miércoles, 16 de octubre de 2013

# 73
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 15 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia va presentar, durant la seva compareixença a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, la nova proposta de Pla director d’equipaments penitenciaris 2013-2020, un document obert que cerca els màxims consensos, tant amb les forces polítiques com amb la societat civil, que s’ajusta a les necessitats de la realitat penitenciària de Catalunya i pretén enriquir-se amb les aportacions de tots els agents implicats en la política penitenciària catalana.

El nou Pla respon a la necessitat d’adequar les infraestructures penitenciàries futures a l’evolució real de la població reclusa catalana i marca com a objectiu prioritari tancar centres que no responen a aquest model, com La Model i el Centre Penitenciari de Figueres.

Més informació
Germà Gordó, va anunciar, durant la inauguració del nou jutjat de reforç de Mataró, que totes les persones que tenen dret a l’assistència jurídica gratuïta també tindran accés a l’arbitratge quan estiguin afectades per les preferents. El conseller va destacar que d’aquesta manera es donava «un pas molt important en incorporar elements de justícia social, una màxima de les institucions catalanes».

El jutjat de reforç transversal per als sis jutjats de primera instància de Mataró s’ha posat en marxa per pal·liar la gran quantitat d’assumptes de caire econòmic que assumeixen aquests òrgans judicials i oferir als ciutadans que s’hi adrecen una resposta àgil davant d’un problema social, econòmic i jurídic de gran transcendència.

Més informació
El DOGC núm. 6478, d’11 d’octubre, va publicar l’edicte pel qual se sotmet a informació pública l'Avantprojecte de llei del Protectorat de les fundacions i de verificació de l'activitat de les associacions declarades d'utilitat pública.

Aquest Avantprojecte vol regular les potestats del protectorat i establir el règim que li ha de permetre dur a terme les funcions que legalment té encomanades. Així mateix, vol introduir una novetat que consisteix a atribuir a l’Administració de la Generalitat de Catalunya la funció de seguiment de les associacions que han obtingut la declaració d’utilitat pública.

Les al·legacions a l’Avantprojecte es poden presentar fins al 30 d’octubre enviant un missatge de correu electrònic a l’adreça c.codificacio.dj@gencat.cat.

Més informació
El Departament de Justícia ha atorgat un total d’1.668.620 euros als municipis on hi ha jutjat de pau, que es reparteixen d’acord amb la xifra d’habitants de cada població. Aquestes subvencions ajuden a sufragar les despeses de funcionament d’aquests òrgans judicials.

Els ajuntaments de la Roca del Vallès, Sant Esteve Sesrovires i Sant Joan de Vilatorrada rebran una percepció complementària de 9.000 €, 5.700 € i 2.300 €, respectivament, atès el volum de treball que comporta per als jutjats de pau d’aquestes localitats l’existència d’un centre penitenciari en el seu terme municipal.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en l’acte de celebració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, organitzat pel Col·legi d’Advocats de Figueres. Durant la seva intervenció, el conseller va defensar l’actual model d'organització territorial de l’Administració de justícia i va apostar per mantenir-la per «no allunyar-la de la ciutadania», en referència a la proposta de demarcació i planta del Ministeri de Justícia. Germà Gordó va remarcar la importància del diàleg, però va advertir que el Govern català defensarà fins a l’últim dels 900 jutjats de pau catalans.

Més informació
El conseller de Justícia en una entrevista a Els Matins de TV3 va manifestar que «l’any vinent està previst obrir la nova presó de Figueres. En principi seria cap al tercer trimestre». Així mateix, va dir que hi ha un acord amb l’alcalde de Barcelona i amb el Departament d’Economia per iniciar el tancament de la Model de Barcelona el 2015.

D’altra banda, pel que fa al Consell de Justícia de Catalunya, el conseller es va mostrar convençut que es crearà aquest òrgan, i pel que fa a l’esborrany que està elaborant el Ministeri de Justícia sobre la demarcació i planta judicial, que pretén recentralitzar jutjats a les capitals de província, Germà Gordó va posar sobre la taula la necessitat de diàleg per modificar aquest projecte.

Finalment, el conseller va anunciar que la situació al deganat dels jutjats de Barcelona s’està normalitzant de manera progressiva.

Més informació
S’ha publicat al DOGC núm. 6475, de 8 d’octubre, l'Ordre JUS/233/2013, de 27 de setembre, per la qual es convoquen deu beques de col·laboració per desenvolupar estudis i treballs relacionats amb els diferents àmbits d'actuació del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, i per dur a terme tasques d'assistència i suport a les activitats del Centre.

Aquestes beques tenen com a finalitat augmentar la formació teòrica i pràctica i la preparació professional dels estudiants seleccionats mitjançant la realització de tasques de suport a les activitats de formació o d'investigació, amb la tutoria de la persona que es designi.

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 26 d’octubre.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: