martes, 26 de marzo de 2013


# 104
Departament de Cultura
Butlletí
Dimarts, 26 de març de 2013
 

:: Destaquem

Barcelona ha comptat amb un estand promogut per l’Institut Ramon Llull a la 33a edició del Saló del Llibre de París, un dels més importants de l’àmbit internacional. Sota el lema “Barcelone, ville des prodiges” s’hi han presentat una trentena d’autors traduïts recentment al francès, l’obra dels quals està estretament vinculada a la capital catalana.
El Departament de Cultura organitza activitats al Museu d’Arqueologia de Catalunya (seus de Barcelona, Empúries, Olèrdola i Ullastret), el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Arts Santa Mònica, la Filmoteca de Catalunya, i el Teatre Nacional de Catalunya.
El programa Voluntariat per la llengua, impulsat pel Departament de Cultura i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, celebra enguany els 10 anys d’existència amb un balanç global de 71.478 parelles lingüístiques. L’últim balanç senyala que el 2012 s’han format 10.129 parelles noves i s’han adherit al programa 692 entitats i 2.281 establiments comercials. Per celebrar-ho s’han programat diverses activitats i s’ha dissenyat un logotip commemoratiu.
La mostra “Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina" s’inaugurarà el 22 de març a Vilanova i la Geltrú i després es podrà visitar a l’Hospitalet de Llobregat, Igualada i Girona, en el marc del programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura. L’exposició, que recull setanta-cinc imatges, es podrà veure per primera vegada a Catalunya després d’haver-se exhibit a Lisboa.
L’objectiu de la restauració és recuperar les pintures originals situades darrere la reproducció que s’ha exposat fins ara. El Departament de Cultura i l’Obra Social "la Caixa", conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el MNAC, realitzen aquest projecte amb un pressupost total de 390.000 euros, que aporta íntegrament l'Obra Social "la Caixa" en el marc del programa Romànic Obert.
Joaquim Molins ha estat nomenat per un període de cinc anys renovables. Molins també presidirà la comissió executiva del Teatre. El nou president compta amb una àmplia trajectòria política i amb una reconeguda capacitat de consens i de capacitat executiva. En la darrera reunió del Patronat de la Fundació es va aprovar modificar el pla director del Teatre, una decisió que permetrà consolidar i garantir la seva sostenibilitat.
Amunt
 

:: Arqueologia

El 3 d’abril, a les 19 hores, se celebra aquesta xerrada a la sala d’actes del Palau Marc de Barcelona. Els conferenciants seran Ermengol Gassiot, Laura Obea i Biccolo Mazzucco.
De l’11 al 27 d’abril el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona ofereixen un curs d’introducció a la prehistòria de Catalunya. Es faran conferències i visites impartides pels millors especialistes: arqueòlegs, professors universitaris i investigadors.
Amunt
 

:: Arts Visuals

Jordi Benito (1951-2008) és conegut com a artista per les seves accions, instal·lacions i “performances” d’una radicalitat i salvatgisme sense parió que va desenvolupar sobretot durant les dècades dels 70 i els 80. En aquesta exposició és vol donar a conèixer una part més oculta i secreta -si més no, poc coneguda- que va desplegar, en paral·lel, al llarg de la seva activitat. Es podrà visitar fins al 27 d’abril.
Amunt
 

:: Biblioteques

El desembre de 2011 “Cavall Fort” va complir cinquanta anys. A propòsit d’aquest aniversari la revista ha desenvolupat diverses activitats, entre les quals destaca l’exposició "Cavall Fort: tan divertit com un joc", pensada per ser difosa a través de les biblioteques públiques del nostre país. L’exposició és itinerant i visitarà els propers mesos diverses localitats de la província de Tarragona.
Ja han començat les activitats de primavera de “Tastets de patrimoni” amb el lema “La cultura de + a prop i + teva”. El seu objectiu és donar a conèixer i posar en valor el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de la proposta de rutes i activitats culturals. El cicle es fa amb la col·laboració entre la Biblioteca Pública de Tarragona i l'Institut Ramon Muntaner.
Amunt
 

:: Cinema en català

S’ha estrenat en català el documental “Món Petit”, dirigit per Marcel Barrena amb guió d’Adrià Cuatrecases, Víctor Correa i Marcel Barrena. El documental se centra en la figura d’Albert Casals, un jove de 20 anys que es mou en cadira de rodes a causa d’una leucèmia que va patir quan tenia 5 anys. Des dels 14 anys ha viatjat sense diners, sense companyia i sense equipatge. Món petit fa un seguiment del seu repte més ambiciós, arribar a Nova Zelanda amb la seva xicota Anna.
‘Els Croods’ és una aventura prehistòrica d’una família de cavernícoles que, a causa d’un terratrèmol, ha de deixar la cova on vivia i emprendre un viatge a la recerca d’una nova llar. ‘L’hoste’, basada en la novel·la de Stephenie Meyer, autora de la saga “Crepuscule”, ens situa en un món en el qual un enemic invisible s’apodera dels cossos dels éssers humans i els esborra els records.
Amunt
 

:: Cultura Popular

L’Ens de Comunicació Associativa, entitat que aplega 23 de les federacions més representatives de la cultura popular i associativa de Catalunya, ha elaborat un manifest que explicita el compromís a “contribuir a generar un clima d’opinió a favor el dret de decidir dins de l’associacionisme cultural català”.
Amb l'arribada de la Setmana Santa, s'ha iniciat la temporada de les Passions arreu del nostre territori. Des del 3 de març fins a l’1 de maig tenen lloc una quarantena de representacions arreu de Catalunya. Podeu consultar els llocs i les dates a l'Agenda Cultural .
Amunt
 

:: Llengua

L'App de la Setmana és una iniciativa del Departament de Cultura per fer conèixer l'oferta d'aplicacions per a dispositius mòbils en català i fomentar-ne l'ús. Cada dijous es fa difusió d’una App al canal de notícies de web, al Facebook i a Twitter de Llengua Catalana.
Amunt
 

:: Lletres

El PEN Català ha estat, des de la seva fundació l’any 1922 per Josep M. López-Picó i Carles Riba, una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. En el marc de la celebració dels seus 90 anys, el PEN Català presenta l'exposició “Diàleg de la literatura catalana amb el món. PEN Català, 90 anys”, a l’espai Zero de la Biblioteca de Catalunya. L'exposició mostra els documents més rellevants de l'arxiu de l'entitat cedit a la Biblioteca de Catalunya.
Amunt
 

:: Música

Un total de tretze empreses catalanes participaran del 21 al 23 de març en el mercat Babel Med Music que tindrà lloc a Marsella. Es tracta del mercat de World Music més important de França i, en aquest àmbit, un dels més importants del món. El Departament de Cultura hi tindrà un estand que acollirà onze de les tretze empreses catalanes participants. Les altres dues disposaran d’estand propi.
Del 21 al 31 de març, Cervera acollirà la tercera edició del Festival de Pasqua, un certamen dedicat a la música clàssica catalana que omplirà diversos espais històrics de la capital de la Segarra durant les vacances de Setmana Santa. Aquesta edició compta amb l’actuació de Jordi Savall i amb la interpretació de l’obra simfònica Improperis de Frederic Mompou. El Festival compta amb el suport del Departament de Cultura.
Coincidint amb la Setmana Santa la Col·legiata de Sant Vicenç, al castell de Cardona, acollirà un any més aquest cicle amb dos concerts: un de la Coral Cantiga i l’altre del Quartet de la Filharmonia de Barcelona. El cicle es fa amb el suport del Museu d’Història de Catalunya que gestiona la Col·legiata de Cardona.
Amunt
 

:: Patrimoni

La Mare de Déu del Castell torna a l’església de Santa Maria d’Agramunt (Urgell) després d’haver estat restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura. Es tracta d’una talla escultòrica de fusta policromada del segle XIV que representa la Mare de Déu asseguda sostenint un infant. També s’han restaurat els tres absis de l'església parroquial, en els quals s’han dut a terme treballs d'impermeabilització i restauració de columnes, així com també treballs en l'interior del temple. Aquestes actuacions s’han fet en el marc del Programa Romànic Obert, impulsat conjuntament per l’Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura.
Amunt
 

:: Relacions Internacionals

Catalunya serà present al Festival 'Fenêtre Ouverte sur la Catalogne'. Es tracta d’una iniciativa de la Fédération de Jeunesses Musicales Wallonie-Bruxelles, del Departament de Cultura de la Generalitat i del Centre Régional de Jeunesses Musicales de Bruxelles-Capitale i té com a objectiu crear al voltant de la tradicional diada de Sant Jordi un esdeveniment adreçat al gran públic que posi de manifest la riquesa i diversitat de la cultura catalana.
Amunt

No hay comentarios: