miércoles, 20 de marzo de 2013


# 60
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 19 de març de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va valorar com a «molt important» i satisfactòria la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre els desnonaments i va reclamar a l’Estat espanyol una modificació urgent de la normativa vigent en matèria hipotecària i processal.

Davant dels mitjans de comunicació, el conseller va remarcar que aquesta Sentència és molt positiva perquè, entre altres coses, també s’està dient a les entitats financeres i als professionals, pel que fa a les clàusules contractuals, que «no vulguis per a l’altre el que no vulguis per a tu» i que, alhora, s’ha enviat el missatge a l’Estat espanyol que no pot esperar més temps a modificar la legislació vigent.

Més informació
El conseller de Justícia va expressar el seu suport al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, que va presentar la dimissió davant el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, i que aquest va acceptar.

El conseller va reconèixer la trajectòria de Rodríguez Sol a la Fiscalia de Catalunya i, especialment, al capdavant de la Fiscalia Superior, i va lamentar que la pèrdua de confiança per part de la Fiscalia General de l’Estat hagi comportat la dimissió de Rodríguez Sol i que aquesta pèrdua de confiança hagi tingut el seu origen en unes manifestacions públiques, absolutament respectuoses amb el principi democràtic i de legalitat.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar al Parlament de Catalunya que s’està treballant amb les entitats municipalistes i les diputacions per estendre el Protocol d'execució de les diligències de llançament. El Protocol, que posa en marxa un seguit d’actuacions perquè cap desnonament o execució hipotecària de risc que tingui lloc a Barcelona s’executi sense el coneixement dels serveis socials de l’Ajuntament, el van signar l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Justícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Sala de Govern del TSJC, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

Més informació
El conseller de Justícia va visitar el partit judicial de Girona, pioner en la implementació de la nova oficina judicial, per conèixer de prop el seu funcionament i analitzar amb els diferents operadors jurídics les possibles noves necessitats. Aquesta visita també va servir per reiterar el compromís del Departament de posar en marxa el nou Centre Penitenciari Puig de les Basses.

Així mateix, Germà Gordó va fer una visita a Tortosa durant la qual va destacar que el Departament de Justícia ja ha incrementat el personal d’administració al Jutjat Penal Únic de Tortosa per fer front a l’increment en l’ingrés d’assumptes i executòries que ha registrat, i va recordar que el Departament «ja ha demanat al Consell General del Poder Judicial el reforç d’un nou jutge. Si aquest reforç hi arriba, el Departament incrementarà el suport administratiu per reconduir la situació».

Visita a Girona
Visita a les Terres de l'Ebre 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en la cloenda de l’acte de commemoració de Sant Raimon de Penyafort a Tortosa. Durant el seu discurs, va defensar que el Govern català hagi interposat i mantingui el recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de taxes judicials de l’Estat perquè «vulneren el dret a la tutela judicial efectiva». En aquest sentit, Gordó va recordar que, a més a més, aquestes taxes envaeixen competències de la Generalitat.

D’altra banda, el conseller va reiterar que l’executiu es mantindria ferm en la defensa del model de col·legis professionals de Catalunya. Sobre aquesta qüestió va dir que no permetria que l’esborrany del Projecte de llei de serveis professionals tiri endavant.

Més informació
L’Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia han fet balanç del Programa d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere, un projecte que es va posar en marxa l’any 2009. Al llarg de 2012 es van derivar un total de 237 dones a programes socials impulsats per l’entitat financera, 175 més que durant el 2011. Aquest increment s’explica pel desplegament d’aquests serveis a les quatre demarcacions catalanes.

Les derivacions són dutes a terme per les oficines d’atenció a la víctima del delicte del Departament de Justícia, que són un servei gratuït que ofereix suport, atenció i orientació a les víctimes o a les persones perjudicades per un delicte o falta. Així mateix, són el punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica que adopten els òrgans judicials a Catalunya.

Més informació
La Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia ha posat a disposició dels ciutadans, a través de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT), l’accés electrònic a la sol·licitud i l’execució de vint-i-un tràmits relatius a associacions, col·legis professionals, federacions i fundacions.

La tramitació de les sol·licituds des de l’Oficina Virtual de Tràmits suposa una millora i una simplificació dels procediments i permet la tramitació íntegra de les sol·licituds en línia, així com la incorporació dels documents necessaris per resoldre-les i la bonificació de la taxa en un 50 %.

Oficina Virtual de Tràmits

No hay comentarios: