miércoles, 13 de marzo de 2013

Montserrat Roig. Calidescopi violeta


Descripció del projecte

Volem fer aquest documental per recuperar, 20 anys després de la seva mort, el llegat literari, periodístic, militant i vital de la Montserrat Roig i contribuir a preservar la memòria històrica d’aquesta gran figura barcelonina.
“MONTSERRAT ROIG: CALIDOSCOPI VIOLETA” és un retrat de la gran periodista i escriptora Montserrat Roig, l’obra de la qual és ja un reconegut patrimoni de la literatura i cultura catalana però també de la literatura universal, ja que ha transcendit les fronteres de Catalunya, essent traduïda a vuit idiomes. Un retrat que descobreix l’esfera més íntima de l’escriptora, vertebrat, sobretot, a través dels personatges femenins de la seva obra literària i de les persones que la varen conèixer.
Tractarem les seves variades vessants professionals: la periodista, l’escriptora, la militant política i feminista. També les de dona, parella, mare i amiga, de manera que aprofundirem en les diferents cares d’una persona que va viure intensa i activament el fet de ser dona en el marc d’un període històric: la transició democràtica, el sorgiment del feminisme al país, i la generació del Maig del 68. Facetes que, una a una, com els miralls d’un calidoscopi, van dibuixant a l’espectador la personalitat de Roig.
Per compartir les seves vivències professionals i personals amb la Roig, s’entrevistaran persones com la fotògrafa Pilar Aymerich; la feminista, Laura Tremosa; la crítica literària,Marta Pessarodona; l’amiga íntima, Montserrat Blanes; l’acadèmica de la Universitat de Virginia i també destacada traductora de la literatura catalana, Kathleen McNerney; la seva germana, Carmina Roig, i un dels seus fills, Roger Sempere. Paral•lelament, a partir d’un altre registre poètic construït de petites peces de ficció, descobrirem l’escriptora a través de la veu dels personatges femenins que ella va crear. Personatges com la Natàlia Miralpeix, la Ramona Ventura, la Ramona Jover, la Norma, la Judith Fléiher... A través d’aquests Roig expressa anhels, inquietuds, pensaments i judicis respecte al món que l’envoltava, i retrata a través de la mirada femenina de diferents generacions, la ciutat de Barcelona des de l’època de la República fins el franquisme dels anys 70, passant per la Guerra Civil i la postguerra. Tal com va escriure la mateixa escriptora recordant a Virginia Woolf : (...)“Sabem que la paraula de la dona ha estat dita, que ha existit. Virginia Woolf deia que tot havia estat esborrat. Ara ho hem tornat a escriure amb tinta visible”.
QUI SOM
Neus Ràfols: Guionista i directora del projecte
Fa quinze anys que em dedico al periodisme, sobretot escrit, de fonts del sector social, però també audiovisual. El món del documental el vaig descobrir el 2005 co-realitzant el documental sobre els infants exiliats a Mèxic “Los Niños de Morelia: el regreso olvidado” .Actualment estic co-realitzant “El barri s’ha de defensar” sobre les lluites veïnals de la Barceloneta.
Fa més de quatre anys que estic filant, amb un equip excepcional, el documental“Montserrat Roig: calidoscopi violeta”, enlluernada pel gran llegat literari i periodístic d’aquesta figura tant rellevant del nostre país, però també ja universal. Com la Roig, una de les meves brúixoles vitals i professionals és visibilitzar la gran aportació de les dones, esborrades de les històries oficials.
Eva Franco: Productora executiva i directora de Contrafilms
Es forma com a directora de fotografia i exerceix de productora des del 2006, on ha treballat en tota mena de projectes: industrials, comercials, virals, videoclips, curtmetratges i documentals per a directors com Santiago Zannou i Pol Ponsarnau. El 2008 crea la productora Contrafilms amb la que centra els seus esforços en produir projectes propis i externs d´alt valor artístic, compromesos i arriscats com "Cap a Quimelca", documental dirigit per Xavi Puebla,Manel Almiñana i Itatí moyano, i "El acuático no es un color", curtmetratge de ficció dirigit per Carlos Rufete. "Montserrat Roig.Calidoscopi Violeta" és un projecte molt especial per a ella donat l´admiració que sent per aquesta figura tan especial i carismàtica.
Alfonsi Vega de Maragda Mediàtica: Productora associada
Maragda Mediàtica és una empresa amb vocació pel documental, i aquest sobre la Montserrat Roig que ens va presentar l’Eva per a que ens hi suméssim, serà un retrat esplèndid d’aquesta gran persona.
Les nostres últimes produccions són: "Morir sense morir", llargmetratge documental (coproductors), "Interior de Paisatge" , documental (coproductors), "El barri s’ha de defensar" , documental (productors), "El camí de la sang" , documental, "Estamos bien, estoy bien" , documental (productors associats), "Tú pide" , curtmetratge (coproductors).
PER QUÈ FEM UN VERKAMI?
Malgrat que en aquests moments tenim la coproducció de TVC i la col·laboració de l’Institut Català de les Dones i El Periódico, la situació actual ha provocat una reducció considerable dels ajuts per a la producció de documentals. La quantitat mínima que ens falta per assegurar-ne la producció és la que us demanem a través d'aquest Verkami.
A banda, estem convençudes de que la recuperació de la figura i l'obra de la Montserrat Roig és un objectiu que depassa les institucions i requereix la implicació de la gent que l’ha coneguda i que ha conegut la seva obra,alhora que hi ha molta gent que la pot descobrir ara, i és per això que ens sembla idònia la fórmula del micromecenatge en un projecte com aquest.
CALENDARI
El nostre pla de treball és el següent:
Preproducció : Abril-Maig 2013
Rodatge: Juny 2013
Postproducció: Juliol a Setembre 2013
Lliurament a TVC: Octubre 2013
LLiurament recompeneses mecenes: Novembre 2013
Projeccions i conferències: Novembre-Desembre 2013 i 2014

Comparte el proyecto con tus amigos

Preguntas y respuestas(0)

  • No hay ninguna pregunta

Montserrat Roig. Calidoscopi violeta

CONSEGUIDOS1.565€
DE15.000€
10% conseguidos
QUEDAN 35 DÍAS
El documental desgrana i aprofundeix en les diverses facetes personals i professionals de la Montserrat Roig. Serà a través de la mirada de les persones que la varen conèixer i sobretot les dones que ella va crear a través de les seves novel·les de ficció- miralls d’ella mateixa- que la coneixerem.

Aporta al proyectoquedan 35 días más para apoyarlo

  • 8 MECENES
    Aparèixer als títols de crèdit finals del documental + 1 visualització on-line
  • 8 MECENES
    Aparèixer als títols de crèdit finals del documental + 1 DVD
  • 1 MECENES
    Aparèixer als títols de crèdit finals del documental + 1 DVD + 1 seient reservat a l’estrena del documental
  • 5 MECENES
    Aparèixer als títols de crèdit finals del documental + 1 DVD + 1 seient reservat a l´estrena del documental + 1 novel.la de la Montserrat Roig a triar entre : Ramona adéu, L’agulla daurada, Digues que m’estimes, El cant de la juventut.
  • 5 MECENES
    Aparèixer als títols de crèdit finals del documental + 2 DVD´s + 2 seients reservats a l´estrena del documental + 2 novel.les de la Montserrat Roig signades per l´editor Josep Maria Castellet a triar entre : Ramona adéu, L’agulla daurada, Digues que m’estimes, El cant de la juventut.
  • 0 MECENES
    El vostre nom/logo als títols de crèdit finals del documental + 4 DVD’s + 4 seients reservats a l’estrena del documental + 1 Cartell del documental + 3 novel.les de la Montserrat Roig signades per l´editor Josep Maria Castellet a triar entre... + Projecció i col.loqui a la vostra entitat
  • 1 MECENES
    El vostre nom/logo als títols de crèdit finals del documental + 4 DVD’s + 4 seients reservats a l’estrena del documental + Cartell del documental + 4 novel.les de la Montserrat Roig signades per l´editor Josep Maria Castellet a triar entre...+ Projecció i col.loqui a la vostra entitat
  • QUEDEN 5 RECOMPENSES (DE 5)
    El vostre nom i/o logo als crèdits distingits del documental+ 4 DVD’s + 4 seients reservats a l’estrena del documental + 1 Cartell del documental + 1 fotografia de la fotògrafa Pilar Aymerich de 30x40 d´un retrat de la Montserrat Roig + Projecció i col.loqui a la vostra entitat
  • 28MECENAS
  • 1.565€CONSEGUIDOS (DE 15.000€)

Aporta al proyectoquedan 35 días más para apoyarlo

Blog del proyecto (1)

  • 11.03.2013

    Gràcies!!

    Ja hem passat els 1.000€! Moltíssimes gràcies per les vostres aportacions! Amb tots vosaltres serà possible!
1 actualizaciones más, verlas todas

Autor del proyecto

Foto de contrafilms
contrafilms
Som una productora audiovisual creada al 2008 per l´ Eva Franco i en Carlos Rufete amb l´afany de produir projectes propis i externs d´alt valor artístic, compromesos i arriscats. amb els què ens hi sentim identificat... Leer más
contrafilms tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.contrafilms.net

No hay comentarios: