miércoles, 6 de marzo de 2013



# 59
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 05 de març de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia va anunciar, durant la signatura del Protocol d’execució de les diligències de llançament al partit judicial de Barcelona, que «el Departament posarà en marxa els mecanismes oportuns perquè el Parlament i el Congrés impulsin la reforma de la Llei hipotecària i la Llei processal», competència de l’Estat.

El Protocol signat entre l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Justícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona neix de la necessitat de donar resposta urgent i ràpida a les greus situacions en què es troben moltes famílies davant la pèrdua de l’habitatge habitual després d’un procediment judicial. Així es vetllarà per evitar que es produeixi cap desnonament o execució hipotecària a persones especialment vulnerables sense el coneixement i l’actuació dels serveis socials municipals i s’oferirà als afectats informació i assessorament jurídic.

Més informació
El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) des de l’1 de març es fa càrrec de manera integral del servei d’alimentació de les internes del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. D’aquesta manera, la cuina d’aquest Centre, tal com ja es fa al Centre Penitenciari Ponent de Lleida, es converteix en un taller de reinserció que permet a les internes formar-se en l’hostaleria.

Així, 45 internes poden formar-se i treballar com a auxiliars de cuina a les instal·lacions del Centre per incrementar les seves possibilitats de reinserció. Sota la supervisió dels professionals especialitzats del CIRE, les penades elaboraran i distribuiran els esmorzars, dinars i sopars diaris per a prop de 200 internes.

Més informació
El conseller de Justícia va comparèixer davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per explicar els objectius del Departament per a aquesta legislatura. Germà Gordó va anunciar, entre altres mesures, la signatura d’un protocol d’actuació per evitar que es produeixi cap desnonament al partit judicial de Barcelona sense el coneixement i l’actuació dels serveis socials. Així mateix, es va comprometre a posar en marxa el Centre Penitenciari Puig de les Basses (Figueres) i el Centre Penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), i a desmantellar progressivament el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, la Model.

D’altra banda, va fer una crida perquè tots els grups parlamentaris col·laborin en el desplegament de totes les competències en matèria de justícia que preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya. I, en resposta a les intervencions dels diputats de la Comissió, el conseller va anunciar als grups parlamentaris que posarà el Departament de Justícia a disposició d’un equip de treball que elabori una proposició de llei perquè el català sigui un requisit per exercir com a jutge en l’Administració de justícia a Catalunya.

Més informació
Vídeo de la compareixença
El conseller de Justícia, Germà Gordó, durant la inauguració de les Jornades sobre la Tutela Judicial dels Drets Fonamentals -organitzades per l’Associació de Constitucionalistes d’Espanya-, va apostar pel diàleg amb totes les institucions i va dir que «hi ha espais per al diàleg a partir dels principis constitucionals de llibertat i democràcia». Així mateix, va fer una crida al Govern espanyol, als juristes i als legisladors a interpretar el marc constitucional de forma oberta.

El conseller també va intervenir en les XXIV Jornades Catalanes de Dret Social, organitzades per l’Associació Catalana de Iuslaboralistes, que es van fer al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. En la seva intervenció, Germà Gordó va parlar de la importància de donar resposta als problemes socials a través de la justícia, ja que, va dir, «els drets socials són els que tots els ciutadans o habitants d’un país tenen pel simple fet de ser-ho, i impliquen l’accés als mitjans necessaris per tenir unes condicions de vida dignes».

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el Cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’Actualitat, ofereix la conferència «Problemes socials i judicials derivats dels desnonaments i de l’execució de crèdits hipotecaris», a càrrec de Guillem Soler, magistrat del Jutjat de Primera Instància núm. 1 de Barcelona. També hi intervindrà Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

La conferència es durà a terme el 13 de març de 2013, de 17 a 19 h, i es pot fer la inscripció en línia fins al 10 de març.

Programa
El proper 19 de març, a les 17 hores, tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà un dels indicadors rellevants per a la valoració del funcionament eficient i eficaç de la justícia: el temps que transcorre entre la data de la comissió d’un fet delictiu fins a la data de la resolució judicial que li dóna resposta. S’hi presentarà una recerca que té com a finalitat aportar dades sobre aquest temps, quan el fet que hi arriba ha estat protagonitzat per un menor d’edat penal.

Per assistir-hi, cal que formalitzeu la inscripció en línia abans del 15 de març.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: