miércoles, 9 de octubre de 2013

# 103
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 08 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern introdueix la possibilitat de substituir determinades infraccions per mesures educatives i socials en el règim sancionador en matèria d'infància i adolescència
El Govern va aprovar l'1 d'octubre el decret de règim sancionador en matèria d’infància i adolescència, en l’àmbit competencial de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Aquest decret desplega el títol VI de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, que fa referència a les infraccions i les sancions, i al mateix temps agrupa en un únic text normatiu la regulació d’aquesta matèria.
El 8è Ple de l'Experiència aplega prop de 200 persones grans d'arreu de Catalunya
El Departament de Benestar Social i Família, el Consell de la Gent Gran i el Parlament de Catalunya van organitzar, el 30 de setembre, el 8è Ple de l’Experiència. Aquesta iniciativa forma part dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Gent Gran, que se celebra cada primer d’octubre. A la sessió van assistir prop de 200 persones grans d’arreu de Catalunya.

El Departament va aprofitar la jornada per reivindicar l’aportació de les persones grans a la societat catalana. Segons dades de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, al nostre país actualment unes 300.000 persones majors de 65 anys fan tasques de voluntariat.
Barcelona, candidata a convertir-se en Capital Europea del Voluntariat l'any 2014
L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donin suport i mantinguin una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE).
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

La Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família organitza una jornada sobre com garantir la seguretat i intimitat de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals en l’ús de les xarxes socials. L'acte tindrà lloc el 16 d'octubre al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família.
Conferència "Salut Mental i Serveis Socials. La importància dels recursos socials en el funcionament de la Xarxa de Salut Mental a les comarques gironines"
DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall organitza, el 17 d’octubre, una conferència sobre salut mental i serveis socials a càrrec de Claudi Camps, director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines. El conferenciant parlarà de la importància dels recursos socials en el funcionament d'aquesta xarxa.
Els mesos d’octubre, novembre i desembre els centres DIXIT acolliran la quarta edició de les "Converses d’ètica aplicada", un cicle per conèixer i debatre temes d’actualitat i aprofundir-hi. Són temes dels quals es poden derivar qüestions ètiques controvertides, centrats en els àmbits de la intervenció social, psicoeducativa i sociosanitària. Enguany, les tres converses programades versaran sobre la dependència, tant des del punt de vista geriàtric com de la discapacitat i la malaltia mental.
Cicle de conferències "Elements per entendre el fenomen de la violència en el nostre entorn"
Els centres de documentació DIXIT acullen un cicle de conferències impulsat per la Càtedra de Serveis Socials de Catalunya. L'objectiu és donar a conèixer i debatre diversos temes relacionats amb la violència i l'agressivitat que pateixen i combaten els professionals dels serveis socials durant l’exercici de la seva intervenció. Les dues primeres conferències programades tindran lloc a DIXIT Vic, el 17 d'octubre, i al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família, el 24 d'octubre.
Conferència "Cuidar i cuidar-se en les professions socials"
El 23 d’octubre la professora de l'ensenyament de Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili i supervisora d'equips, Carmina Puig, oferirà a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials una conferència sobre la importància de generar estratègies i destinar recursos a construir una cultura de l’autocura, dels equips i de la persona/professional.
Dossier temàtic "Terminalitat i cures pal·liatives"
DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de publicacions, articles i altres recursos documentals que tracten sobre les cures pal·liatives i els malalts terminals. Els materials i recursos s'adrecen principalment a professionals dedicats a l'atenció geriàtrica, així com a familiars i persones cuidadores no professionals d'aquests malalts.
Amunt
 

:: Agenda

Celebració del Dia Mundial de la Salut Mental "Alternatives davant la crisi. El valor dels nostres drets"
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre, tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) una jornada de sensibilització i reivindicació. Sota el lema ”Alternatives davant la crisi. El valor dels nostres drets”, la Federació Salut Mental Catalunya, l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG) i la Fundació Funamment organitzen diferents activitats de caire festiu. La jornada tindrà lloc el dissabte 12 d'octubre.
17è Fòrum FEDAIA "Els drets dels infants. Els reptes actuals en l'atenció a la infància: educació, prevenció i protecció"
En el marc d'aquesta nova edició del Fòrum FEDAIA prendran protagonisme les qüestions relatives a l'educació, la prevenció i la protecció de la infància, l'adolescència i la joventut més vulnerable de Catalunya. Es farà un repàs de les prioritats i recomanacions que arriben des d'Europa i s'analitzarà com se situa Catalunya i quines són les actuacions que s'estan desenvolupant. El fòrum tindrà lloc a Barcelona els propers dies 17 i 18 d'octubre.
II Congrés estatal sobre alteracions de conducta "Alteracions de la conducta en infants i adolescents"
Congrés organitzat per les fundacions Althaia i AMPANS, que abordarà les alteracions de la conducta que presenten infants i adolescents, amb i sense discapacitat, a partir de tres nivells d’intervenció: primària (estratègies per prevenir l’aparició dels desordres emocionals i conductuals); secundària (estratègies d’intervenció primerenca); i terciària (intervenció clínica i els serveis de suport). El congrés tindrà lloc a Manresa el 25 d'octubre de 2013.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 18 d'octubre de 2013
Organitza: Institut Català de les Dones
Termini: 31 de desembre de 2013
Organitza: Condis Supermercats
Termini: 18 d'octubre de 2013
Organitza: Fundació Anade
Termini: 30 d'abril de 2014
Organitza: Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes - FIAPAS
Amunt
 

:: Formació

Acció formativa que pretén acostar-se a la metodologia específica de l’acció educativa de carrer en perspectiva generalista, intentant respondre al on, com i amb qui treballar al carrer. Es tracta d’una aproximació a la tasca de l’educador/a de carrer des del coneixement que tot i no haver-hi un model establert de treball, assentar directrius esdevé indispensable de cara a desenvolupar les seves pròpies pràctiques.

Data i lloc: 18, 19, 25 i 26 d'octubre de 2013 a Reus
Organitza: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Cursos per treballadors de les administracions públiques amb el doble objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa a Catalunya i d’oferir eines útils i criteris per a una gestió adequada d’aquesta diversitat.

Data i lloc: octubre, novembre i desembre a Barcelona, Tarragona i Girona
Organitza: Direcció General d'Afers Religiosos
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Model de qualitat de vida: informe sobre els perfils de servei basats en el model de qualitat de vida per als serveis socials especialitzats de Catalunya
Publicació que s’emmarca dins del III Pla de qualitat de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials. L'informe analitza els perfils de servei basats en el model de qualitat de vida per als serveis socials especialitzats de Catalunya, la qual cosa permetrà fonamentar estàndards i criteris de qualitat, i dissenyar instruments d’avaluació dels serveis socials.

Model qualitat de vida: informe sobre els perfils de servei basats en el model de qualitat de vida per als serveis socials especialitzats de Catalunya. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, 2013. 86 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Guia de criança per a nens i nenes de 2 a 4 anys
Guia adreçada a famílies i educadors de nens i nenes d’entre dos i quatre anys. L’objectiu és afavorir el desenvolupament global dels infants mitjançant pautes generals orientatives que poden ajudar la criança.

Guia de criança per a nens i nenes de 2 a 4 anys. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, 2013. 20 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Etnografía y observación participante en investigación cualitativa
Obra que introdueix el lector en una diversitat de tècniques de recollida de dades associades a la investigació etnogràfica. S'adreça principalment a professionals i estudiants vinculats a les ciències socials que porten a terme investigacions.

Angrosino, Michael. Etnografía y observación participante en investigación cualitativa. Madrid: Morata, cop. 2012. 143 p. (Investigación cualitativa; 3)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Manual [anti]rumors: material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural
Material de suport per a persones que duen a terme tasques de promoció de la diversitat cultural. Presenta definicions, informacions i referències per ajudar a desmuntar estereotips i rumors sobre les persones immigrades.

Manual [anti]rumors: material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural. Barcelona: Institut Diversitas. Àmbit d’Investigació i Difusió Maria Corral, 2012. 118 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Amunt
 

:: Recursos

Mapa de recursos en salut mental
Salut Mental Catalunya ofereix al seu web una guia interactiva en forma de mapa que mostra tots els serveis i programes socials i laborals que hi ha arreu de Catalunya per a persones que tenen problemes de salut mental i per a les seves famílies.
Amunt

No hay comentarios: