miércoles, 2 de octubre de 2013

# 115
Departament de Cultura
Butlletí
Dimarts, 1 d'octubre de 2013
 

:: Destaquem

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reivindicat en la celebració de la II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana celebrada a Calaceit el 21 de setembre, que la llengua catalana necessita "instruments d'estat" per aconseguir el reconeixement internacional que li pertoca i perquè es pugui considerar per normalitzada definitivament. Segons Mascarell “Espanya no ha sabut ser un estat plurilingüe al llarg del temps” i per això reclama a l'estat espanyol que defensi el català com a llengua de l'Estat, de manera que sigui reconeguda també a Europa, on és la novena llengua en nombre de parlants.
Sitges 2013 serà l’escenari del talent que distingeix l’actual cinema fantàstic amb segell català. Produccions amb repartiment internacional de primer nivell, creadors joves, nous formats i superproduccions infantils configuren la presència catalana al Festival. Grand Piano, una producció catalana amb un repartiment internacional encapçalat per Elijah Wood i John Cusack i dirigida per Eugenio Mira, inaugurarà el Festival el proper divendres 11 d’octubre.
Una vintena de galeries d’arreu de Catalunya participen des del 19 de setembre fins al 3 de novembre en la 4a edició de la Tardor d’Art. Es tracta d’una iniciativa conjunta de les tres associacions de galeries d’art de Catalunya que, amb el suport del Departament de Cultura, té la intenció d’oferir una programació cultural dissenyada per apropar les galeries a la ciutadania, crear cultura i generar afició per l’art.
Aquesta tardor s’exhibiran un total de 19 llargmetratges de producció catalana en tres dels principals festivals de cinema del Regne Unit, amb la col·laboració del Departament de Cultura. El London Spanish Film Festival programarà 10 pel·lícules de producció catalana per celebrar el cinquè aniversari de la Catalan Window; el BFI London International Film Festival, el més important dels que té lloc a la capital britànica, projectarà 4 films catalans, mentre que el Cambridge Film Festival, el tercer més antic del sector audiovisual al Regne Unit, exhibirà també 5 títols a l’Strand Camera Catalonia. Aprofitant la presència catalana, la Barcelona Catalunya Film Commission explicarà a Londres, el proper 4 d’octubre, els avantatges de rodar a Catalunya.
El Certamen Internacional Anima’t, que se celebra els dies 10 i 11 d’octubre, neix amb l’objectiu de ser un punt de trobada i d’intercanvi entre els creadors d’animació catalans i el mercat internacional, especialment les cadenes de televisió, per aconseguir una millor internacionalització del sector. En el programa s’inclouran sessions de pitchings de projectes, junt amb masterclass. La Cimera Internacional Anima’t està organitzada pel Departament de Cultura amb la col·laboració de Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Televisió de Catalunya, l’associació Catalana d’animació ANIMATS, Federació Espanyola de Productores d’Animació, DIBOOS, Catalan Films & TV – Proa, i compta amb el suport de l’ICEX i Media Antena Catalunya.
Amunt
 

:: Arqueologia

En aquesta exposició, que es presenta al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, es poden veure imatges inèdites de Josep Esquirol i la seva visió de l’arqueologia d’Empúries, així com objectes personals i també arqueològics que va fotografiar. Josep Esquirol, fotògraf de l’Escala de principis del segle XX, va immortalitzar amb el seu objectiu els inicis de les excavacions d’Empúries, la seva evolució i les primeres troballes que s'hi van fer.
Amunt
 

:: Arts Visuals

La Fira Internacional d’Art Contemporani Swab Barcelona 2013 obre les seves portes del 3 al 6 d’octubre, desplaçant la seva cita habitual en el calendari de maig per posicionar-se al començament de la temporada artística i ajustar-se al calendari internacional de fires d’art. La cita és a un nou espai: el Pavelló Italià de la Fira de Barcelona, ​​davant de la Font Màgica de Montjuïc, que ja va ocupar el 2010. Swab Barcelona 2013 reuneix 500 obres de 150 artistes -nascuts a partir de 1970 – en galeries de 19 països.
Amunt
 

:: Biblioteques

La nova biblioteca compta amb un fons de 8.932 llibres i 2.895 audiovisuals, a més de revistes i diaris. El nou equipament s’ubica en un edifici de nova construcció i disposa de 775m2 distribuïts en dues plantes. La Biblioteca rep el nom del cartellista, fotògraf i pintor Carles Fontserè, traspassat el 2007, que va viure els seus últims 30 anys al municipi de Porqueres. El cost total de l'obra (construcció, mobiliari, equipament i fons documental) ha estat de 1.254.504€, dels quals el Departament de Cultura n'ha aportat 518.822€.
Amunt
 

:: Cinema

Ja es poden trobar en DVD el millors documentals subtitulats en català, mitjançant “El documental del mes”, una campanya que duu a terme el Departament de Cultura. Fins ara s’han subtitulat sis documentals: “The human tower”, “Ithemba”, “Tahrir 2011”, “Vidal Sassoon” i “Gueto”.
Amunt
 

:: Cultura Popular

El Festival Internacional de Música Popular Tradicional (FIMPT) portarà de nou la música d’arrel tradicional i popular a Vilanova i la Geltrú en la seva 33a edició que es celebrarà del 4 al 6 d’octubre. Les entrades són a la venda des del 22 de setembre i els organitzadors han previst un abonament de 30€. Enguany el FIMPT es consolida com un festival de tardor amb la veu i la música dels països de parla catalana i amb una presència de músics internacionals summament interessants.
El 13 i 14 d’octubre es celebra a Sallent la 7a Fira del Món geganter. Creada el 2007 amb caràcter itinerant té com a objectiu fomentar la participació i esdevenir un punt de trobada pel coneixement, la formació i divulgació del món geganter. La Fira acull gegants, constructors d'imatgeria i de remolcs, llibreters, empreses de marxandatge, luthiers, músics, espectacles, conferències, xerrades, exposicions i diferents espais de participació.
El 18 i el 19 d'octubre l’entitat Carrutxa i l'Ajuntament de Reus organitzen les segones jornades sobre pirotècnia festiva. Durant la celebració de les Jornades es podrà visitar l'exposició itinerant "Pirotècnia de la festa" que s'exhibeix al Museu de Reus fins al 31 d'octubre. Aquestes jornades s'enfoquen amb la voluntat de tractar experiències concretes de festes amb pirotècnia a l’actualitat a partir de comunicacions breus que serveixin per a descriure, valorar i obrir debat sobre diversos assumptes d’interès comú.
Amunt
 

:: Llengua

El Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, ha publicat a Internet el vídeo “El català, llengua per a tothom”, una mirada en clau jove i positiva sobre el català com a llengua competitiva i de futur. El vídeo es pot trobar a les xarxes socials, juntament amb missatges i dades, i també en una plataforma pensada per facilitar-ne la difusió viral.
El “Diccionari de circ (acrobàcia, aeris i equilibrisme)” posa a l’abast dels usuaris una primera selecció de termes del “Diccionari de circ”, que elabora el Termcat amb el suport del Departament de Cultura i la col·laboració de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya. El Termcat ha volgut avançar la difusió parcial de les dades per facilitar la consulta pública de la informació, que es considera ja prou avançada, amb la intenció d'anar completant-ne progressivament el contingut amb la incorporació dels termes de la resta d’àrees temàtiques del diccionari.
El Departament de Cultura organitza una viquimarató en el marc de la I Nit de la Llengua al Món Digital
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i Amical Wikimedia organitzen el 4 d’octubre, de les 18.00 a les 00.00 hores, al Centre de Documentació de la Direcció General, la I Nit de la Llengua al Món Digital, dedicada al català a la Viquipèdia. L’acte central és una viquimarató, en què diversos voluntaris treballaran per ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana que hi ha a la Viquipèdia.
Amunt
 

:: Patrimoni

Exposicions, conferències, jornades de portes obertes, visites guiades, tallers, rutes a peu i en bicicleta, concursos de fotografia han tingut lloc arreu de Catalunya. Durant 3 dies, 220 municipis de tot Catalunya han ofert més de 380 activitats de tot tipus.
Del 16 al 19 d’octubre d’enguany, especialistes mundials sobre el romànic es reuniran a Ripoll per debatre i posar en comú la informació generada al voltant del monument. El Simpòsium vol exposar i contrastar les darreres investigacions històrico-artístiques nacionals i internacionals sobre la portalada, així com les actuacions i estudis sobre restauració i conservació realitzades durant els darrers anys, amb la finalitat de posar tots els coneixements a disposició de la comunitat científica i les persones interessades.
Del 17 al 20 d'octubre se celebraran a Figueres les Primeres Jornades del Patrimoni defensiu d’època moderna, organitzades pel Consorci Castell de Sant Ferran en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Figueres i amb el suport del Departament de Cultura. Aquestes jornades tenen com a objectiu difondre i comunicar l’estat de la qüestió quant a la recerca, la innovació, la didàctica, el turisme i la comunicació a l’entorn del patrimoni defensiu modern, recollint el punt de vista de diferents disciplines.
Amunt
 

:: Museus

El catàleg, editat pel Departament de Cultura, és el fruit d’un llarg procés d’investigació de la comissària de l’exposició, Lourdes Jiménez, per tal de donar a conèixer la iconografia wagneriana a Catalunya i col·locar-la en el lloc que li correspon pel que fa a les arts plàstiques de finals del segle XIX i principis del XX. La iconografia wagneriana no havia estat mai objecte d’una exposició ni d’un catàleg específics a l’Estat Espanyol.
Amunt

No hay comentarios: