jueves, 24 de octubre de 2013

# 104
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 23 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

La consellera Neus Munté referma el compromís del Govern en la lluita contra la pobresa
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va reiterar que el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya estarà enllestit abans de finals d’any i que serà l’eina més eficaç per combatre la vulnerabilitat social. La consellera ho va afirmar durant l’acte organitzat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Federació catalana d’ONG pel Desenvolupament, Pau i Drets Humans amb motiu del Dia Internacional contra la Pobresa.
L'elaboració del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya encara la seva recta final
Els col·laboradors del Programa per a l’impuls i l’assoliment del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya van posar en comú les principals línies i els objectius del futur Pla en el marc de la jornada “Catalunya innova. Consciència, valors i lideratge” que va tenir lloc a començaments d’octubre. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté va participar en la sessió de treball, que va comptar amb la participació de 400 membres pertanyents als grups de treball encarregats d’elaborar el Pla.
Més de 160 professionals assisteixen a una jornada sobre l’atenció centrada en la persona i qualitat de vida aplicada a la intervenció social
El passat 16 d’octubre es va iniciar l’activitat formativa “Atenció centrada en la persona i qualitat de vida aplicada a la intervenció social” amb una jornada de caire divulgatiu per emmarcar el concepte d’atenció centrada en la persona en la que van participar professionals d’atenció directa i directius dels àmbits de la salut mental, la discapacitat (intel·lectual i física), les drogodependències i el VHI/sida. La jornada estava organitzada pel Departament de Benestar Social i Família conjuntament amb la Fundació Alzheimer Catalunya i va ser la primera part d’una acció formativa que es complementarà amb sis tallers on els professionals participants treballaran a partir de les seves experiències de bones pràctiques.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Els centres DIXIT de Vic i Girona acullen una conferència que tractarà sobre els reptes professionals a què s’enfronten els equips bàsics d'atenció social relacionats amb els casos d’agressions dels fills als seus pares. La conferència, que tindrà lloc el 29 d'octubre a DIXIT Vic i es repetirà el 19 de novembre a DIXIT Girona, anirà a càrrec de Júlia Masip, psicòloga de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
Cicle "L’economia solidària, una economia pensada per a les persones"
DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials acull un cicle, impulsat per la Càtedra de Serveis Socials de Catalunya, per donar a conèixer un nou model de producció basat en la plena consciència i el respecte amb el medi ambient i la dignitat de les persones. Es tracta d'una manera diferent de consumir, centrada en les necessitats dels individus i organitzada entorn a cooperatives i/o intercanvis de béns i coneixement, un altre sistema monetari i unes finances ètiques i solidàries.
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat una selecció bibliogràfica que recull les publicacions més destacades arribades als seus tres centres durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció està disponible en paper als centres DIXIT (Barcelona, Girona i Vic) i en format digital al seu portal, des d'on es pot consultar en línia (en format ISSUU) i descarregar-la a l’ordinador i/o dispositiu mòbil (en format PDF).
Amunt
 

:: Agenda

IV Congrés Internacional Dependència i Qualitat de vida "Coordinació sociosanitària: integrar per avançar"
Congrés organitzat per la Fundació Edad&Vida els dies 29 i 30 d'octubre, a Barcelona, per posar sobre la taula les necessitats d'atenció social i sanitària de les persones grans, amb serveis de qualitat, eficaços i integrats en un model d'atenció sostenible en el temps.
Jornada "Els serveis de cures de llarga durada. Reptes de futur per al benestar quotidià"
El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball – QUIT organitza el 30 d’octubre, a Barcelona, una jornada que s'emmarca dins el projecte de recerca "Noves professions per a l’organització social de la cura quotidiana". L'objectiu és donar a conèixer els resultats de l'estudi i oferir un espai de reflexió i debat sobre la necessitat de trobar noves solucions o replantejar les existents entorn la cura de llarga durada.
Conferència "Afectivitat i sexualitat a la tercera edat"
Conferència organitzada pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) que tractarà de donar una visió més oberta de l'envelliment, parlant d’un dels mites més freqüents d’aquesta etapa: la sexualitat i l’afectivitat. La conferència tindrà lloc el 19 de novembre a Barcelona.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 8 novembre de 2013
Organitza: Departament de Territori i Sostenibilitat
Termini: 16 d'abril de 2014
Organitza: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
Termini: 21 de novembre de 2013
Organitza: La Marató de TV3
Termini: 19 de novembre de 2013
Organitza: Agència Catalana de la Joventut
Termini: 18 de novembre de 2013
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 11 de desembre de 2013
Organitza: Fundació Lluís Carulla
Termini: 15 de novembre de 2013
Organitza: Fundació FC Barcelona, Invest for Children i Special Olympics
Amunt
 

:: Formació

Formació per dotar els professionals d'eines necessàries per detectar i intervenir des del coneixement de les realitats i del marc normatiu, oferint el suport d’altres institucions i recursos per abordar aquesta violència de forma segura, acurada i des d’un apropament integral.

Data i lloc: 4, 5, 11 i 12 de novembre de 2013 a Lleida
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Curs en què s'explicarà com abordar situacions de risc a Internet en nens i nenes. Es recomanaran recursos, estratègies i eines per ajudar a l’autoprotecció d'infants i adolescents i al seu seguiment per part de professionals dels serveis socials que treballen amb menors de Catalunya.

Data i lloc: 5 de novembre de 2013 a Tarragona i 12 de novembre de 2013 a Lleida
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
L'objectiu general d'aquest curs és el d'adquirir i/o reforçar les competències necessàries per al desenvolupament d’accions educatives basades en les ciències de l'educació, i concretament en la formació centrada en la persona.

Data i lloc: 30 i 31 d'octubre de 2013 a Vic
Organitza: Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Projecte "Cases d'infants"
Llibre que té com a objectiu enfocar la intervenció dels professionals cap a la millora de la situació familiar que acull l’infant. L'obra dóna suport a les famílies i treballa en un model de gestió i d’intervenció que ha de permetre, sobretot, reduir el període mitjà d’estada dels infants a les cases, tot intensificant el treball preventiu.

Projecte "Cases d'infants”. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família: Obra Social "la Caixa", 2013. 51p. (Col·lecció Eines; 14)

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
L’emigració des de Catalunya: relatoria de la conferència: Barcelona, 29 d’abril de 2013
Informe on s’inclouen els debats, ponències i presentacions que han tingut lloc durant la celebració de la conferència. Les idees exposades són un resum de les ponències dels convidats.

L’emigració des de Catalunya: relatoria de la conferència: Barcelona, 29 d’abril de 2013. Barcelona: CIDOB, cop. 2013. 22 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Tan frescas: las nuevas mujeres mayores en el siglo XXI
Llibre que trenca estereotips i tracta sobre les noves generacions de dones grans. Les filles del rock and roll i del feminisme avui tenen 60, 70 i 80 anys i són dones independents, actives i exigents. Aquest llibre exposa noves situacions inèdites que aquestes circumstàncies reclamen.

Freixas, Anna. Tan frescas: las nuevas mujeres mayores en el siglo XXI. Barcelona: Paidós, 2013. 330 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
The top five regrets of the dying: a life transformed by the dearly departing
Document que recull les queixes més comunes dels éssers humans quan els arriba l'hora de la mort. Explica la seva experiència de diversos anys treballant en cures pal·liatives, on ha conviscut amb els malalts en les seves últimes setmanes de vida. Segons la investigadora, en aquests moments hi ha temes comuns que sorgeixen una vegada i una altra, i que resumeix en cinc grans laments.

Ware, Bronnie. The top five regrets of the dying: a life transformed by the dearly departing. Carlsbad, Calif.: Hay House, cop. 2012. 244 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Entitats de lleure, tot l'any al teu costat
La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha habilitat un web de cerca amb l’oferta de caus i esplais per al curs 2013-2014 d'arreu de Catalunya. El web recull l’enllaç a un total de 753 caus i esplais, dels quals 505 són centres d’esplai, 221 agrupaments escoltes i 27 entitats excursionistes de lleure educatiu.
Amunt

No hay comentarios: