miércoles, 16 de octubre de 2013

# 2

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dimarts, 15 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
Es reactiva la vigilància de la grip a Catalunya durant la setmana 40 (30 de setembre – 6 d’octubre), en el marc del Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)

Comparteix a...

  • epidemiologica
  • Butlletins de salut
  • Baner Butlletí Salut Pública
  • La grip
  • Bec
 

:: Jornada Vigilància en Salut Pública

Jornada Vigilància SP
El proper 24 d’octubre a l’auditori AXA de Barcelona tindrà lloc la Jornada «Vigilància en salut pública: cada dia i en tot moment. Treballem junts per millorar el futur», organitzada per l’l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La conferència inaugural d’aquesta Jornada anirà a càrrec del doctor Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut de l’Organització Mundial de la Salut.
La Jornada, amb el reconeixement d’interès sanitari de l’Institut d’Estudis de la Salut (9002S/10912/2013), és gratuïta.
Ja podeu fer la inscripció.
Us hi esperem!
Amunt
 

:: Tos ferina

Evolució de la tos ferina a Catalunya. 1993-2012
Font: Registre malalties de declaració obligatòria (MDO). SGVRESP. ASPCAT
En els darrers anys s’ha observat un augment de la incidència de la tos ferina en països amb cobertures vacunals altes. També Catalunya, des de l’any 2011, ha viscut una reemergència de la malaltia.
L’any 2011 la taxa d’incidència de tos ferina va multiplicar per cinc la taxa mitjana del període 2007-2010 i es va situar en un 20,9 per 100.000 habitants. La reemergència es va mantenir l’any 2012, encara que amb una incidència menor a la del 2011 (taxa d’un 15,6 per 100.000 habitants). Les taxes d’incidència més altes de tos ferina es troben en infants de menys d’un any i sobretot en els de menys de 6 mesos. És en aquests grups d’edat on es produeixen més casos greus i més hospitalitzacions.

La reemergència de la tos ferina a Catalunya i a altres països amb cobertures vacunals elevades edivencia les limitacions de la vacuna antipertússica. Hi ha estudis que indiquen que la durada de la protecció de la vacuna DTPa és inferior a la de la DTPw.
Amunt
 

:: Salut perinatal

Evolució de prematuritat
Font: Registre de nadons.SGVRESP. ASPCAT
L’any 2012 la taxa de prematuritat a Catalunya es manté lleugerament estable i se situa en un 7,3%. La taxa de prematuritat a Europa està entre el 5,0 i l’11,0%.
Prematuritat per distribució mare
Font: Registre de nadons. SGVRESP.ASPCAT
A la figura s’observa la distribució de la prematuritat entre nadons amb menys de 37 setmanes de gestació segons la nacionalitat (o grups de nacionalitat) de la mare, l’any 2012. Els nadons procedents de mares de nacionalitat del Magrib i del vall del Nil presenten uns percentatges de prematuritat inferiors, seguit dels nadons amb mares procedents de països d’Àsia i de les Filipines, amb un 5,3%, un 6,0% i un 6,0%, respectivament. Les dones autòctones i les d’Amèrica Central i l’ Amèrica del Sud presenten una taxa superior, amb un 7,5 % i un 7,4%, respectivament.

El departament de Salut està impulsant intervencions específiques des de diferents àmbits per prevenir i millorar la prematuritat a Catalunya.

(CE-PD*: països comunitaris desenvolupats)
Amunt
 

:: Nou coronavirus (MERS-CoV)

Peregrinatge a la Meca
Adaptat de http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6238a4.htm
Els coronavirus són un grup de virus que pertanyen a una mateixa família i que produeixen malaltia en humans i animals. En humans aquests virus són coneguts per produir malalties que poden anar des d‘un refredat comú fins a la síndrome respiratòria aguda greu (SARS). Aquesta nova soca de coronavirus (MERS-CoV) no s’havia detectat mai ni en humans ni en animals.
De moment, no hi ha evidència consistent que indiqui que n’hi hagi hagut transmissió de persona a persona. Malgrat això, es fa un seguiment dels contactes amb les persones infectades. No es coneix del cert el nivell d’extensió del MERS-CoV. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella als països membres que continuïn vigilant les infeccions respiratòries agudes greus per detectar patrons inusuals de malaltia respiratòria greu o pneumònia.
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública (SGVRESP) ha elaborat uns documents informatius i uns procediments d’actuació actualitzats segons la informació disponible per fer front a qualsevol cas sospitós o contacte de cas.
Amb motiu del pelegrinatge anual (hajj) a La Meca durant el mes d’octubre, al web Canal Salut s’ha publicat documentació informativa en diversos idiomes (català, castellà, anglès, francès, àrab i urdú) amb recomanacions als viatgers d’aquesta destinació.

És important que el personal sanitari conegui i difongui aquestes recomanacions entre els pacients amb intenció de viatjar a la zona de la península Aràbiga on hi ha hagut més casos de coronavirus (veure mapa) i que estigui alerta davant la possibilitat d’introducció de la infecció en el moment del seu retorn.
Amunt
 

:: Xarampió

Brots de xarampió a Catalunya 2013
Font: SGVRESP. ASPCAT
  • Des del 2 de juliol s’han notificat un total de 47 casos confirmats de xarampió. El vincle entre alguns dels casos es va relacionar amb el 20è Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona Sónar. L’anàlisi dels genotips ha permès diferenciar clarament dues cadenes de transmissió. D’una banda, hi ha 37 casos confirmats, dos dels quals són professionals sanitaris. Tots els casos, d’edats compreses entre els 20 i els 44 anys, s’han associat directament o indirectament al 20è Festival Sónar de Barcelona i es distribueixen per diferents municipis de la província de Barcelona (Barcelona, Santa Coloma de Gramanet, Badalona, Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat i Rubí).De l’altra, vuit casos s’han relacionat amb un cas importat procedent del Pakistan que va afectar nens d’entre 0 i 2 anys a Badalona, Santa Margarida de Montbui i l’Ampolla. Durant els mesos d’agost i setembre, s’han identificat dos casos esporàdics importats.
  • El darrer cas confirmat ha estat notificat la primera setmana de setembre. Per tant, es pot donar per finalitzada la transmissió associada als dos brots iniciats a finals de juny.

Tots els professionals que treballen en centres sanitaris han d’estar immunitzats contra el xarampió. Aquesta recomanació va dirigida tant a personal mèdic i d’infermeria com a zeladors i personal de transport sanitari.
Amunt
 

:: Malaltia de Chagas

Malaltia de Chagas millora
Font: Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita. SGVRESP. ASPCAT *
L’any 2010 l’Agencia de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va posar en funcionament el Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita en dones embarassades i els seus nadons, fruit del treball i la col·laboració de professionals catalans experts en la malaltia de Chagas i que va comptar amb el suport del Departament de Control de les Malalties Desateses de l’OMS.
El nombre de nadons nascuts de mares positives a Trypanosoma cruzi ha augmentat un 65,2% l’any 2012 respecte de l’any 2010.
La taxa de transmissió congènita (TTC) el 2010 ha estat del 5,5% (3 nadons positius dels 55 amb seguiment complet). La TTC provisional ha estat del 6,4% (6 nadons positius dels 94 amb seguiment complet) i del 3,1% (2 nadons positius dels 64 amb seguiment complet) el 2011 i 2012, respectivament.
L'augment relatiu del control dels altres fills de mares positives ha estat d'un  7,5% entre el 2010 i el 2012.

Cal mantenir la vigilància de la malaltia de Chagas congènita per tal de detectar i fer seguiment dels possibles casos de transmissió.

El proper 5 de novembre es realitzarà el II Taller de malaltia de Chagas congènita a la seu de l’ASPCAT, on es parlarà de l’actualitat del programa de vigilància de la malaltia.  Per a més informació us podeu adreçar al correu chagas@gencat.cat.


* Encara pendent el resultat serològic del 36% dels nadons (dades provisionals 2012)
Amunt
 

:: Legionel·losi

Legionel·losi
Font: UVEVOVO. SGVRESP. ASPCAT
A mitjan agost de 2013, la Unitat de Vigilància Epidemiològica Vallès Occidental i Vallès Oriental (UVEVOVO) va detectar una agrupació de casos de legionel·losi. Malgrat que no tots els casos eren de persones residents a Granollers, sí que totes havien visitat la ciutat en els deu dies anteriors a l’inici dels símptomes de la malaltia. En total hi va haver 16 casos probablement relacionats amb el brot. Els casos van ser 12 homes i 4 dones entre 37 i 90 anys, dels quals 11 residien a Granollers i 5 a altres municipis del voltant. Tots els casos van evolucionar bé, però 15 van requerir ingrés hospitalari.
El 20 d’agost es va iniciar la investigació mediambiental conjuntament amb la implementació de les mesures de control (neteja i desinfecció de les instal·lacions i/o la seva aturada cautelar). Es van prendre mostres d’aigua d’instal·lacions de risc com ara torres de refrigeració i condensadors d’aire de 19 empreses, de 2 instal·lacions de rec i de 2 fonts ornamentals. A partir del 27 d’agost i en el mes següent no es va detectar cap més cas relacionat amb el brot.

Les mesures adoptades van permetre el control efectiu del brot.
Amunt
 

:: Congrès Iberoamericà

El lema «La intel·ligència de la salut pública» del Congrés Iberoamericà d’Epidemiologia i Salut Pública celebrat del 3 al 6 de setembre a Granada, conjuntament amb el XV Congrés de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària i la XXXI Reunió de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, fa referència al fet que, en la situació actual, els professionals de la salut pública han d’actuar de forma compromesa amb les necessitats de la societat. Entre les comunicacions sobre epidemiologia, prevenció, protecció de la salut i serveis sanitaris que es van presentar al Congrés van destacar els temes relacionats amb la prevenció i el control de la grip, l’anàlisi dels casos secundaris de tos ferina a Catalunya i la utilització de proves de laboratori (PCR, cultiu, serologia, genètica) per investigar els brots epidèmics i detectar els grups de població en els quals s’haurien de desenvolupar activitats de vigilància i prevenció de forma prioritària.
Amunt

No hay comentarios: