miércoles, 16 de octubre de 2013

# 116
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 15 d'octubre de 2013
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

Mitjançant aquesta campanya, els joves entre 18 i 25 anys tindran accés a entrades per valor de 25 euros per assistir a espectacles a més de 70 teatres i sales de concerts d’arreu del país. La campanya s’està duent a terme durant el mes d’octubre. El conseller Mascarell destaca que Escena 25 “vol posar els joves al circuit de les arts escèniques amb més convicció i fortalesa que mai perquè tot el públic jove que participi en la campanya serà públic en el futur ”.
El Departament de Cultura ha signat dos convenis de col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Triodos Bank amb l’objectiu de facilitar l’accés al finançament de les empreses i entitats culturals. Amb aquests acords, el Departament de Cultura vol donar resposta a les necessitats de finançament d’empreses i entitats i facilitar-ne l’accés al crèdit. D’una banda, el Departament impulsa una línia de préstecs de 20 milions d’euros a través de l’ICF i de l’altra ha signat un conveni Triodos Bank que té com a objectiu avançar, via préstecs a 1 any, l'import de les ajudes i subvencions concedides pel Departament de Cultura als seus beneficiaris.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha nomenat el fins ara director adjunt de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, com a nou director després que Vicenç Villatoro, que fins ara ocupava el càrrec, hagi comunicat al conseller la seva renúncia per motius personals. Susanna ha manifestat que: “L’Institut Ramon Llull és un dels instruments d’Estat més eficaços que tenim i a mi m’agradaria incrementar el seu paper per mostrar-nos el món i explicar els procés actual del nostre país”. Nascut a Barcelona el 1957, Àlex Susanna ha estat professor de literatura catalana i de teoria de la literatura a la Universitat Rovira i Virgili (1982-1992), empresari i gestor cultural, fundador i director de l'editorial Columna (1985-1999) i de la discogràfica Columna Música (1997-2000).
Del 7 al 10 de novembre Manresa tornarà a ser l’escenari de la Fira Mediterrània aquest any amb 113 muntatges artístics i 232 funcions, un ampli ventall de manifestacions culturals que van de l’expressió tradicional a la més actual innovació tecnològica, sense oblidar tant la festa popular de carrer com l’experimentació creativa. Lloc de cruïlla, encontre i diàleg entre les cultures mediterrànies, la Fira consolidarà la seva activitat professional amb 85 sessions de treball dedicades als gestors de l’oferta i la demanda i amb el programa Manresa Alliance, que aplega un seguit d’activitats proposades per agents culturals de la mateixa ciutat. Jordi Savall serà l’artista convidat d’aquesta edició i l’encarregat de donar-ne el tret de sortida amb un concert inaugural en el qual estrenarà a Catalunya el programa “Mare Nostrum”.
Fins al 20 d’octubre es celebra a la vila de Sitges la 46a edició d’aquest festival on conflueixen els diferents formats del gènere fantàstic amb una programació de 140 pel·lícules. Grans figures com Eli Roth, Nicolas Winding Refn, Johnnie To, Jim Jarmusch, Brillante Mendoza i Jorge Mendoza es donaran cita en el certamen, que també descobrirà nous talents del gènere. El tret de sortida del festival ha correspost a la producció catalana Gran Piano, del director Eugenio Mira, amb Elijah Wood i John Cusack al repartiment. En la presentació del festival, el conseller Mascarell va refermar “l’aposta de la Generalitat pel festival líder al món en gènere fantàstic i el compromís amb el talent, la creativitat i la indústria del cinema”.
Aquest 2013 fa 20 anys que l’ONG Projecte dels Noms va portar a Catalunya el Tapís Memorial de la SIDA, un tapís confeccionat per familiars i amics de persones mortes a causa de la malaltia. Per commemorar el 20è aniversari, Projecte dels Noms ha organitzat l’exposició “Retalls de Vida: 20 anys del Tapís Memorial de la SIDA a Catalunya”, que compta amb el suport de la Generalitat; l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Lluita contra la SIDA. L’exposició, que es pot veure actualment al MNAC, consisteix en l’exhibició dels tapissos que seguint el model americà s’han confeccionat els últims 20 anys a Catalunya. Es podrà visitar també en més d’una vintena de museus i espais emblemàtics de les ciutats de Barcelona, Girona i Lleida.
Amunt
 

:: Arqueologia

Amb la sessió del proper 20 d’octubre “Encaixa la Història!” i l’activitat “Re-viure” el proper novembre el MNAT mostrarà a grups de famílies que vulguin passar una estona interessant i divertida, no només el passat romà, sinó com es fa una excavació i els mètodes i conclusions finals que se’n poden obtenir. Per assistir a aquestes activitats cal fer-ne una reserva prèvia a la web del museu.
Amunt
 

:: Biblioteques

Aquesta tardor el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura reprèn el tercer cicle del projecte “Projecte 10x10. Trobades dels editors amb els bibliotecaris” als Serveis Territorials de Cultura a Tarragona amb la participació de set editorials. Aquesta és una iniciativa bidireccional que busca establir una comunicació directa entre les editorials i els professionals de biblioteques.
El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura convoca un concurs de booktrailers adreçat als joves de 14 a 18 anys. Un booktrailer és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre de manera que capti l’interès de lector, amb l’ús de qualsevol tècnica audiovisual, des d’actors i rodatge fins a videoanimacions. Es pot participar per equips d’un màxim de 4 persones i el termini de presentació finalitza el 12 de novembre de 2013. Es concediran premis al millor booktrailer, millor guió, al més creatiu i també al més votat pel públic.
El Departament de Cultura i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) posen en marxa el projecte “Llegir el teatre”, un cicle de clubs de lectura sobre textos teatrals, on es treballaran obres que es poden veure durant la temporada 2013-14 del TNC. La proposta compta amb la complicitat de les biblioteques catalanes, les quals afegiran una nova modalitat de club de lectura en l’ampli ventall de l’oferta que ja ofereixen actualment arreu del territori. Les sessions tindran lloc de novembre a juny.
Amunt
 

:: Cinema

Es tracta d’una pel·lícula d’animació infantil dirigida per Goh Aun Hoe amb guió de Jeffrey Chiang i produïda per l’estudi d’animació digital Silver Ant. El protagonista del film és Pup, un petit i valent tauró bambú, que vol recuperar els ous que uns caçadors furtius han robat del seu escull. La pel·lícula es podrà veure als cinemes Verdi Park de Barcelona, dins del cicle Verdi Kids, que té la col·laboració del Departament de Cultura.
Amunt
 

:: Cultura Popular

La Fundació Jaume Casademont, l'IRMU, el Museu de la Mediterrania, els Bastoners de Catalunya, la Federació d'Ateneus, d'entre altres, incentiven la convocatòria de beques, concursos i premis. Les beques ara convocades estan destinades a la producció d’espectacles, a ajuts als centres i instituts d’estudis i a la 24 edició del premis que convoca la Federació d’Ateneus de Catalunya.
L'Associació Catalana de Puntaires celebra la seva diada per Santa Úrsula el 19 d’octubre. Coincidint amb aquesta data, l’ACP-Associació Catalana de Puntaires ha convocat una Trobada de Puntaires al claustre del Monestir de Ripoll. La Trobada s’emmarca en els actes commemoratius de Ripoll, capital de la cultura 2013 i del 25è aniversari de l’ACP.
Amunt
 

:: Llengua

La I Nit de la Llengua al Món Digital, dedicada al català a la Viquipèdia, va reunir en una viquimarató més d'una trentena de viquipedistes el passat 4 d'octubre, en un acte organitzat pel Departament de Cultura i l’Amical Wikimedia. La jornada va propiciar un ambient de treball col·laboratiu intergeneracional, en què majoritàriament van participar viquipedistes filòlegs, però també professionals d'altres disciplines, com ara enginyers o informàtics.
El Parlament de Catalunya ha aprovat per àmplia majoria una resolució que reconeix els Països Catalans com 'una realitat cultural, lingüística i històrica compartida entre els seus diferents territoris, actualment ubicats en diferents estats i en el cas de l'Estat espanyol en diferents comunitats autònomes'. La resolució també insta el Govern de la Generalitat a reiterar el reconeixement de la unitat de la llengua catalana i a defensar, amb tots els mitjans a l'abast, la condició de patrimoni comú de tots els seus parlants.
Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, enceta el projecte de difusió setmanal de revistes en català, per donar a conèixer les publicacions més destacades que es poden trobar al quiosc.
El Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT) ha participat a Zagreb (Croàcia) al seminari Application of Cognitive Terminological Theories in Terminology Management, organitzat per l'Associació Europea de Terminologia i l’Institut de Llengua i Lingüística Croates, i centrat en les teories cognitives terminològiques més recents i el vincle que tenen amb el treball terminològic aplicat. Els representants del Termcat van oferir una ponència sobre la gestió de la terminologia i les eines i els recursos que aquest organisme ofereix als usuaris, especialment el Cercaterm.
Amunt
 

:: Lletres

El Departament de Cultura ha acordat la proposta provisional de concessió de subvencions per a activitats literàries adreçades a persones físiques i entitats i a empreses editorials. Poden rebre subvenció la creació d’obres literàries en llengua catalana, la traducció al català d’obres literàries en altres llengües i la recerca sobre moviments, obres, crítica literàries i autors de literatura catalana, així com a les activitats de promoció i difusió de la literatura catalana.
Amunt
 

:: Museus

Amb l’exposició “300 Onzes de setembre. 1714-2014”, el Museu d’Història de Catalunya i el comissariat del Tricentenari commemoren el tres-cents aniversari de l’Onze de Setembre de 1714. L’exposició, que es podrà veure del 21 de gener al 28 de setembre de 2014, pretén revelar les claus del procés històric que ha menat a la consolidació de l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya. A més a més, en aquest nou curs escolar el Museu d’Història de Catalunya proposa fer la nova Ruta 1714 per visitar els municipis i els conjunts patrimonials que van ser escenaris de la Guerra de Successió a la Corona hispànica.
El Museu d’Història de Catalunya se suma als actes d’homenatge a Joaquim Folch i Torres, historiador, crític d’art i museòleg ( 1986-1963) en el cinquantenari de la seva mort. Fins a l’11 de novembre, al vestíbul del museu es pot visionar un documental sobre la seva figura i la seva obra, en el marc de les diverses iniciatives que s’ha organitzat conjuntament amb la Fundació Folch i Torres.
Fins al mes de desembre el Museu d’Història de Catalunya fa un repàs a les diferents èpoques de la història amb “Pessics d’història”, uns tallers diversos per a famílies i per a tothom que vulgui participar-hi. Es pot triar, per exemple, entre jugar a jocs ben antics o vestir-se de patrici, aprendre a fer un retaule, reviure històries de cavallers i senyors feudals, o estampar una indiana.
Des d'aquest octubre ja es pot visitar un nou espai expositiu del mNACTEC. Ubicat al vestíbul del museu, acollirà exposicions temporals dedicades a empreses centenàries catalanes encara avui en funcionament. És el cas d’Iberpotash, empresa dedicada a l’explotació minera i que ha donat el tret de sortida a l’espai amb l’exposició ‘Potassa a Súria. 100 anys’, que podreu veure fins al 19 de gener de 2014.
En el marc dels inicis de la construcció d’automòbils a Espanya a principis del segle XX, repassem el desenvolupament de la marca ABADAL Y Cª, creada pel gran sportsman manresà Paco Abadal, captivat pel món del motor. Els seus cotxes, econòmics, ràpids i elegants, varen tenir molt d’èxit entre 1913 i 1914, però la Gran Guerra va truncar la continuïtat de la marca. La mostra és una oportunitat única per contemplar els dos únics exemplars que es conserven junts per primera vegada. La inauguració tindrà lloc el dijous 24 d’octubre a les 19.30 h.
Després del seu pas per Ripoll, Barcelona i Campdevànol, arriba a Terrassa la història de Ramon Casanova, inventor i emprenedor que amb només 25 anys ja va patentar el primer reactor a propulsió. La famosa Hispano-Suïssa, la producció d’acer inoxidable, la Guerra Civil o el catalanisme polític són alguns dels ingredients que trobareu en l’exposició sobre la figura d’aquest peculiar personatge.
Amunt

No hay comentarios: