliminat la sol·licitud de certificats per correu segur i ara tots s’obtenen via web, cosa que incrementa el nivell de seguretat i suposa una reducció del termini per obtenir el certificat i, conseqüentment, la reducció del termini de tramitació de l’expedient. Durant l’any 2012, s’han obtingut 2.643.416 certificats tributaris emesos per l’agència tributària estatal per a finalitats no tributàries, principalment relacionades amb contractació i amb sol·licituds d’ajuts i subvencions.
Amunt
 

:: Novetats al web

No hay comentarios: