martes, 12 de marzo de 2013



# 103
Departament de Cultura
Butlletí
Dimarts, 12 de març de 2013
 

:: Destaquem

El Govern ha aprovat el decret que regula l’accés al Registre d’entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual de Catalunya, creat l’any passat, com a pas previ imprescindible per a la creació d’una societat de drets de propietat intel·lectual a Catalunya. El text dóna compliment a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i respon al compromís del Govern amb artistes de diferents àmbits culturals del país sobre la possibilitat de desenvolupar una societat de drets d’autor catalana.
El CONCA ha presentat l’Informe Anual de la Cultura i de les Arts del 2012, que radiografia la situació del sector cultural i permet fer una anàlisi de les polítiques sobre l’activitat artística i cultural de les diferents administracions públiques de Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, valora l' informe del CONCA com “extraordinàriament valuós i en plena coincidència amb la feina que es fa des del Departament de Cultura".
Entre el 22 i el 25 de març es celebra a París aquest saló que aquest any té a Barcelona com a ciutat convidada amb el títol: “Barcelone, ville des prodiges”. S'hi faran un conjunt d’activitats literàries i culturals, amb presència dels autors catalans més representatius traduïts recentment al francès. El Departament de Cultura, l’Institut Ramon Llull (IRL) i l'Ajuntament de Barcelona promouen aquesta iniciativa.
La Filmoteca de Catalunya ha rebut 163.820 espectadors durant el primer any a la nova seu al Raval, 43.451 més que l’últim any a l’edifici de Sarrià, una xifra que representa un increment d’un 36 per cent. En aquest primer any al Raval s’han programat més de 1.300 sessions i la Filmoteca ha acollit de forma total o parcial 10 festivals de cinema, i ha rebut més de 200 personalitats del món del setè art.
Amunt
 

:: Arqueologia

“ICREA Conference on Multipolarity and Warlordism in the Ancient Mediterranean” vol avançar en el coneixement de la Mediterrània antiga i fomentar el debat acadèmic, des d'una perspectiva tant teòrica com pràctica, sobre dues qüestions relacionades entre si com són la història i l’arqueologia.
El proper 20 de març, a la sala d’actes del Palau Marc, a les 19h. es farà aquesta conferència dins del cicle Tribuna d’Arqueologia amb els arqueòlegs Iñaki Moreno i Marcel Pujol.
Amunt
 

:: Arts Plàstiques

Fins al 14 de juliol la Fundació Vila Casas presenta a la seva seu de Can Framis a Barcelona l’exposició “Clavé 100 anys” que consisteix en una revisió antològica de l’obra del artista.
Amunt
 

:: Biblioteques

Aquest nou equipament de titularitat municipal, que s’integra en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, ret homenatge amb el seu nom al cantador local Francesc Balagué i Beltri (1895-1973), conegut popularment com Boca de Bou, que va excel·lir en el cant de la jota improvisada de les Terres de l’Ebre. La biblioteca té una superfície útil de 559 m2. El Departament de Cultura ha fet una aportació econòmica per a la construcció i equipament d’aquesta biblioteca de 684.653 euros.
Trenta-cinc editorials participen en aquest projecte que es realitza entre el 26 de febrer i el 3 d’abril i que es va posar en marxa per primera vegada l’any passat amb l’objectiu d’establir una comunicació directa entre les editorials i els professionals de biblioteques. El projecte és una iniciativa del Departament de Cultura i hi participen l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el Gremi d’Editors de Catalunya.
Amunt
 

:: Cultura Popular

Aquesta trobada per a nois entre els 4 i els 7 anys que organitza el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya celebra enguany la seva 40a edició. Per aquest motiu s’ha encarregat la cantata “L’hora perduda”, sobre poemes de Joana Raspall, al músic Jordi Domènech i a l’escriptora Clara Ripoll. Abans de l'estrena, el SCIC organitza les trobades comarcals “Juguem Cantant”.
A l’hora de seleccions companyies i grups, la Fira prioritzarà les estrenes absolutes, a Catalunya o a l’Estat espanyol, per remarcar el caràcter d’aparador de noves propostes. També es tindrà en compte la possibilitat de fer més d’una actuació per facilitar el visionat als professionals acreditats, seguint la tendència de fires similars de l’esfera internacional. La convocatòria posa de manifest el caràcter interdisciplinari de la Fira, que aglutina diferents llenguatges artístics: arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració i teatre.
Amunt
 

:: Lletres

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia el pròxim 21 de març la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO impulsen un seguit d’accions poètiques a diverses poblacions de les terres de parla catalana. També s’ha editat un opuscle amb un poema en català de la poeta Zoraida Burgos traduït a una vintena de llengües. A Barcelona l’acte central tindrà lloc al jardí del Palau Robert a les 18.30 hores.
El 13 de març a les 19.30h a l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya tindrà lloc la conferència “Recorregut i balanç de les publicacions de l’Any Maragall” a càrrec de l’escriptor Sam Abrams , amb motiu de la publicació del llibre “En el batec del temps. Vint invitacions a la lectura de Joan Maragall en ocasió del cent cinquantè aniversari de la seva naixença i el centenari de la seva mort 2010-2011”.
Els Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya organitzen el Cicle “Literatura europea i patrimoni. Itineraris d’art i literatura medievals”. Les visites -programades amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Episcopal de Vic i el Museu Nacional d’Art de Catalunya - tenen com a fita acostar-nos al nostre patrimoni històric i cultural a partir dels relats de l’Europa medieval.
Amunt
 

:: Museus

Aquest museu està situat en un antic complex miner i industrial del que va ser el centre de producció de plom més important de Catalunya. El Museu de les Mines ofereix al visitant l'oportunitat d'endinsar-se a les galeries de la primera planta de la mina Eugènia. El 6 de març el va inaugurar el president de la Generalitat.
Eusebi Casanellas, fins fa pocs dies director del mNACTEC, ha presentat recentment el llibre digital “Un museu per a un país”, en el qual fa un repàs a la història del museu des de seva creació, a la seva estructura actual i a les línies d’actuació. El nou director del mNACTEC és Jaume Perarnau, designat en funcions, mentre no es convoca el concurs públic per a la selecció de la nova direcció del museu.
Dins del programa “El museu presenta...”, que ha iniciat el Museu d’Història de Catalunya amb l‘objectiu de difondre els seus fons i apropar les col·leccions al públic, fins al 28 d’abril es podrà veure l’obra “Joia” de l‘artista Jaume Garcia Antón. Aquesta obra representa l’entusiasme popular que hi va haver quan la proclamació de la II República.
El Museu ha actualitzat part dels espais dedicats a la presència romana a Catalunya, fent especial èmfasi en la renovació d’elements interactius i a la incorporació de nous objectes per tal d’acompanyar el discurs històric. Així mateix, el museu ha incorporat a la seva col·lecció un peu d’altar del segle VII provinent de Santes Creus, Aiguamúrcia.
Organitzada pel Gabinet Numismàtic de Catalunya, aquesta exposició proposa una aproximació a les divinitats, als mites i als cultes dels habitants de la península ibèrica des del segle V a C fins a l’arribada dels visigots. Es podrà visitar fins al 29 de setembre d’aquest any.
“Nord d’Àfrica. Ortiz Echagüe” és el nom d’aquesta exposició que recull la sèrie completa de les imatges que aquest fotògraf nascut a Guadalajara va recollir al Nord d‘Àfrica en l’època del protectorat espanyol i sobre la vida dels habitants del Rif i els paisatges de la zona.

No hay comentarios: