lunes, 18 de marzo de 2013



# 66
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 15 de març de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Dia internacional de les dones

Acte institucional del Dia Internacional de les Dones a Barcelona
El cap del Govern va presidir l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dones, en el qual va qualificar "d’especialment valuoses" les aportacions i l’experiència de les dones "en aquest camí complicat, apassionant i necessari en què Catalunya s’ha posat, on reclamem simplement llibertat, capacitat de decisió i projecte propi". Mas va afirmar que “necessitem l’accent, l’experiència, el talent i molta imaginació”, i va demanar que les dones del país “ens hi ajudeu d’una manera especial, perquè si en algun moment això necessita ajuda de tots és precisament ara”.
La consellera va participar en l'acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones del Parlament de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va participar en l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones organitzat pel Parlament de Catalunya. Munté va destacar que "hem d’aprofitar aquesta commemoració per destacar el protagonisme i la participació de les dones en tots aquells episodis que ens han marcat i definit com a poble". "És imprescindible fer visible el paper de moltes dones anònimes que van lluitar pels nostres drets i per construir el país que ara tenim i que volem més lliure i més just".
Amunt
 

:: Llei d'igualtat

Neus Munté, va comparèixer a la sessió informativa de la Comissió d’Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va comparèixer davant la Comissió d’Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya, juntament amb la presidenta de l’ICD, Montse Gatell, per exposar els objectius i les actuacions del Departament en l’àmbit de les polítiques d’igualtat. Munté va destacar que "aquest any 2013 tindrem Projecte de Llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes, que donarà resposta a un repte: garantir l’aplicació pràctica i efectiva del dret a la igualtat reconegut formalment en els textos legals”.
Amunt
 

:: Món local

Presentació de l'Institut de Formació Política per a Dones
Les dones electes de tot el territori podran reforçar la seva capacitat directiva a través d'una formació especialitzada. La formació s’imparteix a través de l’Institut de Formació Política per a Dones, que va ser creat l’any 2008 per la Diputació de Barcelona per formar responsables polítiques de la demarcació de Barcelona. La incorporació de l’Institut Català de les Dones a aquest programa fa que dones electes de municipis de la resta de demarcacions puguin accedir a aquests cursos.
Montse Gatell va inaugurar aquest nou servei que oferirà atenció psicològica i jurídica a les dones a Can Falló, una masia al mig del poble on s’ubiquen els serveis socials i el Punt d’Informació laboral, i permetrà acostar a les dones del municipi una atenció presencial que es coordina des de Santa Coloma de Farners on hi ha el Servei d'informació i atenció a les dones de la comarca de la Selva.
Trobada de SIAD de la demarcació de Girona
Prop de 30 representants dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de la demarcació de Girona, van participar en una reunió de treball en la qual es va acordar el calendari de trobades que tindran lloc el 2013, així com altres temes pràctics d'interès comú. En aquest espai la coordinadora territorial de l'ICD a Girona, Josefina Surina, va presentar el nou Pla Estratègic de Polítiques de Dones 2012-2015. Per altra banda, també es va realitzar la segona sessió de formació sobre els aspectes emocionals en l'atenció de la violència masclista.
Amunt
 

:: Violència masclista

Jornada “L’abordatge de les mutilacions genitals femenines des de Catalunya i des dels països d’origen”
Prop de 125 professionals van reflexionar i debatre al voltant de l'estat de la qüestió de la Mutilació Genital Femenina a l'Àfrica Subsahariana i a Catalunya, i van presentar i compartir les experiències de treball i estratègies d'abordatge de les entitats catalanes tant a Catalunya com als països africans. Al llarg de la jornada es va destacar la importància de la participació de les associacions de dones africanes en el disseny de les estratègies de prevenció contra la Mutilació Genital Femenina.
Amunt
 

:: Treball

Jornada "La resposta de les dones a la crisi" al Parlament Europeu
En el marc de la commemoració del Dia internacional de les Dones, l'Eurobaròmetre s'ha centrat en les desigualtats de gènere a l'entorn de la crisi, que ha agreujat les desigualtat salarials i ha incrementat les dificultats per conciliar vida familiar i professional de les persones. Aquests són alguns dels resultats de l'Eurobaròmetre "Dones i desigualtats de gènere en el context de la crisi" presentats dins la jornada "La resposta de les dones a la crisi", organitzada pel Parlament Europeu.
El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació i la presidenta de l'Institut Català de les Dones van inaugurar la jornada
En el marc de Dia europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes, el Govern va organitzar una jornada sobre eines per superar l'esquerda salarial, amb l’objectiu de sensibilitzar i fer-ne visibles les conseqüències així com d'impulsar mecanismes que acabin amb aquesta discriminació. A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9%. La presidenta de l’ICD va afirmar que “per acabar amb la desigualtat salarial s’ha de trencar amb la invisibilitat i menysvaloració del treball tradicionalment femení".
Amunt
 

:: Cultura

Aquest concurs del Departament de Cultura té com a objectiu retre homenatge a les bibliotecàries pioneres de Catalunya i consisteix en ampliar el màxim possible els articles proposats. El termini per participar finalitza el 30 de març.
Any Joana Raspall
Aquest 2013 es commemora el centenari del naixement de l'escriptora i bibliotecària Joana Raspall, que va fer les seves primeres publicacions a revistes locals dels anys vint i trenta i després de la guerra civil va publicar textos en català en els espais clandestins o tolerats per la censura com els Jocs Florals, els concursos literaris i les festes populars. Ha cultivat sobretot el teatre infantil i la poesia per a infants, gènere en el qual és una de les pioneres a Catalunya. Ha rebut diversos premis per la seva activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes.
Centenari del naixement i cinquantenari de la mort de Carmen Amaya
La balladora i cantant de flamenc Carmen Amaya és considerada una de les artistes més extraordinàries del ball flamenc. Va trencar els cànons establerts i va revolucionar la forma femenina en la manera de moure’s, pel seu ritme frenètic i la força interpretativa. El seu art va rebre el reconeixement de la crítica mundial. Tot i que hi ha dubtes sobre la data exacta del seu naixement, els dies 2 i 19 de novembre de 2013 celebrem, respectivament, el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort.
Mitjançant la donació del fons, format per 163 dibuixos, s’enriqueix el patrimoni d’il·lustracions de la Biblioteca de Catalunya amb l’obra d’una de les dibuixants catalanes més conegudes en l’àmbit internacional. Entre els originals de llibres donats es troben algunes de les seves obres més icòniques: el seu primer llibre “Què són les mongetes” del 1968; “Foc”, llibre de 1r nivell de llengua catalana, o “Tereseta que baixava les escales”, de Salvador Espriu, del 1986.
Amunt
 

:: Formació

Institut de Formació Política per a Dones
El 29 d'abril i el 6 de maig tindrà lloc el curs "Habilitats directives per a la praxis política", adreçat a les càrrecs electes de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, que ofereix l'Institut de Formació Política per a Dones dins el Mòdul "Lideratge femení per a la pràctica política" de la seva proposta formativa. Les càrrecs electes de la demarcació de Barcelona poden accedir al curs a través de la Diputació de Barcelona.
El curs té lloc el 20 de març a la seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya a Barcelona i s'adreça a personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració Local que participi en el procés d'elaboració de normativa.
El curs té lloc el 20 i 21 de març a la seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya a Barcelona i s'adreça a càrrecs directius i personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració Local amb funcions relacionades amb el desenvolupament de polítiques de dones.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

La socialización de la pobreza: género, edad y trabajo en los riesgos frente a la pobreza
Angel Belzunegui (coord.) La socialización de la pobreza: género, edad y trabajo en los riesgos frente a la pobreza. Barcelona: Icaria, 2012

Aquesta obra exposa els resultats d'una investigació sobre la situació de les dones pobres a Espanya, realitzada per un equip de sociòlegs i sociòlogues de sis comunitats autònomes. L'estudi analitza els processos d'empobriment que han tingut lloc en la societat espanyola a causa de la crisi econòmica i inclou entrevistes a diverses dones en les quals relaten les seves experiències vitals en relació a la pobresa.
Mare de lloguer, un estel d'esperança
Iolanda Anglès. Mare de lloguer, un estel d’esperança. Barcelona: Angle Editorial, 2013

La Iolanda pateix una malaltia, l’endometriosi, que va ser la causa de la seva infertilitat. Després de diversos intents frustrats de ser mare, ella i la seva parella van decidir seguir una ruta alternativa: un ventre de lloguer. Aquest llibre explica l’experiència de l’autora amb la maternitat subrogada, un procés pràcticament desconegut a Catalunya.
Las nuevas técnicas legislativas en España : los informes de evaluación de impacto de género
Juana María Gil Ruiz. Las nuevas técnicas legislativas en España: los informes de Evaluación de Impacto de Género. Valencia: Tirant lo Blanch, 2012

L’aplicació del concepte de gènere al dret ha marcat la transició de les lleis d'igualtat clàssiques a les lleis d'igualtat modernes. Aquest llibre pretén abordar, en el marc de les noves tècniques legislatives, la implementació del principi de transversalitat de gènere per part dels tres Poders de l'Estat. Aquesta obra ha guanyat el Premi Maria Ángeles Durán d'Innovació Científica en Estudis de Gènere, 2012 (IUEM).
Amunt
 

:: Temes d'interès

6ns Premis Dona i Esport
L'Institut Català de les Dones col·labora amb els Premis Dona i Esport, que atorga el Consell Català de l'Esport per fer visible el paper de les dones en l'àmbit de l'esport. Enguany els guardons han estat per Montserrat Gracia, pionera en el món del bàsquet femení en cadira de rodes; Carme Perea, referent del tennis femení com a entrenadora i directora de l’àrea femenina d’acadèmies d’alta competició; i el documental “Encordades” que ressegueix la vida i la trajectòria de diverses alpinistes i escaladores catalanes de diferents èpoques.
El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció es farà càrrec de manera integral del servei d’alimentació de les internes del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. A través d’aquesta empresa pública, orientada a formar, ocupar i inserir a través d’itineraris d'integració sociolaboral les persones privades de llibertat, la cuina del Centre penitenciari es converteix així en un taller de reinserció que permet a les internes formar-se en un sector altament demandat com és el de l’hostaleria.
La presència de les dones als cossos de policia europeus ha augmentat en els darrers quatre anys i se situa en una mitjana de gairebé el 20%, uns 2 punts per sobre que fa quatre anys, segons l’estudi que ha publicat l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) en què compara la diversitat de gènere en diferents cossos de policia de la Unió Europea. La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ha registrat un increment del percentatge de dones i es manté per sobre de la mitjana europea.
25è aniversari de la Vocalia de la Dona de l'Associació de Veïns Jaume I de Lleida
L'acte de celebració del 25è aniversari de la Vocalia de la dona, que va ser la primera en formalitzar-se a la ciutat, va ser un acte emotiu de record de la història del barri vista per les dones, i de com elles han contribuït a la millora de la seva qualitat de vida i han estat l’agent social clau que n'ha visibilitzat totes les dones. En el seu transcurs es va fer un petit homenatge a les 3 sòcies fundadores, Marisol Garrofé, Rosi Rodriguez i Carme Barros, que va morir fa poc temps i per a la que es va tenir un càlid record.
Amunt

No hay comentarios: